Az Országgyűlés Hivatalának jövőre sem kell garasoskodnia

A közbeszédben gyakran hallott kifejezés a “demokrácia-deficit” és azt is tudjuk, hogy a demokrácia drága “mulatság.” Persze az a bizonyos deficit nem forintban mérhető, ám a demokrácia és benne az Országgyűlés működtetése már igen.

“Több mint 41 milliárd forintra növekszik jövőre az Országgyűlés Hivatalának költségvetése az idei 37,4 milliárd után – olvasható a 2021-as büdzsé javaslatában.”

Miközben a koronavírus-járvány várható hatása egy nagyarányú gazdasági visszaesés lesz, az ezzel járó hatalmas adóbevétel kiesésével, a kormányt ez nem nagyon izgatja.

Gondoljunk csak bele, a veszélyhelyzet kihirdetése után a magyar kormány jelentős összegeket vont el az önkormányzatoktól és a pártoktól is (50%), addig saját magán nem szeretne csökkenteni.

“A gépjárműadó központi költségvetésbe átirányított része 34 milliárd forint, az önkormányzatokat arra kérte a kormány, hogy ezzel járuljanak hozzá a járvány elleni védekezéshez.”

Visszatérve az Országgyűlés Hivatalának költségvetésére

“2021-ben személyi juttatásokra 2,2 milliárd forinttal többet, 24,6 milliárdot költ a Ház, egyéb kiadásokra pedig 11,2 milliárd forint áll rendelkezésre, csaknem 900 millió forinttal több, mint 2020-ban.”

Nyilvánvalóan “ki kellett gazdálkodni” a képviselők fizetésemelését, amit bőszen megszavaztak a honyatyák/anyák.

Szóval az

OH jövő évi költségvetése 9 százalékkal bővült,

ami nem csekélység, miközben majd minden területen szűkülésre van kilátás.

Az már bagatell, hogy a Köztársasági Elnökség fejezetben szereplő összeg jövőre 2,7 milliárd forintra nő, az idei 2,4 milliárdhoz képest.

A pártok és alapítványaik 5,78 milliárd forintból gazdálkodhatnak 2021-ben is

Az idei büdzsé is ekkora forrást biztosított, azonban a koronavírus-járvány miatt az eredeti párttámogatási előirányzatok 50 százalékát átcsoportosították a járvány elleni védekezési alapba.

A 2021-es javaslat alapján jövőre a parlamenti pártok közül a Fidesz csaknem 968 millió forint költségvetési forrásból gazdálkodhat, a Jobbik 510 millió, az MSZP 305,5 millió, az LMP 218 millió, a DK 207 millió, a KDNP 180 millió, a Párbeszéd pedig 91 millió forintot kaphat.

Az országos listán mandátumot nem szerzett pártok esetében a Momentum Mozgalom 44,3 millió forintot, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt pedig 24,6 millió forintot kaphat a büdzséből. A fennmaradó részt a pártok alapítványai kapják hasonló felosztásban.

Persze az elvonás mellett a kormányhoz hű Állami Számvevőszék bármikor képes az ellenzéki pártokat súlyos büntetésekkel sújtani és így még jobban lejthet a pálya a kormánypártok felé.

Mert, mind tudjuk

Minden szentnek maga felé hajlik a keze

zápor

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Az Országgyűlés Hivatalának jövőre sem kell garasoskodnia

  • Avatar
    2020.05.26 - 18:02
    Közvetlen hivatkozás

    4milliárd nem pénz-nekik nem kell összébbhúzni magukat csak a kisembernek???

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük