Talán nem álom az atlétikai világbajnokság

Hogy lesz-e Magyarországon atlétikai világbajnokság, az egyelőre a jövő titka, de ha lesz is, nem egyhamar: 2023-ra kerülhet hozzánk a rendezési joga.Hivatalosan még semmi sem dőlt el, de a tárgyalások egészen magas szinten folynak: hát, meglátjuk, mi lesz a tervből.

Igaz, a pályázatot még be sem adtuk, ámde ha rászánnánk magunkat, nem nagyon lenne ellenfelünk. Az Insidethegames október 12-i híre szerint az idén sikeres ifjúsági vb-t rendező és éppen ezért támogatott Nairobi úgy döntött, hogy leghamarabb csak 2025-ben rendezne felnőtt vb-t. Az afrikai szövetség elnöke, Hamad Malboum Kalkaba is azt mondta, miután egyeztetett az IAAF-elnök Sebastian Coe-val, hogy 2023 még túl korai Afrikának. Tehát elvben szabad lenne a pálya Budapest előtt. Ráadásul Orbán Viktor miniszterelnök október 30-án személyesen fogadta Sebastian Coe-t, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökét a Parlamentben, Havasi Bertalan szóvivő pedig azt közölte utána, hogy Coe nyitottsággal és érdeklődéssel fogadta Magyarország szándékát a 2023-as vb megrendezése iránt.

Alkalmas stadionunk még nincs

Ezek szerint szándék van, a sportdiplomácia malmai őrölnek, bár pályázatot egyelőre még nem adtunk be, de valószínűleg fogunk. Rendben, de hol rendezzük a világversenyt? Mert alkalmas stadionunk még nincs. A 180 milliárd forintból megépülő új Puskás Ferenc-stadionban nem lesz atlétikai pálya, jóllehet a helyén lévő korábbi létesítményben még volt. Egy atlétikai stadion építését Csepelre tervezik, a kemény Ferenc Program keretében – ez tulajdonképpen az az aréna, amit a meghiúsult budapesti olimpiára terveztek. 15 ezer férőhely lesz benne, ám ezt ideiglenes lelátókkal 55 ezerre lehet bővíteni – a tervpályázatot már meg is nyerte a NAPUR Architect Kft. A látványtervek mindenképpen megkapóak, csak hát a Duna Aréna esetében is meg kellett tanulnunk, hogy azoknak nem mindig van közük a valósághoz…

Tulajdonképpen tehát szépen, csendben Budapest egy atlétikai VB rendezését készíti elő, még csak nem is titokban, legfeljebb egyelőre nem sok szó esik róla a nagy nyilvánosságban. Mármost atlétikai stadionra mindenképpen szükség van, hiszen a mostani áldatlan körülmények között például még világbajnokunk, Baji Balázs sem tud megfelelő körülmények között edzeni – ugyanis a BOK csarnok atlétikai pályája épp felújítás alatt áll. Ha lenne egy megfelelő stadionunk, ilyen problémák fel sem merülhetnének.

Elmondhatjuk, hogy ha nem következik be valamiféle drámai és váratlan változás a gazdaságban és a sportdiplomáciában, jó eséllyel lehetséges, hogy a 2023-as atlétikai VB-t Budapesten rendezik.

Az még hat év.

Van időnk tehát arra, hogy felkészüljünk rá.

Szele Tamás

Sport MindigVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük