Bulvár
A világ legfinomabb kalácsa! Meglátod, még a nagyid is elkéri a receptjét!
Ahogy egyre drágább minden, be kell lássuk, a cukrászdába sem térhetünk be olyan gyakran, mint ahogy megkívánunk valami finomságot. Ilyen alkalmakra ajánlom az alábbi csoda-kalács receptjét.
Ahogy egyre drágább minden, be kell lássuk, a cukrászdába sem térhetünk be olyan gyakran, mint ahogy megkívánunk valami finomságot. Ilyen alkalmakra ajánlom az alábbi csoda-kalács receptjét.
Mit tegyél és mit ne, ha jót akarsz….
A legpuhább és legízletesebb kalács receptjét hoztuk ma el nektek, még azt is eláruljuk, hogy mit ne tegyél soha, hogy a kalács jóízű és puha legyen. A tradíció szerint, ha kalács van az asztalodon akkor ünnepelsz. Tedd tehát a lehető legtöbb napot ünneppé!
Hozzávalók
- 1 kg liszt,
- 8 tojás sárgája (szoba hőmérsékletű legyen),
- 50 g élesztő,
- 500 ml tej,
- rumaroma,
- vaníliaaroma,
- 2 evőkanál olaj,
- 1 evőkanál reszelt citrom és narancshéj,
- 300 g cukor,
- 200 g vaj,
- 1 kiskanál só,
- 10 dkg mazsola (kihagyható).
A töltelék hozzávalói:
- 250 g pirított és ledarált dióbél,
- 8 tojás fehérjéből vert hab,
- rumaroma,
- 3 evőkanál kakaó,
- 300 g cukor.
A kalács lekenéséhez
4-5 evőkanál tejjel elkeverve 1 tojásra lesz szükséged.
Kövesse cikkeinket a Google Hírek-en!
Elkészítés
- Tegyünk egy bögre meleg tejbe 3 evőkanál lisztet, hagyjuk hűlni majd adjuk hozzá az élesztőt és egy teáskanál cukrot, keverjük össze és hagyjuk kelni meleg helyen amíg a duplájára nő.
- Egy mélyebb tálban kavarjuk habosra a tojás sárgáját a cukorral majd adjuk hozzá a sót, az olajat, az aromákat, a reszelt citrom és narancshéját és 100 g olvasztott vajat.
- A duplájára nőtt kovászt is öntsük hozzá, majd a meleg tejet és a lisztet lassanként adjuk hozzá, és kezdjük el dagasztani. Akkor jó a kalács tésztája amikor már nem ragad a kezünkhöz. Tetszés szerint adhatunk a tésztához mazsolát.
- Amikor bedagasztottuk adjuk hozzá a megmaradt 100 g olvasztott vajat és hajtsuk össze a tésztát úgy, hogy járja a levegő ameddig beissza a vajat, majd takarjuk le egy konyhakendővel és hagyjuk kelni 50-60 percet.
- Közben készítsük el a tölteléket és melegítsük be a sütőt. A tojásfehérjét a cukorral verjük fel habosra, adjuk hozzá a kakaót, majd tegyük bele a rumaromát és a diót, keverjük össze és hagyjuk állni.
Amikor a kalács tésztája kellőképpen megkelt osszuk négy egyenlő részre,
majd olajjal lekent nyújtótáblán a kezünkkel nyújtsuk az elvágott részeket akkorára, hogy elférjenek a tepsiben.
Töltsük meg mindegyik darabot, tekerjük fel és tegyük bele a vajjal kikent és sütőpapírral kibélelt tepsibe.
Csinálhatjuk úgy is, hogy két megtöltött rudat összetekerünk, így fonott kalácsot kapunk. Kenjük le a kalácsokat a felvert tojással, amit összekevertünk 5 evőkanál tejjel, szórjunk cukrot mindegyik kalács tetejére és hagyjuk kelni 20-30 percet. A megkelt kalácsokat tegyük a sütőbe és süssük 45-50 percet.
Figyelem:
Ne dagasszunk hideg liszttel, a liszt és a többi hozzávaló szoba hőmérsékletű kell legyen.
- Így lesz tökéletes – Húsvéti tojásfőzési trükkökMegosztás A húsvét miden évben megnöveli a főtt tojások renoméját, ilyenkor sokkal többet fogyasztunk ezekből mint az év bármely más időszakában, hiszen a tojás és a főtt sonka „együtt jár”. Szakértők azt mondják, hogy a 7-10 naposnál nem régebbi az ideális a főzéshez és könnyű a hámozása. Sajnos a boltba vásárolt tojásoknál ez nem garantált… További információ: Így lesz tökéletes – Húsvéti tojásfőzési trükkök
- Asztalfoglalás indul! – 25. jubileumi Országos Étterem Hét, kicsit hosszabbanMegosztás Szerdán indul az asztalfoglalás az Országos Étterem Hétre. A jubileumi, 25. rendezvényt ünnepelve a szokásosnál hosszabb ideig, március 7. és 24. között várja a vendégeket országszerte 177 étterem. Fix árú menüsorok Különleges fogásokkal és alapanyagokkal készülnek a részvevő éttermek. A top kategória 5.900 forinttól, a prémium kategória 7.900 forinttól, az exkluzív kategória 9.900 forinttól… További információ: Asztalfoglalás indul! – 25. jubileumi Országos Étterem Hét, kicsit hosszabban
- Magyar hasba magyar sör kellMegosztás Tavaly 10 százalékkal, a 2022. évi 6,006 millió hektoliterről 5,4 millió hektoliterre esett a hazai sörfogyasztás az import jelentős csökkenése és a hazai termékek arányának bővülése mellett – mondta Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója. Eredményes fejlesztések A Magyarországon jelen lévő öt legjelentősebb sörgyártó (Borsodi Sörgyár Kft., Carlsberg Hungary Kft., Dreher Sörgyárak Zrt.,… További információ: Magyar hasba magyar sör kell
- A Szimpla Kert csodái a zsidónegyedbenMegosztás Budapest egyik Európa-szerte híres hungarikuma a romkocsmák „találmánya”. Ezek sorában is az egyik első, ha nem a legelső volt a Szimpla. Mára a nagy romkocsma-bummnak vége, a „csak „ divatos helyek lassan bezártak és kizárólag a néhány valóban értékes, értéket közvetítő marad meg, köztük is első helyen a Szimpla. Folyamatos változás Az üzleti élet… További információ: A Szimpla Kert csodái a zsidónegyedben
- Diéta-horoszkóp 2024 – Itt a tuti recept!Itt az újév és vele sajnos az „új kilók”. Sebaj segítünk egy kiváló diéta-horoszkóppal.
Szerző
Friss
- Akit érint: ha Budapesten bóklászik és támogatná Magyar Péteréket aláírásával, erre vegye az útját
- Lázár János vátesz-üzemmódban
- Ne számítsunk semmire a hatalom mindent elborító züllött aljasságán kívül…
- Magyar György: ennél ostobábban nem időzíthette a Fidesz, hogy Magyar Péter ellen bevetik a Szuverenitásvédelmi Hivatalt
- Szabad Európa: Orbán lefejezi a teljes fővárosi Fideszt
- Novák Katalin férje két hónap után szólalt meg és Ő is érdekeset mondott
- Orbán: ránk vár a feladat, hogy Brüsszel után itthon is győzzünk – Élőben a Millenárisból
- Vajon melyik szót érti Mészáros Lőrinc abból, amit felolvasott – Nincs megállás, tovább hízik a Mészáros nevű gömböc
- Lázár közszolga nem bízta a véletlenre, szájbarágott: ahol a Fideszre szavaznak béke lesz és pénzeső
- 200.000-res bírságra számíthat, ha rosszkor izzítja be a fűnyírót, de ne csak ezért figyeljünk egymásra