Bulvár
A világ legfinomabb kalácsa! Meglátod, még a nagyid is elkéri a receptjét!
Ahogy egyre drágább minden, be kell lássuk, a cukrászdába sem térhetünk be olyan gyakran, mint ahogy megkívánunk valami finomságot. Ilyen alkalmakra ajánlom az alábbi csoda-kalács receptjét.
Ahogy egyre drágább minden, be kell lássuk, a cukrászdába sem térhetünk be olyan gyakran, mint ahogy megkívánunk valami finomságot. Ilyen alkalmakra ajánlom az alábbi csoda-kalács receptjét.
Mit tegyél és mit ne, ha jót akarsz….
A legpuhább és legízletesebb kalács receptjét hoztuk ma el nektek, még azt is eláruljuk, hogy mit ne tegyél soha, hogy a kalács jóízű és puha legyen. A tradíció szerint, ha kalács van az asztalodon akkor ünnepelsz. Tedd tehát a lehető legtöbb napot ünneppé!
Hozzávalók
- 1 kg liszt,
- 8 tojás sárgája (szoba hőmérsékletű legyen),
- 50 g élesztő,
- 500 ml tej,
- rumaroma,
- vaníliaaroma,
- 2 evőkanál olaj,
- 1 evőkanál reszelt citrom és narancshéj,
- 300 g cukor,
- 200 g vaj,
- 1 kiskanál só,
- 10 dkg mazsola (kihagyható).
A töltelék hozzávalói:
- 250 g pirított és ledarált dióbél,
- 8 tojás fehérjéből vert hab,
- rumaroma,
- 3 evőkanál kakaó,
- 300 g cukor.
A kalács lekenéséhez
4-5 evőkanál tejjel elkeverve 1 tojásra lesz szükséged.
Kövesse cikkeinket a Google Hírek-en!
Elkészítés
- Tegyünk egy bögre meleg tejbe 3 evőkanál lisztet, hagyjuk hűlni majd adjuk hozzá az élesztőt és egy teáskanál cukrot, keverjük össze és hagyjuk kelni meleg helyen amíg a duplájára nő.
- Egy mélyebb tálban kavarjuk habosra a tojás sárgáját a cukorral majd adjuk hozzá a sót, az olajat, az aromákat, a reszelt citrom és narancshéját és 100 g olvasztott vajat.
- A duplájára nőtt kovászt is öntsük hozzá, majd a meleg tejet és a lisztet lassanként adjuk hozzá, és kezdjük el dagasztani. Akkor jó a kalács tésztája amikor már nem ragad a kezünkhöz. Tetszés szerint adhatunk a tésztához mazsolát.
- Amikor bedagasztottuk adjuk hozzá a megmaradt 100 g olvasztott vajat és hajtsuk össze a tésztát úgy, hogy járja a levegő ameddig beissza a vajat, majd takarjuk le egy konyhakendővel és hagyjuk kelni 50-60 percet.
- Közben készítsük el a tölteléket és melegítsük be a sütőt. A tojásfehérjét a cukorral verjük fel habosra, adjuk hozzá a kakaót, majd tegyük bele a rumaromát és a diót, keverjük össze és hagyjuk állni.
Amikor a kalács tésztája kellőképpen megkelt osszuk négy egyenlő részre,
majd olajjal lekent nyújtótáblán a kezünkkel nyújtsuk az elvágott részeket akkorára, hogy elférjenek a tepsiben.
Töltsük meg mindegyik darabot, tekerjük fel és tegyük bele a vajjal kikent és sütőpapírral kibélelt tepsibe.
Csinálhatjuk úgy is, hogy két megtöltött rudat összetekerünk, így fonott kalácsot kapunk. Kenjük le a kalácsokat a felvert tojással, amit összekevertünk 5 evőkanál tejjel, szórjunk cukrot mindegyik kalács tetejére és hagyjuk kelni 20-30 percet. A megkelt kalácsokat tegyük a sütőbe és süssük 45-50 percet.
Figyelem:
Ne dagasszunk hideg liszttel, a liszt és a többi hozzávaló szoba hőmérsékletű kell legyen.
- A karácsonyfa nem tányérra valóMegosztás A címben leírt figyelmeztetés a karácsonyfáról, ép ésszel ugyanolyan „túl biztosításnak tűnik”, mint amikor az USÁ-ban ráírták a mikrohullámú sütőkre, hogy ne tedd bele szárítani a macskádat. Pedig szükséges Gent városa kreatív hulladékcsökkentési javaslatokkal állt elő, amelyek között szerepelt a karácsonyfák tűleveleinek elfogyasztása is. Ezért volt kénytelen az ottani belga NÉBIH közleményt kiadni arról,… További információ: A karácsonyfa nem tányérra való
- Ha karácsony, akkor tojáslikőrMegosztás Jó, jó lehet, hogy kicsit megkéstünk a recepttel, de becsületünkre legyen mondva, hogy ez a klasszikus tojáslikőr, jól jöhet a két ünnep közötti vendégváráson, szilveszterkot, sőt kár a szürke hétköznapokba is vihet 2025-ben némi színt. Történelmi utazás a tojáslikőr körül A tojáslikőr gyökerei a középkori Angliáig vezethetők vissza, ahol az italt „posset” néven ismerték.… További információ: Ha karácsony, akkor tojáslikőr
- Libafeszt – Mi szem-szájnak ingere KiskunfélegyházánMegosztás Hamarosan indul a Libafeszt! Libából készült ételek versenyével, jubileumi néptánctalálkozóval, Ludas Matyi sakk- és futóversennyel, baromfitermékek vásárával és libamakett-festésével is készülnek a huszonötödik libafesztiválra szeptember közepén Kiskunfélegyházán. Ez is lesz, meg ez is, meg ez is! Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója a programokat sorolva elmondta: a jubileumi libafesztivál szeptember 13-án A… További információ: Libafeszt – Mi szem-szájnak ingere Kiskunfélegyházán
- Búcsú a napraforgótól? – Mennyi lesz az annyi?Megosztás A klímakatasztrófa, lánynevén klíma változás, egyre több és több növényt töröl ki a honi termesztők listájáról. Legutóbb a napraforgó esetleges „kimúlásáról” cikkezett egy szakmai fórum. Pedig híresen nagy túlélő Magyarországon a harmadik legfontosabb szántóföldi növény a napraforgó, amely az egyike a legjobban alkalmazkodó növénynek, így a klímaváltozás hatására szélsőségessé váló csapadékviszonyokhoz is. Az idei,… További információ: Búcsú a napraforgótól? – Mennyi lesz az annyi?
- Augusztus 20-án sem csak a várbeli és a dunai programok érdekesekMegosztás Augusztus 20-án a nap a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik, majd a hagyományos tisztavatás következik, és még ugyancsak a belvárosban a Vörösmarty téren a Csárdafesztivál, ami méltó versenytársa lehet a Várkert Bazár előtti Magyar Ízek utcájának. „Ez a belváros” 2024. augusztus 20-án a központi rendezvények keretében tartják a Szent István Napi díszünnepséget a Kossuth téren,… További információ: Augusztus 20-án sem csak a várbeli és a dunai programok érdekesek
Szerző
Friss
- A TISZA Párt EP-képviselőjének felesége munkaügyi pert indított volt munkaadója, a minisztérium ellen
- Kamatot emelt az OTP a lakáshiteleknél – Követőkre talál?
- Lázár közszolga pökhend-üzemmódban: egy csekk és más semmi – 5000 Mrd, és viheti a Főváros a területet
- Ha azt hitte, hogy Orbán nem tudja meglepni, tévedett….
- Karácsony Gergely: győztünk!
- 4 ok, amiért megéri zöld energiára váltani
- Karácsony Gergely: ez nettó hazaárulás!
- Ezért állt le a reggeli csúcsban a 2-es metró
- Fiúk a szélről: Fico és Orbán – Jó étvágyat
- Nagy Ervin: tisztelettel kérdezem, Hankó úr, maguk gyengeelméjűek?