Annyi a „Konyhafőnök” séf-polgármestere falujának?

Különösen botrányos történetre bukkant a Városi Kurír. Az egészben az a szomorú, hogy az elmúlt másfél évtized legkiemelkedőbb eredményének, a törpefalvak sikertörténeteként számon tartott Megyeren történtek hirtelen megmagyarázhatatlan dolgok.

A legkisebb önálló magyar falu lerohasztásához

elegendő volt egy új, a „Konyhafőnök” című televízióműsorból érkezett polgármester, aki pár hónap alatt nem csupán tönkretette saját települését, de a költségvetés jó részét is „kreatívan” kezelte.

A Dunántúl gyöngyszemének is nevezett, Sümeghez közeli, Veszprém megyei Megyer sokszor szerepelt az országos médiában. Több ezer embert vonzó fesztiváljai, de skót, zsidó vagy éppen Afrika-napja is tömegeket vonzott.

Emlékezetes poén, hogy amikor a főváros határában megépült a Megyeri híd, a testület kéretlenül is engedélyezte nevének használatát – ez amúgy kötelező –, cserébe a falu Marcal fölött ívelő valódi megyeri hídját Budapest hídnak keresztelték át.

A másfél évtizedig tartó sikertörténetnek azonban vége lehet – vagy már van is

Amint a Sokszínű vidék portál felidézi, a Veszprém megyei zsákfalu, Megyer legújabb kori története valahol ott kezdődött, amikor a 2000-es évek elején a Budakeszin élő Kerekes Mihálynak volt egy ötlete, amely a lepukkant, kihalás szélén álló falu felvirágoztatására irányult. Kevéssel később Pajer Kristóf is házat vett ott és őrült lelkesedésből nekifogott a fellendítésnek. 2006-ban polgármesterré választották.

A papíron 40, a valóságban akkoriban alig 20 lakót számláló picinyke település élete onnantól új lendületet vett. Pályázati támogatásokkal, közösségi összefogással életet leheltek Megyerbe. A folyamatos fejlődéssel párhuzamosan, Pajer és csapata – kreatív ötletek sokaságának megvalósításával – egészen odáig eljutott, hogy egy meglepő húzással világhírűvé tette az akkor már virágzó falut.

Ilyen volt (Forrás: Facebook)

Megyer, a 270 ezerért bérelhető falu

2015-ben Megyer hirdetésben kürtölte világgá, hogy kibérelhető a falu. Az összes vendégház és közösségi tér, kocsmapajta, lábaspajta, utcák átnevezése, de még az alpolgármesteri cím is, naponta 270 ezer forintért – személyre lebontva: ez cirka 6000 forint.

A nem mindennapi lehetőség híre még a tengerentúlra is eljutott. A New York Times is tudósítót küldött Megyerre, de a Guardian és számos nagy európai lap, televíziós csatorna szintén feldolgozta a történetet.

Amerikából, Ausztráliából is érkeztek vendégek, dübörgött az élet a településen. Legfőképp esküvői helyszínnek kedvelik, hiszen itt aztán nyugodtan mehet az „ereszd el a hajam!”-buli hajnalig, akár napokig. Mészáros Márta itt forgatta nagyhírű filmjét, az Aurora Borealist.

Forrás: Facebook

A világhírnév után néhány hónappal Pajer Kristóf Londonba költözött családjával – onnan irányította a falut –, majd 2018-ban fájó döntést hozott, amikor a kinti végleges letelepedés mellett döntött, és lemondott polgármesteri tisztéről.

A 2018. december 9-i időközi polgármester-választáson a Konyhafőnök című TV-műsorból való kiesésével megismert Vári Dávidot választották polgármesternek. Azóta keveset lehetett hallani Megyerről, mígnem a napokban Pajer Kristóf expolgármester – akinek továbbra is áll vendégháza a faluban – a Facebookon posztolt egészen döbbenetes fotókat a szinte romokban heverő faluról.

Gaz és szemét

A Sokszínű Vidék információ szerint a korábban önzetlenül Megyer felvirágoztatásáért ténykedő – és nem kevés pénzt befektető – helyi ingatlantulajdonosok Vári Dávid megválasztása után azt várták az új polgármestertől, hogy folytassa az elődje által megkezdett projekteket és készítsen tervet, miképpen kívánja tovább éltetni, fejleszteni a falut. Erre nem került sor, mert a polgármester a saját bizniszeivel volt elfoglalva. Ugyanakkor a település egyre elárvultabb lett, felverte a gaz és megsokasodott a szemét.

A vendégházak tulajdonosai ezt követően tanúk jelenlétében „zár alá vették” a működtetésre a polgármesterre bízott hat portát és a közösségi pajtát is.

Ilyen lett (Forrás: Facebook)

Egyelőre senki sem tudja, hogyan tovább?

A megyeri ingatlanok tulajdonosai – köztük hat vendégház gazdái – az október 13-i önkormányzati választásban reménykednek. Ekkor újra „színre lép” Kerekes Mihály, azaz Misi bácsi, a virágzó falu megálmodója, aki talán éppen Megyer megmentéséért – ha úgy tetszik, újjáépítéséért – polgármester-jelöltként méretteti meg magát. Már csak azért is, hogy egyedüli jelöltként Vári Dávid ne tudja „meghekkelni” a választást, ahol úgy akár egyetlen rá leadott szavazattal is nyerhetne.

De miért is pusztult le ilyen szomorúan, kevesebb, mint egy év alatt Megyer?

Elsősorban azért, mert a polgármester, Vári Dávid mindössze annyit tett, hogy beköltözött a polgármesteri hivatalba, szétdúlta a patinás épület patinás berendezését. Felveszi persze – jó, nem túl magas – tiszteletdíját és – mivel a hivatalban él – rezsijét is a faluval fizetteti.
Másodszor azért, mert a falugondnok lényegében nem teljesíti kötelességeit. Ezért persze nem történt semmiféle polgármesteri felelősségre vonás, hiszen a falugondnok is Vári Dávid.

Saját főnöke! Tetszik érteni?!

Azt meg, hogy a település és a környező községek határai is szabad prédák legyenek, a térség egyetlen mezőőrének kellene megelőznie.

Meglepődne az olvasó, ha azt írnám: a mezőőr is Vári Dávid?

Vagyis ez az univerzális vállalkozó, aki járja az országot, süt-főz bárhol, a könyvét dedikálja, közben saját faluja három munkakörének betöltésére is alkalmas, elvéve ezzel mások elől a munkahelyteremtés lehetőségét is.

Az ugyancsak kiderült: az örökösök tudta és engedélye nélkül egy családot költöztetett az egyik vendégházba, amelynek tulajdonosa nemrég elhunyt.

Csakhogy beütött a baj!

Kikérték a polgármester vagyonnyilatkozatát, amelyből kiderült: halmazatban összességében havi közel 400 ezer forintot is keresett, ami azért nem hanyagolható summa. Információink szerint a falu arányos költségvetésének közel 40 százaléka.
Ez persze szöget ütött azon vendégház-tulajdonosok fejébe, akik megtudták azt is, hogy hány fizető vendég vette igénybe a tulajdonukat és azért nem kaptak egy vasat sem.

Az érintettek körében az általános vélemény, hogy a jelenlegi faluvezető célja a település átmeneti leépítése, értékének lerontása, hogy utána egy bizonyos kör mélyen nyomott áron szerezhesse meg a felújított ingatlanokat. Ilyen, nevetséges összegű árajánlatokról már most is többen beszélnek, de – ahogyan a többség mondja – Megyer nem eladó.

Mivel a polgármester nem lehet saját munkáltatója más önkormányzati feladatra, az így jogellenesen felvett összegeket jogi úton kívánja visszaszerezni a falu. Jogi vélemények szerint a jogtalanul, teljesítés nélkül felvett összegek miatt büntetőeljárás is indulhat Vári Dávid ellen.

Természetesen számos kérdéssel kerestük meg Vári Dávidot is. Amennyiben válaszol, közöljük reagálását.

 

megosztás

Egy hozzászólás itt: “Annyi a „Konyhafőnök” séf-polgármestere falujának?

  • 2019.10.04 - 13:40
    Közvetlen hivatkozás

    Szinte éreztem,hogy ez lesz! Annak idején a Kristóf barátunk nagyon jól menedzselte a falut.Évente voltunk ott a Zorall Sörolimpián.Mint alapító tag,én is kaptam törzskártyát(amely ingyenes belépésre jogosít)Aztán hogy ő elment,zuhant a színvonal! Látszott,hogy ,,gazdátlan” a falu.Remélem Misi bácsi(vagy Kristóf ha visszatérne) újra visszaállítja Megyer sajátos varázsát!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük