Ez a nap
Apa főztje: békebeli fasírt zöldborsó főzelékkel
Ma a kis, nagy fiam piacon járt és menet közben találta ki mi kerüljön ma az asztalra. Végül fasírt és zöldborsó főzelék lett a menű, és meg is hozta a hozzávalókat.
Kezdjük a fasírttal….
A minőségi darált húst érdemes hentesnél és/vagy piacon beszerezni, jobb helyeken helyben darálják le az éppen kiválasztott lapocka darabot vagy sertéscombot, ki mihez van szokva.
A 1,1 kilogramm darált húsba beledolgoztam két vízbe áztatott zsömlét és egy kiflit, sózom, borsozom és belereszelek még egy fél fej vöröshagymát és két gerizd fokhagymát is.
Ha mindez megvan, jöhet a hús alapos összegyúrása. Ahogyan régen a disznóvágáson nagybátyám a fa teknőben addig gyúrta, dagasztotta a kolbászba valót, míg az íze össze nem ért és az állaga is „finom” nem lett. Persze ez a művelet egy kiló fasírttal pofonegyszerű, mégsem szabad megspórolni a dagasztást.
Ez a fasírtalap egy órára bekerül a hűtőbe és neki lehet kezdeni a zöldborsó főzeléknek.
Ez is egyszerű lesz, nem érünk rá most belebonyolódni
Három evőkanál olajjal és három evőkanál liszttel el lehet készíteni a főzelék alapját. Ebbe kerül egy kiskanál só és cukor, valamint a piacról meghozott, megmosott és jól összeaprított petrezselyem zöldje.
Ezt a kulimászt kell felhevíteni és nyakon önteni 7 dl tejjel, után egy bő tíz perces főzés következik. Állandó kavargatás mellett egyre sűrűbb lesz a főzelék alapunk, majd jöhet bele egy teljes üveg zöldborsó (Maestro Pietro a Mastercheftől) a levével együtt.
Főzelékünk kellően felhígul, majd újabb 8-10 perc főzés után már készen is van.
Vissza a fasírthoz!
A hűtőből elővett és már összedolgozott húsból kézzel gombócokat formázok és egyenként meghempergetem őket szemlemorzsába, majd kissé összelapítva meg is kapjuk a klasszikus fasírt formát.
A készre formázott fasírtokat, így együtt beteszem a mélyhűtőbe és hagyom egy-másfél óráig állni. Nem kel félni, ennyi idő alatt nem fognak összefagyni, de könnyebb lesz kisütni őket.
A végére maradt a sütés. Ezúttal olajsütő helyett az egyik wokba tettem másfél-két liter olajat és abba sült ki minden egyes fasírt a család örömére…
Szerző
Friss
- „Ide figyeljenek emberek!” – Elmarasztaló ítélet egy meg nem törtét cselekmény után
- Óvodabezárási hullám Csepelen
- Már megint naivságunk áldozatai lettünk: felkészültek az illetékesek a havazásra
- Barátság-horoszkóp itt és most
- Hull a hó és ez most (állítólag) nem érte váratlanul az illetékeseket – Mit jósol mára Pártai Lucia + orvosmeteorológia
- A Millenáris könyvfesztivál-mentes övezetté vált: 2025-ben nem engedi be az eseményt
- Juszt László heti matekja: az aktuális kormányadósság főszáma cirka 150.000.000 Euro
- 70.- forint/magyar kopf – Krausz Gábor segítséget kér
- Emberek, Orwell az 1984-et figyelmeztetésnek szánta, nem forgatókönyvnek
- Lebukott a hárommilliárdos számlagyár