Az EP-választás tétje a közös európai jövő

Az Európai Unió államfői csütörtökön közös felhívásban tettek hitet az erős és integrált Európa mellett, és arra buzdították az európai polgárokat, hogy vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti (EP) választáson.

Áder János is aláírta

Az MTI-hez is eljuttatott felhívást Frank-Walter Steinmeier német szövetségi államfő kezdeményezésére huszonegy európai uniós államfő írta alá: köztük Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Emmanuel Macron francia elnök, Sergio Mattarella olasz elnök, valamint az osztrák, a lengyel, a cseh, a szlovén, a szlovák, a román, a bolgár, a horvát, az észt, a lett, a litván, az ír, a görög, a ciprusi, a máltai, a portugál és a finn államfő. A közös felhívás címében Európára, „a valaha megfogant legjobb ötletként” hivatkoznak, és emlékeztetnek arra, hogy a fékevesztett nacionalizmus és más szélsőséges ideológiák okozta két kegyetlen világháborút követően, az európai integráció hozzájárult az európai béke évszázados álmának valóra váltásához.

A béke, a szabadság, a jólét és gyarapodás nem magától értetődő

Az aláíró európai elnökök ugyanakkor arra figyelmeztetnek: a békét és a szabadságot, a gyarapodást és a jólétet mind a mai napig nem tekinthetjük, és ne is tekintsük magától értetődőnek.

„Valamennyiünk tevőleges hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy a békés és integrált Európa nemes gondolata valósággá váljon”

– üzenik. Az uniós államfők szerint az EU ezekben a hónapokban még a korábbiaknál is komolyabb kihívásokkal szembesül: az európai integráció kezdete óta először fordul elő a közbeszédben az integráció valamely elemének, például a szabad mozgáshoz való jog korlátozása vagy közös intézmények megszüntetése, először fordul elő, hogy egy tagállam az unió elhagyását tervezi, ugyanakkor más tagállamok szorosabb integrációt sürgetnek az EU-ban vagy az euróövezetben, illetve többsebességű Európát szeretnének.

Az európai integráció, egység nélkülözhetetlen, és Európa jövője az unióban van

A felhívás szerint e kérdésekkel kapcsolatban a különböző tagállamok állampolgárai, kormányai és államfői eltérő álláspontot képviselnek, abban azonban az aláíró elnökök valamennyien egyetértenek, hogy az európai integráció, egység nélkülözhetetlen, és Európa jövőjét továbbra is az unióban látják. Az államfők szerint csak egy erős közösség lesz képes szembenézni a kor globális kihívásaival – a klímaváltozással, a terrorizmussal, a gazdasági globalizációval és a migrációval –, amelyekkel szemben csak akkor lehetünk sikeresek, és akkor haladhatunk tovább a gazdasági és társadalmi kohézió és fejlődés útján, ha intézményi szinten egyenlő partnerekként működünk együtt.

„Ezért erős Európai Unióra van szükségünk, olyanra, amely közös intézményekkel rendelkezik, olyanra, amely folyamatosan és kritikusan ellenőrzi saját tevékenységét és képes a megújulásra, olyanra, amelynek élő, lélegző bázisát állampolgárai és tagállamai jelentik”

– szögezik le az uniós államfők.

Az EP-választás tétje a közös európai jövő

A felhívás szerint „ennek az Európának a jövőbe vezető legmegfelelőbb lépésekről eleven politikai eszmecserére van szüksége” a 2017. március 25-ei Római Nyilatkozat alapján. A közös nyilatkozatot aláíró huszonegy államfő az EP-választás tétjének a közös európai jövőt tartja, és arra buzdítja az európai polgárokat, hogy éljenek szavazati jogukkal, mert az egyesített Európának „népei erős szavazatára van szüksége”. (Forrás: MTI)

Kirúgják az Európai Néppártból a Fideszt, ha tovább rágalmazza az EU-t

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük