Connect with us

Kerítésen innen

Az életünk a tét! Az OMSZ szerint minden rendben, az ügyeletre szorulók véleménye: a helyzet elfogadhatatlan

Megosztás

Feltehetően mindenkinek a családjában, ismeretségi körében előfordult már, hogy késő este, éjjel, hajnalban volt szükség ügyeleti orvosi ellátásra. Ilyenkor senkit nem érdekel a „gazdaság helyzete”, meg az „orvoshiány”, sem az egészségügy legatyásított helyzete és az sem, hogy mennyire fontos, hogy a kormány bevárolja magát a repülőtérbe, csak az a fontos, hogy „orvoshoz jusson”.

Kötelező néznivaló szükőknek, táboroztató nevelőknek! - Videón a brutális gyerekbántalmazás, amivel senki nem törődött
Megosztás

Feltehetően mindenkinek a családjában, ismeretségi körében előfordult már, hogy késő este, éjjel, hajnalban volt szükség ügyeleti orvosi ellátásra. Ilyenkor senkit nem érdekel a „gazdaság helyzete”, meg az „orvoshiány”, sem az egészségügy legatyásított helyzete és az sem, hogy mennyire fontos, hogy a kormány milliárdokért bevásárolja magát a repülőtérbe, csak az a fontos, hogy „orvoshoz jusson”.

Ez nem pártpreferencia függő: a fideszes is lehet „áldozat”

Az új rendszer néhány napos működése óta pedig gyakori panasz, hogy negyedórán keresztül sem lehet kapcsolatot teremteni a 1830-as ügyeleti segély hívó számon senkivel.

A hosszú várakozás alatt mindössze Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője egészségnevelési tanácsai hallhatók,

ez pedig aligha jelent segítséget egy gyors beavatkozásra szoruló betegnek – írta a Népszava.

„…csak a szentendrei ügyeletre 100 ezer ember ellátása jut, ez egyetlen ügyeletes orvos számára megoldhatatlan. …”

Pest megyében derült égből villámcsapásként ért mindenkit, hogy

február elsején az 1,3 millió lakosú térség 52 ügyeleti pontjából mindössze 18 marad meg.

Azaz a korábbinál jóval szűkebbé vált az ügyeleti szolgáltatás,

benne a gyermekorvosi ellátás is, amit mostanra mindössze három helyen Érden, Vácon és Cegléden lehet csak ügyeleti időben elérni.

Tahitótfaluban

ahol nincs híd a Duna váci partja felé, és este nyolckor miután elment az utolsó komp, már csak az M0-ás hídon lehet eljutni a Váci gyermekorvosi ügyeletre, ami életszerűtlen, hiszen Budapesten sokkal közelebb van ellátóhely.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere felidézte, hogy az Alaptörvény egyik passzusa szerint

olyan ügyekben, ahol az állampolgár ellátásában az államnak és az önkormányzatoknak is van feladatuk, kötelező együttműködni. Az viszont nem együttműködés, hogy közlik, mi lesz, miközben egyébként az utolsó pillanatig az önkormányzatok látták el 24 órában az ügyeletet.

Gulyás Gergely a múlt héten a Kormányinfón, azt mondta: önkormányzatoknak van lehetőségük arra, hogy magánszolgáltatóval biztosítsanak ügyeleti, sürgősségi ellátást. Csakhogy ennek a jogi lehetőségét megszüntették.

„Hiába írtam még a Kormányinfó után rögtön Gulyás Gergőnek egy levelet és kértem, jelezze milyen jogszabály teszi lehetővé, hogy azt tehessük, amit mond, választ a mai napig nem kaptunk…”

-mondta a polgármester.

A Dunaharaszti Online című lap beszámolója szerint a  Győrfi Pál megjegyezte, hogy egy éve zajlik az ügyeleti rendszer átalakítása az országban, Pest megye pedig az utolsó előtti körben került sorra. A mentőszolgálat tapasztalata alapján az új rendszer bevezetését

„mindenhol félelem övezte”, de mára az „ott élők látják, jól működik”.

Győrfi Pál a dunaharaszti lakossági fórumon elismerte:

az első hétvége tapasztalati mutattak problémákat.

A szóvivői tájékoztatás szerint

Pest megyében egy műszakban 7 személy látja el az 1830-as ügyeleti telefon hívásait.

Mint jelezte: még tart az első tapasztalatok kiértékelése, de a vonalak terhelése ingadozó. Volt olyan, amikor egyszerre harmincan várakoztak, és előfordult, hogy többen csak tesztelték a rendszert, amivel feltartották a telefonos ügyeletet. A tájékoztatás szerint az első hétvége számokban:

  • A megyében összesen 935 beteget láttak el az orvosok, közöttük 361 gyereket,
  • 19 esetben a telefonos segítségnyújtás elegendőnek bizonyult.
  • 800 beteg az ügyeleti pontok valamelyikét kereste fel,
  • 105 beteget az otthonában láttak el.

A „mindentől független” Index: „háborognak a Pest vármegyeiek az ügyelet miatt” címmel írt a fentiekről

Anélkül, hogy bárkinek azt kívánnánk, hogy „próbálja ki élesben” a Pest megyében érvényben lévő kormánydöntés „eredményét”, talán magába kellene szállnia a cikk írójának és belegondolni: mi lenne, ha mindez vele történne meg. Azt is írja még az empatikus, körültekintő tollforgató nem fáradva több forrás adatainak áttekintésével idézve az  OMSZ-közleményt, hogy

„Pest vármegye 21 ügyeleti telephelyén hétfőn összesen 132 beteget, kedden 101 beteget, szerdán 102 beteget kellett ellátni, ami óránként és ügyeleti helyenként kevesebb mint egy beteget jelentett. A szentendrei ügyeletet – ahol egy sajtóhír szerint a nagy betegszám és munkaterhelés miatt „az ellátás megoldhatatlan” – a 16 órától reggel 8 óráig terjedő időszakban kedden három, szerdán négy beteg kereste fel, és mindannyian megfelelő ellátásban részesültek.”

Szerző