Connect with us

Etető

A virsli is elesett az árháborúban

Megosztás

Pezsgő, a lencse és a bőrös malac mellett a szilveszteri asztalok legfőbb tartozéka a virsli, ez se lett olcsóbb.

Megosztás

Pezsgő, a lencse és a bőrös malac mellett a szilveszteri asztalok legfőbb tartozéka a virsli. A KSH adatiit nézve, be kell vallanunk nincs jó hírünk, a virsli árát is alaposan feltupírozta a drágulás az infláció.

Virslibarátok figyelem

Átlagára idén novemberben 3040 forint volt, ami mintegy 1000 forintos áremelkedést jelent a tavalyi év átlagárához viszonyítva. A KSH inflációs statisztikája szerint is 30 százalékkal drágult a ez a nemcsak szilveszteri finomság, ami legfőképp a Magyarországon amúgy is 40 százalék fölötti élelmiszerinflációra vezethető vissza – írja a Portfolio, megjegyezve, ennek belső és külső tényezői egyaránt vannak, előbbiek közé a forint árfolyamának gyengesége és az árstopok, utóbbiak közé az aszály, az energiaválság és az orosz-ukrán háború sorolhatók.A közzétett statisztika szerint a virsli átlagára idén novemberben 3040 forint volt, ami mintegy 1000 forintos áremelkedést jelent a tavalyi év átlagárához viszonyítva. Mindemellett a hosszútávú statisztikából az is kiderül, hogy a virsli ára az elmúlt öt évben csaknem megkétszereződött.

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy mindeközben Kelet-Közép-Európa más országaiban 20-30 százalék körül mozog az élelmiszer-infláció, vagyis a 49 százalékot is megközelítő hazai élelmiszerár-emelkedésnek körülbel.

Nézzünk a számok mögé!

A globális tényezők a hazai élelmiszerár-növekedés mintegy felét magyarázhatják, vagyis a 49 százalék közelébe emelkedő árnövekedési ütemből hozzávetőlegesen 25 százalékpontot okoznak a nem lokális tényezők. Az élelmiszerárak növekedésének másik felét belső, országspecifikus tényezők magyarázhatják, amelyek közül legerősebb tényezőnek az árfolyam alakulását tekinthetjük. Ugyanez érhető tetten az elmúlt hónapok adataiban is.

(Olvassa el a teljes cikket a Portfolion!)

Kapcsolódó: Tánc a szilveszteri virsli körül – A hibátlan virslifőzés titkai.

Szerző