Connect with us

Kerítésen túl

Az európai pártcsaládban nem tudnak arról, hogy Orbán december óta tárgyal velük a csatlakozásról

Megosztás

Orbán Viktor már tavaly decemberben azt mondta, hogy „a tárgyalások folyamatban vannak”, a kérdés az, hogy mikor lenne a megfelelő pillanat: a júniusi európai parlamenti választás előtt vagy után. Michael Strauss, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti csoportja sajtó- és médiacsapatának vezetője egy hete a Politiconak elárulta: tudomása szerint a Fidesz nem kérte, hogy csatlakozhasson, mert az a napirenden lenne.

我們不會成為殖民地 - így mondják kínaiul, hogy nem leszünk gyarmat - Kommentelők üzentek Orbánnak
Megosztás

Újabb blama a Fidesz és Orbán Viktor háza-táján: Michael Strauss, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti csoportja sajtó- és médiacsapatának vezetője azt nyilatkozta, hogy „készen állunk, hogy tárgyalásokat kezdjünk olyan pártokkal, amelyek osztják az alapértékeinket”. Ha kapnak egy csatlakozási kérelmet az európai parlamenti „választás után, boldogan tárgyalunk”.

Ez nem Orbán hete az uniós partnerekkel…

Orbán Viktor már tavaly decemberben azt mondta, hogy „a tárgyalások folyamatban vannak”, a kérdés az, hogy mikor lenne a megfelelő pillanat: a júniusi európai parlamenti választás előtt vagy után. Ráerősített a csütörtöki uniós csúcstalálkozó előtt, amikor arról beszélt olasz lapoknak, hogy a Fidesz az EP-választások után belép az ECR pártcsaládjába. A miniszterelnök elmondta:

„az volt az elképzelés, hogy a választások előtt lépünk be, de most már a választás után fogjuk megtenni. De igen, készen állunk, és csatlakozunk a konzervatívokhoz”.

Ehhez képest….

Giorgia Meloni olasz kormányfő, a pártcsalád elnöke óvatosabban fogalmazott a la Stampa szerint.

„Szó van róla, de nem ezekben a napokban. Ez egy olyan vita, amely az európai választások után fog megnyílni.”

Michael Strauss, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti csoportja sajtó- és médiacsapatának vezetője egy hete a Politiconak elárulta:

tudomása szerint a Fidesz nem kérte, hogy csatlakozhasson, mert az a napirenden lenne. Ez nem zárja ki, hogy például a pártcsaláddal vagy informálisan valamelyik taggal egyeztessenek. (…) Készen állunk, hogy tárgyalásokat kezdjünk olyan pártokkal, amelyek osztják az alapértékeinket. Ha kapnak egy csatlakozási kérelmet az európai parlamenti „választás után, boldogan tárgyalunk”.

A Bloomberg szerint ugyanakkor a pártcsalád vezetője, Giorgia Meloni feltételül szabná, hogy a Fidesz máshogy kezelje Ukrajnát, javítson kapcsolatán Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és változtasson az Ukrajna EU-tagságával kapcsolatos negatív álláspontján, ezen kívül az olasz antifasiszta börtönhelyzetét is problémásnak ítélte.

Csak úgy…

A kérdés az, hogy Meloni feltételeit látva Orbán Viktor elgondolkozik-e azon, hogy inkább a másik euroszkeptikus pártcsaládhoz, az Identitás és Demokráciához (ID) csatlakozzon. Míg ugyanis az ECR kifejezetten ukránpárti, az ID sokkal inkább oroszpárti álláspontot képvisel. Az ID tagjai közt találjuk a francia Marine Le Pen Nemzeti Tömörülését, az olasz Matteo Salvini Ligáját, a holland Geert Wilders Szabadságpártját és a német AfD-t is, akik mind több szálon kötődnek Vlagyimir Putyinhoz és Oroszországhoz.

Csak úgy 2…..

2021 decemberében írtuk: azt a mindenit! Ez ám a feladat: győzelemként eladni azt, hogy a Néppártból kigolyózott Fidesz-frakció tagjai az Európai Unió bizottságaiban visszakapják azokat a szakbizottsági helyeket, amelyeket az Európai Néppártból való kilépéskor elvesztettek. Mármint számszakilag, mert a befolyásuk meg sem közelíti a „régi szép idejükben” mérteket.

Az Európai Parlament plenáris ülésén csütörtökön bejelentették, hogy a Fidesz EP-képviselői visszakapják azokat a szakbizottsági helyeket, amelyeket az Európai Néppártból való kilépéskor elvesztettek

– írta a Fidesz EP-delegációja közleményében. Nagy siker ez a bejelentés. A hónapokon keresztül zajló tárgyalásokon képviselt határozott álláspontunk végre eredménnyel járt: az EP baloldali többségének érdekében álló jogfosztott helyzetünknek vége, és mi nyertünk.

Minden fideszes képviselőnk újra részt fog venni az EP szakmai munkájában, ismét szakbizottságokban is képviselhetjük a magyar érdekeket

– értékelte a hírt Deutsch Tamás, a delegáció vezetője,

aki az egyik legfontosabb bizottság – a Költségvetési Ellenőrzési (CONT) – alelnökéből az állatok szállítás közbeni védelmével foglalkozó vizsgálóbizottság (ANIT) tagja lett, a CONT-ban pedig póttag.

A valóság ezzel szemben….

Az egyes pártok képviselőcsoportjainak az EP szabályai alapján jár bizonyos számú szakbizottsági hely, az azonban, hogy melyik bizottság milyen helye, a pártcsaládok közti politikai alku kérdése. Mivel a Fidesz képviselőcsoportja jelenleg egyetlen pártcsaládnak sem tagja, a befolyásuk és az általuk ellenőrzött bizottsági helyek jelentősége meg sem közelítheti a korábbiakat.

Így történhetett, hogy a Fidesz 12 EP-képviselője a 20 állandó bizottságából 8-ban kapott széket, 4-en kisebb jelentőségű külön- vagy vizsgálóbizottságban.

Deutsch a legnagyobb vesztes, de a többiek sem panaszkodhatnak….

  • Hidvéghi Balázs a Magyarországgal kapcsolatos jogállamisági viták szempontjából legfontosabb bizottság, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) tagja volt, most az Európai Unió valamennyi demokratikus folyamatába történő külföldi beavatkozással, többek között a félretájékoztatással foglalkozó különbizottságé (INGE).
  • Bocskor Andrea a Kulturális és Oktatási Bizottság (CULT) alelnöke volt, most ugyanott póttag.
  • Gál Kinga a Biztonság és Védelempolitikai szakbizottság alelnökéből egyszerű tag lett a Külügyi Bizottságban (AFET).
  • Járóka Lívia, aki az EP 14 alelnöki posztja közül tölti be az egyiket, és korábban az Európai Parlament ellenőrző testületének elnöke volt, most a rák elleni küzdelemmel foglalkozó különbizottságban (BECA) folytatja munkáját.
  • Deli Andor a Költségvetési Bizottság (BUDG),
  • Győri Enikő a Gazdasági és Monetáris Bizottság (ECON),
  • Trócsányi László a Nemzetközi kereskedelmi Bizottság (INTA),
  • Gyürk András az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság (ITRE) tagja lett.

Azért izgulni nem kell, a járandóságukat -mint minden unióba delegált képviselő- az európai kisemberek jóvoltából továbbra is megkapják.

filmkritikusok

Szerző