Alice battenbergi hercegnő varázslatos élete

A Korfun születettt Fülöp herceg (1921-2021) édesanyja Aliz battenbergi hercegnő (1885-1969) fiatalon még részt vett a társasági életben, többek között koszorúslány volt György yorki herceg és Mária tecki hercegnő esküvőjén.

1902-ben, VII. Eduárd brit király koronázásán Aliz hercegnő találkozott András görög és dán királyi herceggel, I. György görög király negyedik fiával

András és Aliz egymásba szerettek, és 1903. október 6-án Darmstadtban polgári esküvőn összeházasodtak.

Aliz hercegnő 1908-ban elutazott Oroszországba ifj. Marija Pavlovna és Vilmos svéd királyi herceg esküvőjére. Itt találkozott keresztanyjával és egyben nagynénjével, Jelizaveta Fjodorovna nagyhercegnével, aki éppen egy új szerzetesrend alapításán dolgozott. Az apácarend nagy érdeklődést váltott ki Alizból, részt vett a zárda alapkőletételén is.

Aliz hercegnő 1928. október 20-án áttért a görög ortodox vallásra

Azt tudni kell, hogy veleszületett hallássérült volt és szájról olvasott. Mégis kiválóan beszélt németül és angolul. Később tanulni kezdett franciául, majd házassága után görögül is.

A hercegnő hangokat kezdett hallani, és azt képzelte, természetfeletti erővel rendelkezik. Berlinben orvosi vizsgálatokon esett át, amelyek során kiderült, hogy skizofréniában szenved.

Aliz hercegnő 1938-ban visszatért Athénba, ahol szerény körülmények között lakott

A második világháború kitörésekor a királyi család legtöbb tagja Dél-Afrikába menekült, ám Aliz hercegnő a görög fővárosban maradt, és együtt élt sógornőjével, Ilona volt orosz nagyhercegnővel. Sógoruk, György herceg felajánlotta számukra egyik athéni házát, így a két hercegné átköltözött oda. Aliz a Nemzetközi Vöröskereszt szolgálatába lépett; Lujza húga, aki a svéd trónörököshöz ment nőül, több orvosi eszközt is felajánlott a görög kórházak számára. Amikor a német náci csapatok megszállták Athént, a hercegnő bújtatta a zsidó Cohen családot a Gestapo ügynökei elől.

1949 januárjában görög ortodox ápolórendet alapított mártír nagynénje, a bolsevikok által meggyilkolt Jelizaveta Fjodorovna nagyhercegné mintájára. A szervezetnek a Márta és Mária keresztény apácarendje nevet adta. A rend otthona a görög Tinosz szigete lett.

1953-ban jelen volt II. Erzsébet királynő koronázásán

1967. április 21-én tartózkodott utoljára Görögországban. Egészsége ekkor már jelentősen megromlott, hallásromlása a siketségig fokozódott az erős dohányzás következtében. Menye és fia, II. Erzsébet és Fülöp herceg meghívták magukhoz a Buckingham-palotába. Itt halt meg 1969. december 5-én.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

A windsori Szent György-kápolnában temették el, ám utolsó kívánsága az volt, hogy az Olajfák hegyén, a Mária Magdolna-templomban helyezzék örök nyugalomra Jelizaveta Fjodorovna nagynénje mellé. E kívánságát 1988. augusztus 3-án teljesítették.

1993-ban Izrael állam a Világ Igaza kitüntetésben részesítette

Elhunyt II. Erzsébet királynő

Kínyó Norbert

hegesztő