Connect with us

Bulvár

Küszöbön az ítéletidő, de a hétvégén még nyár lesz

nyár
Megosztás

Ezen a hétvégén még kitart a gyönyörű, nyárias idő. Használja ki a napsütötte napokat, mert utána, jön a „feketeleves”. De addig is szedje a sátorfáját és induljon ki merre lát, vagy, ha azt szereti, akkor kapcsolja be a légkondit és hűsöljön, egyszóval: tegye, ami a legjobb Önnek!

Szombaton nyárias jellegű időnk van országszerte

A nappali hőmérséklet többnyire 25 fok közelébe, délen kevéssel a fölé, északon kevéssel az alá emelkedik. Alapvetően napos idő lesz jellemző, de időnként és helyenként változó erősségű fátyolfelhőzet zavarhatja meg a napsütést. Csapadék nem érkezik. A légmozgás általában gyenge, olykor mérsékelt erősségű lesz egyelőre még ÉNY-i irányból. Éjszaka folytatódik az eseménytelen idő. Vékony fátyolfelhőzet előfordul, de sokfelé lesz csillagfényes, derült az égbolt. Országszerte legyengül, illetve D-ire fordul a légmozgás.

Vasárnap tovább fokozódik a nappali felmelegedés

A DNY-ira forduló, mérsékelt, északkeleten olykor élénk lökésekkel is kísért széllel még melegebb levegő érkezik.

A maximum hőmérséklet a déli országrészben a 30 fokot is megközelítheti, míg északon is 25 fok köré, fölé valószínű.

Napközben napos-fátyolfelhős idő lesz jellemzőbb, illetve délutántól, északon gomolyképződés is kezdődhet. Csapadék érkezése vasárnap késő délutánig nem valószínű. Késő délután, este egy hidegfront közelíti meg hazánkat észak felől. Ennek hatására az északi, északnyugati határszélen már előfordulhat néhol zápor, esetleg zivatargóc is. Többségében azonban marad a napos, eseménytelen idő. Éjszaka észak felől egyre nagyobb terület felett növekszik meg erősebben a felhőzet. Ekkor is inkább csak északon fordulhatnak elő szórványosan záporok, egy-egy zivatar sem kizárt. A déli megyék felett várhatóan derült marad az ég.

Legvalószínűbb folytatás

  • Hétfőn az észak felől közeledő hidegfront okoz kettősséget hazánk időjárásában: az északi határmegyékben már zömében felhős égbolt a valószínűbb. A felhőzetből záporok is előfordulnak, de a szél csak késő délutántól fordul É-ira és kezd erősödni. Itt már inkább csak 20 fok köré várható a hőmérséklet Ezzel szemben az ország nagyobb, középső és déli területén még túlnyomórészt napos, időnként mérsékelten felhős égbolt, élénk, gyakran erős DNY-i szél és nyári meleg látszik jellemzőnek.
  • Kedden már országszerte sok felhő a legvalószínűbb. Megerősödő É-i széllel elárasztja az országot a hidegebb légtömeg. Eső előreláthatólag délelőtt elsősorban az ország északi felén hullik, majd a délután folyamán a déli országrészt is eléri a csapadékmező.
  • Szerdán is zömében erősen felhős égbolt ígérkezik jellemzőbbnek, de itt-ott felszakadozhat a felhőtakaró. Már csak elszórtan lehet kisebb eső, zápor. Főként a Dunántúlon fújhat erős, viharos É-i szél, másutt mérsékeltebb légmozgásra van kilátás. Marad a hűvös levegő.
  • Csütörtökön és pénteken is élénk, olykor erős É-i szél ígérkezik. Hidegek hajnalokra és az évszakos átlagnál hűvösebb nappalokra van kilátás. Gyorsan változó felhőzet mellett már napos órákban is lehet bízni. A felhőátvonulásokból szórványosan záporok kialakulásával lehet számolni.

Orvosmeteorológia

A hétvégén nem várható említést érdemlő fronthatás. Használják ki a jó időt, mert a jövő héten tartósan lehűl a levegő, megszűnik a kora nyárias időjárás. A déli, kora délutáni időszakban már közepes erősségű az UV sugárzás. A fényszegény hónapokat követően érzékenyebbé váló bőrünket javasolt csak fokozatosan napoztatni, így a leégés elkerülésével, illetve a fokozatos pigment képződéssel a bőr természetes védekezőképességét erősítjük.

Friss híreink!

Szerző