Orbánt elhessegették a nagyok, szívóösvényen a magyar miniszterelnök és csapata

Az Európai Unió öt legnagyobb gazdaságának kormánya pénteken bejelentette, hogy “bármilyen jogi eszközzel” is, de jövőre bevezetik a globális társaságiadó-minimumot akkor is, ha Orbán Magyarországa nem szünteti meg uniós szintű ellenkezését.

Orbán-vétó a kukába?

Magyarország júniusban az utolsó pillanatban blokkolta a 15 százalékos társaságiadó-minimum Európai Unió általi elfogadását, megakadályozva egy olyan megállapodást, amely egy globális reformot törvényessé tett volna az egész blokkban.

Elegük lett a nagyoknak Orbán packázásából

„Amennyiben a következő hetekben nem születik egyhangúság, kormányaink teljes mértékben eltökélt szándékuk, hogy teljesítsék kötelezettségvállalásunkat”

– fogalmazott közös nyilatkozatban Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia pénzügyminisztere.

“Készen állunk a globális minimális tényleges adóztatás 2023-ban és minden lehetséges jogi eszközzel történő bevezetésére”

– tették hozzá a közleményben, amelyet az EU-partnerekkel folytatott prágai találkozó alkalmával adtak ki.

Mi az a “megerősített együttműködés”?

Nem részletezték, hogy ennek milyen formája lehet, de francia tisztségviselők felvetették annak lehetőségét, hogy uniós jogi eljáráshoz, úgynevezett megerősített együttműködéshez folyamodjanak, amelyhez legalább 10 tagállam szükséges. A jogszabályokat nemzeti szinten egyénileg is elfogadhatják.

“Az adó igazságszolgáltatása az Európai Unió prioritása”

– mondta Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a reformot jövőre hajtják végre “akár európai, akár nemzeti szinten”.

Párizs, szeptember 9. Reuters

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

Friss!