Ez a nap
Apa főztje: békebeli fasírt zöldborsó főzelékkel
Ma a kis, nagy fiam piacon járt és menet közben találta ki mi kerüljön ma az asztalra. Végül fasírt és zöldborsó főzelék lett a menű, és meg is hozta a hozzávalókat.
Kezdjük a fasírttal….
A minőségi darált húst érdemes hentesnél és/vagy piacon beszerezni, jobb helyeken helyben darálják le az éppen kiválasztott lapocka darabot vagy sertéscombot, ki mihez van szokva.
A 1,1 kilogramm darált húsba beledolgoztam két vízbe áztatott zsömlét és egy kiflit, sózom, borsozom és belereszelek még egy fél fej vöröshagymát és két gerizd fokhagymát is.
Ha mindez megvan, jöhet a hús alapos összegyúrása. Ahogyan régen a disznóvágáson nagybátyám a fa teknőben addig gyúrta, dagasztotta a kolbászba valót, míg az íze össze nem ért és az állaga is „finom” nem lett. Persze ez a művelet egy kiló fasírttal pofonegyszerű, mégsem szabad megspórolni a dagasztást.
Ez a fasírtalap egy órára bekerül a hűtőbe és neki lehet kezdeni a zöldborsó főzeléknek.
Ez is egyszerű lesz, nem érünk rá most belebonyolódni
Három evőkanál olajjal és három evőkanál liszttel el lehet készíteni a főzelék alapját. Ebbe kerül egy kiskanál só és cukor, valamint a piacról meghozott, megmosott és jól összeaprított petrezselyem zöldje.
Ezt a kulimászt kell felhevíteni és nyakon önteni 7 dl tejjel, után egy bő tíz perces főzés következik. Állandó kavargatás mellett egyre sűrűbb lesz a főzelék alapunk, majd jöhet bele egy teljes üveg zöldborsó (Maestro Pietro a Mastercheftől) a levével együtt.
Főzelékünk kellően felhígul, majd újabb 8-10 perc főzés után már készen is van.
Vissza a fasírthoz!
A hűtőből elővett és már összedolgozott húsból kézzel gombócokat formázok és egyenként meghempergetem őket szemlemorzsába, majd kissé összelapítva meg is kapjuk a klasszikus fasírt formát.
A készre formázott fasírtokat, így együtt beteszem a mélyhűtőbe és hagyom egy-másfél óráig állni. Nem kel félni, ennyi idő alatt nem fognak összefagyni, de könnyebb lesz kisütni őket.
A végére maradt a sütés. Ezúttal olajsütő helyett az egyik wokba tettem másfél-két liter olajat és abba sült ki minden egyes fasírt a család örömére…
Szerző
Friss
- Magyar Péter levelet írt Manfred Webernek – vagyis inkább a nyilvánosságnak, hiszen akár meg is dumcsizhatták volna…
- A jó öreg „hátranyilazós” magyar virtus! – A kormány 750 millió eurós ‘megoldjuk okosba’ próbálkozása
- ‘Csippantás’ helyett jön a papíros, Orbán nyugdíjasbarát változata
- Háborús vészhelyzet Ráckevén
- Ha hiszed, ha nem, 6 csillagjegy már júniusban arathat
- Figyeljen, mit posztol: a ballagási ajándék is illeték-köteles és a NAV éberen figyel
- ‘Végül is banánt is megpróbáltunk termeszteni az ötvenes években’, de miért nem tanul Pintér belügyminiszter az eredményéből?
- Újabb kormány-cucc alakult ezúttal ‘esőcsinálás’ céljából – Ízlelgesse: Aszályvédelmi Operatív Törzs
- Mi nem hagyjuk el Brüsszelt, mi el fogjuk foglalni!
- Devizahitel-infó, hogy tisztán lássunk