Ez a nap
Apa főztje: békebeli fasírt zöldborsó főzelékkel
Ma a kis, nagy fiam piacon járt és menet közben találta ki mi kerüljön ma az asztalra. Végül fasírt és zöldborsó főzelék lett a menű, és meg is hozta a hozzávalókat.
Kezdjük a fasírttal….
A minőségi darált húst érdemes hentesnél és/vagy piacon beszerezni, jobb helyeken helyben darálják le az éppen kiválasztott lapocka darabot vagy sertéscombot, ki mihez van szokva.
A 1,1 kilogramm darált húsba beledolgoztam két vízbe áztatott zsömlét és egy kiflit, sózom, borsozom és belereszelek még egy fél fej vöröshagymát és két gerizd fokhagymát is.
Ha mindez megvan, jöhet a hús alapos összegyúrása. Ahogyan régen a disznóvágáson nagybátyám a fa teknőben addig gyúrta, dagasztotta a kolbászba valót, míg az íze össze nem ért és az állaga is „finom” nem lett. Persze ez a művelet egy kiló fasírttal pofonegyszerű, mégsem szabad megspórolni a dagasztást.
Ez a fasírtalap egy órára bekerül a hűtőbe és neki lehet kezdeni a zöldborsó főzeléknek.
Ez is egyszerű lesz, nem érünk rá most belebonyolódni
Három evőkanál olajjal és három evőkanál liszttel el lehet készíteni a főzelék alapját. Ebbe kerül egy kiskanál só és cukor, valamint a piacról meghozott, megmosott és jól összeaprított petrezselyem zöldje.
Ezt a kulimászt kell felhevíteni és nyakon önteni 7 dl tejjel, után egy bő tíz perces főzés következik. Állandó kavargatás mellett egyre sűrűbb lesz a főzelék alapunk, majd jöhet bele egy teljes üveg zöldborsó (Maestro Pietro a Mastercheftől) a levével együtt.
Főzelékünk kellően felhígul, majd újabb 8-10 perc főzés után már készen is van.
Vissza a fasírthoz!
A hűtőből elővett és már összedolgozott húsból kézzel gombócokat formázok és egyenként meghempergetem őket szemlemorzsába, majd kissé összelapítva meg is kapjuk a klasszikus fasírt formát.
A készre formázott fasírtokat, így együtt beteszem a mélyhűtőbe és hagyom egy-másfél óráig állni. Nem kel félni, ennyi idő alatt nem fognak összefagyni, de könnyebb lesz kisütni őket.
A végére maradt a sütés. Ezúttal olajsütő helyett az egyik wokba tettem másfél-két liter olajat és abba sült ki minden egyes fasírt a család örömére…
Szerző
Friss
- Magyar Péter Bohár Dánielnek: vége van, elvtársak. Vége van
- Lemondott a Hadházy-féle hídfoglalást engedélyező kúriai bíró – Sztálin elvtárs kéjesen nyújtózik egyet odalent
- Billegő időjárás előrejelzés húsvétra
- Hagyj abba mindent, eljött a horoszkóp-idő! – 5 csillagjegy kivételes húsvéti hétvégére számíthat
- Rogán Antalnak eljött Amerika – Lekerült a szankciós listáról
- Gábor György: a NER elnevezésű commedia dell’arte állandó karaktereinek ragyogó példája Tiborcz István
- A hülyeség megítélésének mértékegysége világszerte a választáson szerzett voks
- Épül a színpad, gyülekeznek a tüntetők az Erzsébet hídon – Kövesse velünk élőben!
- A zember férfi vagy nő
- A vagyonkezelő alapítvány megtette ‘kötelességét’, a vagyonkezelő alapítvány mehet?