Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek táján, Advent időszakában szinte minden háziasszony azt tervezi, mit süt-főz az ünnepekre. Íme néhány pénztárcakímélő sütemény receptje, amiket  a karácsonyi premier előtt érdemes egyszer próba-sütni, a család nagy örömére.
[mnky_ads id=”80″]


Nagyanyáink linzere

A legtöbben emlékszünk még azokra a régi napokra – akár ünnep volt, akár nem – amikor nagyanyáink asztalán porcelántálban halmozódott a sok finom linzer, közepükben házi lekvárral. Így készült:

Nagyanyáink linzere
fotó Medák Csilla

HOZZÁVALÓK

30 dkg liszt, 10 dkg porcukor

2 db tojás, citromlé

20 dkg vaj, 3 csomag vaníliás cukor

A díszítéshez:

lekvár, főzőcsoki

Négy lépésben

  1. A lisztet és a porcukrot keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a citromlevet, a lágy vajat és a vaníliás cukrot, majd alaposan összegyúrjuk.
  2. A tésztát kisebb adagokban, enyhén belisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk, majd különböző formákat szaggatunk belőle.
  3. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, és a linzereket kb. 180 fokon 10 perc alatt megsütjük.
  4. A fözőcsokit a csomagoláson látható útmutató szerint felolvasztjuk, majd kihűlt tésztátákat lekvárral összetapasztjuk és ízlés szerint csokiba mártjuk, vagy nem.

(Medák Csilla receptje)

Csoki kókuszcsók

A kókuszgolyó mellett a karácsony és az Advent másik nagy kedvence lehet ez a kevésbé ismert házi süti, és csak egy kicsit bonyolultabb az elkészítése.

Csoki kókuszcsók
(fotó: MME)

HOZZÁVALÓK

4 db tojásfehérje, 20 dkg cukor

25 dkg kókuszreszelék, 1 tk méz

5 dkg liszt, 1 db citrom reszelt héja

10 dkg étcsokoládés tortabevonó

 

Öt lépésben:

  1. A tojásfehérjét a cukorral, 15 dkg kókuszreszelékkel és a mézzel felmelegítjük. A lisztet a tűzhelyről levett, meleg masszára szitáljuk, majd beledolgozzuk. A kókuszreszeléket és a citromhéjat is beleforgatjuk.
  2. Sütőpapírral kibélelt tepsibe két megnedvesített teáskanál segítségével a masszából kis halmokat rakunk, és tetejüket csúcsosra formázzuk, vagy csillagcsőrős habzsákból kinyomjuk.
  3. Előmelegített sütőben, 150 fokon (gáztűzhelynél 1-es fokozaton) 25-30 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk.
  4. Közben a tortabevonót forró vízfürdőben megolvasztjuk. A kókuszcsókok talpát a folyékony csokoládéba mártjuk, sütőpapírra tesszük szikkadni. Teljesen megszárítjuk.
  5. Jól záródó dobozba tesszük.

(MME receptje)
[mnky_ads id=”80″]

Kesudiós kekszgolyó

Végezetül egy igazán reformnak számító cukormentes recept.

Kesudiós kekeszgolyó
(fotó: a szerző)

HOZZÁVALÓK

20 dkg kesudió, 15 dkg vaj

12 dkg nyírfacukor, 2 db tojás

10 dkg szójaliszt,12 dkg mandulaliszt 10 dkg mazsola,

2 tk sütőpor 3 tk instant kávé

 

Három lépésben

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Két tepsit leterítünk sütőpapírral. A kesudiót késsel durvára aprítjuk.
  2. A tésztához a puha vajat habosra keverjük a nyírfacukorral, és hozzáadjuk a tojásokat. A liszteket elvegyítjük a sütőporral és az instant kávéval, majd a vajas masszába forgatjuk. Végül beledolgozzuk az aprított kesudió 1/4-ét és a mazsolát.
  3. A tésztából lecsippentett diónyi mennyiségekből kézzel kb. 60 db golyót formázunk. Egyenként a maradék aprított kesudióba hempergetjük őket, és a két tenyerünk között finoman rájuk nyomkodjuk a ropogós kérget. A golyókat a tepsikbe ültetjük, és az aljukat kissé ellapítjuk. Az előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 10-12 perc alatt, majd hűlni hagyjuk.

Praktika: A teljesen kihűlt golyók alját párosával összeragaszthatod. Ehhez keverj össze 3 ek üveges vagy házi kesudiókrémet 1 ek por alakú eritrittel, 2 tk kakaóporral és 1 tk instant kávéval.

(Dömötör Viola receptje.)

(Forrás: Mindmegette)

Így lesz igazán édes az Advent és finom a Karácsony!

Még egy kis bulvár?  7 ok, amiért Brad Pit és Angelina Jolie elváltak
[mnky_ads id=”80″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét