Connect with us

Bulvár

A világ legfinomabb kalácsa! Meglátod, még a nagyid is elkéri a receptjét!

Megosztás

Ahogy egyre drágább minden, be kell lássuk, a cukrászdába sem térhetünk be olyan gyakran, mint ahogy megkívánunk valami finomságot. Ilyen alkalmakra ajánlom az alábbi csoda-kalács receptjét.

A világ legfinomabb kalácsa! Meglátod, még a nagyid is elkéri a receptjét!
Megosztás

Ahogy egyre drágább minden, be kell lássuk, a cukrászdába sem térhetünk be olyan gyakran, mint ahogy megkívánunk valami finomságot. Ilyen alkalmakra ajánlom az alábbi csoda-kalács receptjét.

Mit tegyél és mit ne, ha jót akarsz….

A legpuhább és legízletesebb kalács receptjét hoztuk ma el nektek, még azt is eláruljuk, hogy mit ne tegyél soha, hogy a kalács jóízű és puha legyen. A tradíció szerint, ha kalács van az asztalodon akkor ünnepelsz. Tedd tehát a lehető legtöbb napot ünneppé!

Hozzávalók

  • 1 kg liszt,
  • 8 tojás sárgája (szoba hőmérsékletű legyen),
  • 50 g élesztő,
  • 500 ml tej,
  • rumaroma,
  • vaníliaaroma,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 1 evőkanál reszelt citrom és narancshéj,
  • 300 g cukor,
  • 200 g vaj,
  • 1 kiskanál só,
  • 10 dkg mazsola (kihagyható).

A töltelék hozzávalói:

  • 250 g pirított és ledarált dióbél,
  • 8 tojás fehérjéből vert hab,
  • rumaroma,
  • 3 evőkanál kakaó,
  • 300 g cukor.

A kalács lekenéséhez

4-5 evőkanál tejjel elkeverve 1 tojásra lesz szükséged.

Kövesse cikkeinket a Google Hírek-en!

https://varosikurir.hu/sok-finomsagot-ettem-mar-de-ilyen-kulonlegesseget-meg-nem-rantott-paprika-fenseges-sajtos-toltelekkel/

Elkészítés

  • Tegyünk egy bögre meleg tejbe 3 evőkanál lisztet, hagyjuk hűlni majd adjuk hozzá az élesztőt és egy teáskanál cukrot, keverjük össze és hagyjuk kelni meleg helyen amíg a duplájára nő.
  • Egy mélyebb tálban kavarjuk habosra a tojás sárgáját a cukorral majd adjuk hozzá a sót, az olajat, az aromákat, a reszelt citrom és narancshéját és 100 g olvasztott vajat.
  • A duplájára nőtt kovászt is öntsük hozzá, majd a meleg tejet és a lisztet lassanként adjuk hozzá, és kezdjük el dagasztani. Akkor jó a kalács tésztája amikor már nem ragad a kezünkhöz. Tetszés szerint adhatunk a tésztához mazsolát.
  • Amikor bedagasztottuk adjuk hozzá a megmaradt 100 g olvasztott vajat és hajtsuk össze a tésztát úgy, hogy járja a levegő ameddig beissza a vajat, majd takarjuk le egy konyhakendővel és hagyjuk kelni 50-60 percet.
  • Közben készítsük el a tölteléket és melegítsük be a sütőt. A tojásfehérjét a cukorral verjük fel habosra, adjuk hozzá a kakaót, majd tegyük bele a rumaromát és a diót, keverjük össze és hagyjuk állni.

Amikor a kalács tésztája kellőképpen megkelt osszuk négy egyenlő részre,

majd olajjal lekent nyújtótáblán a kezünkkel nyújtsuk az elvágott részeket akkorára, hogy elférjenek a tepsiben.

Töltsük meg mindegyik darabot, tekerjük fel és tegyük bele a vajjal kikent és sütőpapírral kibélelt tepsibe.

Csinálhatjuk úgy is, hogy két megtöltött rudat összetekerünk, így fonott kalácsot kapunk. Kenjük le a kalácsokat a felvert tojással, amit összekevertünk 5 evőkanál tejjel, szórjunk cukrot mindegyik kalács tetejére és hagyjuk kelni 20-30 percet. A megkelt kalácsokat tegyük a sütőbe és süssük 45-50 percet.

Figyelem:

Ne dagasszunk hideg liszttel, a liszt és a többi hozzávaló szoba hőmérsékletű kell legyen.

Forrás

https://varosikurir.hu/a-sefnek-mindig-igaza-van/

FRISS!

Szerző