Gyurcsány-évfordulózik a Fidesz és terrormédiája

Pont ma „ünnepelteti” a Fidesz a 14 évvel ezelőtti beszédet… Kerek szám, nem..? Az elmúlt évekből nem emlékszem ekkora felhajtásra – most biztosan van rá okuk: sok mindent kell elfedni…

Kimeríthetetlennek tűnik a fickós Fidesz fantáziája

Maga a Fővezér is részt vett e „csatában”: fölelevenítette a hazug fideszes-széljobbos narratívát, szemkilövetőzött egyet a parlamentben. Igaz, csupán csatlakozott a 133 legbátrabb magyarhoz, s a napirend előttikre „válaszoló” államtitkárokhoz.

Kimeríthetetlennek tűnik a fickós Fidesz fantáziája, ami a bujtogatást, az uszítást illeti – pedig csak néhány panelt váltogatnak, vagy éppen egymást erősítve használják őket. De kétségkívül hatásosan teszik: szilárdan egyben tartják a szélsőjobb „eszméi” által uralt bázisukat.

Gyurcsány személye és politikája a maga valódiságában régóta nem érdekes számukra – egyetlen dolog fontos: a gyurcsányozás jól egészíti ki az évek óta űzött sorosozó zsidózást, az éppen gyöngyöspatázó cigányozást, a függetlenségüket megőrző bírák elleni uszítást, s megoszthatja a felhatalmazási „törvényre” hivatkozva elfogadott gazemberségek ellen tiltakozókat. Soros a világ Gonosz Ura, és Gyurcsány az ő magyarországi helytartója. Visszamenőleg is ő felel a filozófusok, színészek stb. „hazaárulásaiért”, mindenért…

A módszer a régi, a már sokszorosan bevált

Minden bűnükkel ellenfeleiket vádolják, s minél aljasabb dolgokat követnek el, annál pofátlanabbul követelik a bocsánatkérést. A Fidesz hitványságai, egyetlen rendszert alkotnak. Primitív rendszert, de hatékonyat.

A terrormédia Gyurcsányt „ünneplő” anyagaiból csak egyet emelek ki:
Majdnem forradalom lett belőle.

Forradalom? Ugyan már: még majdnem sem, legföljebb a Hír Tv-ben… A valóságban azonban szélsőjobboldali csoportok, „szurkolók” bandáinak martalóckodása, gyújtogatása, rendőrökre támadása: lényegében fideszes puccskísérlet. Olyan puccskísérlet, amely elbukott ugyan, ám az azt szervező és kirobbantó Fidesz 2010-ben nagy győzelmet aratott, és 2011-ben az alaptörvényével immár sikeres államcsínyt hajthatott végre.

(Puccs: erőszakos, antidemokratikus hatalomátvétel, a hatalmon kívüli erők által; államcsíny: antidemokratikus fordulat, a hatalmon belül végrehajtva.)

Ahol rendőrökre támadnak, ott a demokratikus országokban is rendőri erőszak a válasz – és nálunk régebbi demokráciákban is előfordul legalább annyi rendőri bűncselekmény, amennyi 2006-ban, Budapesten – általában a harmincadik felszólítás után…

Magáról a beszédről annyit érdemes mondani, amennyit Lendvai Ildikó elmondott,

bár számomra teljesen érthetetlenül, éppen az Origónak: a beszéd legnagyobb hibája az volt, hogy nem a nyilvánosság előtt hangzott el. A Gyurcsánytól megszokott teátrális és káromkodós részletek kivételével teljesen vállalható lett volna a szöveg.

Azóta a Fidesz több vezetője is részben vagy egészben elismerte, hogy a beszéd eljutott hozzájuk, és innen már alapos okkal föltételezhető: nyilvánosságra hozását az önkormányzati választások elé időzítették. Talán eredetileg nem is volt más szándékuk, ám hamar fölismerték, hogy a randalírozó hordákra támaszkodva puccsot is megkísérelhetnek.

A 8 mondatos nehéz(?)tüzérség

14 év után számomra igazából egyetlen kérdés maradt: nem tudok arról, hogy a nyilvánosság előtt bárki is kérdőre, netán felelősségre vonta volna a „közrádió” éppen felelős vezetőjét, Sztankóczy Andrást. Pedig érdekes volna megtudni, hogyan is gondolta a beszéd 8 kiemelt mondatának közzétételét – 8 „lázító”, ám a szövegösszefüggésből kiszakított, ezáltal súlyosan meghamisított mondatról van szó. Olyan mondatokról, amelyeket a Fidesz már nagyon sokszor ismételt, az uszítás, a bűnbakképzés nyilvánvaló szándékával. Tudatosan elferdítve, meghamisítva az egész történetet.

Most harsog a fideszes kórus: kérjenek bocsánatot, mindenért: Gyurcsányért, a felhatalmazási „törvény” elleni tiltakozásért… Ám ahhoz, hogy követelésük teljesüljön. Szájber gyereket kell csinálniuk a magyar társadalom nagyjából feléből, a Fidesztől undorodókból… Remélhetően ez azért nem fog sikerülni – ahhoz talán még a Generalissimus sem elég fickós…

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük