Az ELTE tiszteletben tart, tudomásul vesz és behúzza fülét-farkát – újabb Fidesz-pipa

24 órás ultimátumot kaptak a hét elején a humántárcától a hazai egyetemek, így az ELTE is,  hogy véleményezzenek egy kormányzati előterjesztést, melynek értelmében nem indulhat több képzés a társadalmi nem, azaz a genderszakon.

Az Emmi is megnyilatkozott, azt írták, úgy gondolják, a genderszak gazdaságilag nem racionális, nincs rá igény. Sőt:

“a képzés más szakoktól vesz el erőforrásokat, rontja az egyetemek gazdasági stabilitását. Az állami közfinanszírozású egyetemeknek mindezt figyelembe kell vennie, mivel ezen felsőoktatási intézmények célja a társadalmi és munkaerőpiaci valós igényeknek való megfelelés”.

Akkreditált hazai genderképzés csak az ELTE-n és a CEU-n zajlik, így a lépés ezt a két intézményt érintené, felmenő rendben, tehát az idén felvettek még befejezhetik a tanulmányaikat. A CEU amerikai genderképzésének hallgatóit a változás nem érintené.

Péntek este kiadott sajtóközleményben reagált az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) arra, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) rendeletben tervezi bezárni az egyetemen tavaly óta működő genderszakot.

ELTE reakciója:

„A társadalmi nemek tanulmánya mesterszak képzést az ELTE 2017-ben, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság eljárását követően, a fenntartó minisztérium által engedélyezett szakként indította el – áll az aláírás nélküli közleményben. – A képzés megszüntetését az ELTE nem tervezte, az esetleges további szakmai egyeztetésekre Egyetemünk nyitott, ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy a fenntartó minisztérium jogosult a képzési portfólió felülvizsgálatára, ezen belül egyes képzések megszüntetésére is.

Ezzel összhangban a fenntartó döntését Egyetemünk tudomásul veszi és tiszteletben tartja, egyúttal fontosnak tartjuk, hogy a témakörben lehetőség szerint érdemi szakmai vita folyhasson le.

A végleges szabályozás megjelenéséig, illetve a rendelet indokolásának megismeréséig az ELTE nem kíván a fentieken túl a témában állást foglalni.”

A kérdésben megszólalt Bencsik Gábor is:

Bencsik Gábor különvéleménye gender-ügyben – nem kapta meg az itinert, vagy elkezdett gondolkodni?

Nem rejtette véka alá véleményét Konok Péter sem:

Konok Péter: Ki nem szarja le, hogy mit “vall” a kormány az emberről?!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük