Connect with us

Kultúra

Március a világtörténelemben

március,
Megosztás

A március  nem csupán a tavasz kezdetét jelzi, de számos fontos magyar és világtörténelmi eseményidőpontja is volt az évszázadok során. Ebben a cikkben néhány kiemelkedő eseményt veszünk górcső alá, melyek márciusban történtek és mély nyomot hagytak a történelemben.

Caesar Halála (i. e. 44. március 15.)

Az ókori Róma egyik legismertebb márciusi eseménye Julius Caesar meggyilkolása. Az „márciusa idusa” kifejezés azóta is figyelmeztető mondatként él a köztudatban. Caesar halála mély politikai válságot idézett elő, és végül az Római Köztársaság bukásához, valamint az Imperium Romanum létrejöttéhez vezetett.

A magyar forradalom (1848 március 15)

Ezen a napon keltek fel a pesti ifjak, és ragadták magukkal szinte az egész országot. Egy nemzet tragédiája, hogy azt ezt követő szabadságharcot a fiatal  osztrák császár az orosz cár hathatós segítségével vérbe fojtotta.

Az Amerikai polgárháború (1865. március)

Az Amerikai Polgárháború 1861 és 1865 között dúlt, és márciusban érte el az egyik csúcspontját, amikor is az Unió csapatai elfoglalták Richmondot, a Konföderációs Államok fővárosát. Ez a győzelem jelentős fordulópont volt a háborúban és Abraham Lincoln elnök számára is, aki nem sokkal később, áprilisban merénylet áldozata lett.

A kommunizmus diadala Oroszországban (1917. március)

1917 márciusa Oroszországban a cári uralom végét jelentette. A Februári Forradalom (mely a Julian naptár szerint februárban történt, de a Gregorián naptár szerint márciusban) következtében II. Miklós cár lemondott, és helyére ideiglenes kormány lépett. Ez tette lehetővé később a bolsevikok hatalomátvételét és a Szovjetunió megalapítását.

A magyarországi Tanácsköztársaság (1919 március)

Magyar Tanácsköztársaság, egyes említések szerint  Magyar Szovjetköztársaság. Magyarország történetének kommunista vezetésű időszaka volt 1919. március 21. és augusztus 1. között, a proletárdiktatúra győzelme után. A mindössze 133 napig fennálló helyzet a mai napig kitapintható nyomot hagyott az ország közgondolkodásán.

 A Náci Németország (1945. március)

A második világháború végjátékának egyik döntő hónapja volt 1945 márciusa, amikor is az antifasiszta koalíció sikerrel nyomult előre Németország területén. Ebben a hónapban kezdődött meg a Rajna-menti offenzíva, ami jelentősen gyengítette Hitler erőit, és előkészítette az utat a háború európai frontjának lezárásához.

A Hidegháború Feszültségcsökkentése (1972. március)

Még ha a hidegháború csúcspontja már elmúlt is 1972-re, ez a hónap mégis fontos lépést jelentett az USA és a Szovjetunió és Kína közötti kapcsolatok enyhítésében. Richard Nixon amerikai elnök történelmi látogatást tett Kínába ebben a hónapban, ami jelentős változásokat indított el mind a nemzetközi diplomáciában, mind pedig a két szuperhatalom közötti viszonyban.

Március Napjaink Történéseiben

A modern korban is bőven akadnak márciusi események, amelyek befolyásolják vagy tükrözik korunk társadalmi-politikai változásait. Legyen szó gazdasági döntésekről, politikai választásokról vagy társadalmi mozgalmakról, március gyakran szolgál fontos döntések és változások időszakaként. Ezeknek az eseményeknek a hatása gyakran messze túlmutat az adott hónapon, és évtizedekig vagy akár évszázadokig is formálhatja világunkat.

Minden évben újabb és újabb fejezetekkel bővül március hónap világtörténelmi krónikája, hiszen ahogy múlik az idő, úgy válnak ezek az események részeivé múltunknak és jelenünknek egyaránt.

március

Szerző