Baán László megszólíttatott: álljon a kultúra oldalára!

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője nyílt levelet írt Baán Lászlónak, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának. Az apropó az, hogy egy törvénytervezet kivenné a kulturális dolgozókat a közalkalmazotti státuszból.

Bár politikai nézeteink különböznek….

“Tisztelt Főigazgató úr! Bár politikai nézeteink különböznek, azt kevesen tudják Magyarországon vitatni, hogy Ön a nemzeti kultúra egyik elkötelezett őrzője. Megszólalásaiban és korábbi kormányzati szerepvállalásában mindig kiviláglott, hogy a nemzeti kultúra szívügye. Ezért is fordulok Főigazgató úrhoz. Bizonyára Főigazgató úr is értesült arról a nemrég beterjesztett törvényjavaslatról, amely kivenné a kulturális dolgozókat a közalkalmazotti státuszból. Mivel a közgyűjteményi dolgozók jelentős többsége közalkalmazott és az Ön intézményében is közalkalmazotti státuszban dolgoznak a munkatársai,

feltételezem, figyelemmel kíséri a kulturális dolgozók helyzetét.”

“…a kulturális örökségünk nem őrizhető meg a piaci logika alapján…”

“Bizonyára Főigazgató úr is egyetért abban, hogy a közalkalmazotti státusz védettséget jelent a munkaerőpiac logikájával szemben és a kulturális örökség megőrzésén dolgozó honfitársainkat kiveszi a piaci logika alól. Mivel a kulturális örökségünk nem őrizhető meg a piaci logika alapján így az örökségünk védelmén dolgozó honfitársaink tevékenysége sem mérhető a piaci hatékonyság szerint.”

“…tiltakozzon!”

Ezért arra kérném Főigazgató urat, hogy tiltakozzon a törvénytervezet ellen és álljon a kultúra oldalára.

Nyugtassa meg a kulturális örökségünkért aggódó honfitársainak és a kiszolgáltatottságtól tartó kulturális dolgozókat, hogy a polgári oldal is a kulturális dolgozók és örökségünk védelme mellett áll.

Bár kétségtelen, hogy a 6%-os béremelés egy jó lépés, Főigazgató úr is tudja, hogy a mai napig elmaradt a valódi béremelés és az életpályamodell bevezetése is.

Van, mi nem eladó. A kultúra ilyen. Gondolom, hogy Főigazgató úr egyetért.

Egy hozzászólás itt: “Baán László megszólíttatott: álljon a kultúra oldalára!

  • Avatar
    2020.04.25 - 13:04
    Közvetlen hivatkozás

    Laci bszd meg , te miért nem leszel akkor rabszolga ? Egy szembe szomszéd , Leányfaluról .

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük