KoronavírusKiemelt hírek

Bank-krach Magyarországon? – ezúttal egy őssejt bank szívódott fel …..

baby

Melyik szülő ne szeretné, hogy ha lehet, minden problémától, betegségtől megóvja kicsinyét. Erre jó megoldásnak tűnt, ha a megszülető gyerek köldökzsinórvérét és köldökzsinór-szövetét megfelelő körülmények között tárolja cirka potom félmillió forintért. Az egyik legnagyobb Magyarországon elérhető cég azonban eltűnt.

Volt nincs – se pénz, se köldökzsinór-cucc….

Az alapszolgáltatás, vagyis a vér kinyerése és 20 évnyi tárolása Magyarországon a legolcsóbban szolgáltató Cord Blood Centerben listaáron 341 ezer forintba kerül. Itt fele ennyi időre is lehet szerződni, ami 77 ezer forinttal kerül kevesebbe. A Humancell és a Krio nem ajánl tízéves futamidőt. A húszéves tárolás a Humancellnél 353 ezerből, a Krio Intézetnél 400 ezerből jön ki. A negyedik hazai szolgáltató, a CryoSave 25 éves tárolási időszakot kínál, amiért 385 ezer forintot számláz. A prémium csomagok lényegében azzal tudnak többet az alapkonstrukciónál, hogy a köldökzsinórvér mellett a köldökzsinórszövet hosszú távú tárolását is biztosítják. A legdrágább csomag ára a CryoSave-nél 595, a Cord Blood Centernél 640, a Humancellnél 665, míg a Kriónál 740 ezer forint. (forrás: qubit.hu)

A társaság azt vállalta, hogy megőrzi ügyfelei köldökzsinórvér és köldökzsinór-szövetét 385 ezer és 595 ezer forintért – attól függően, hogy alap-vagy kombinált szolgáltatást vesznek-e igénybe. Sokan havi díjat fizetnek a szolgáltatásért, az 18-52 ezer forint között van. Az index.hu egyik olvasója jelezte, hogy

mindkét gyereke a Cryo-Save-nél vetetett le mintát. Nemrég egy közeli rokonuk kötött a céggel szerződést, de amikor a minta elvitele miatt hívták őket, már elérhetetlenek volt. Jártak a cég telephelyén, ott sem volt senki, az üzletkötők is elérhetetlenek, noha a cég weblapja zavartalanul működik tovább.

A központi számuk ki van kapcsolva, de az értékesítőik telefonszámai sem működnek, így a klienseik sem érik el a céget. Még a Facebook-oldaluk is eltűnt. A szerződést átnézve kiderült, hogy semmiféle kötelezettségről nincs említés arra vonatkozóan, hogy mi a kötelezettsége Cryo-Save-nel, ha az ügyfél hozzá akar jutni a leadott mintához. A szerződés mindössze azt írja elő, hogy miután a minta a céghez került, biztosítsa annak feldolgozását és a

“hosszú távú krioprezervációra való alkalmasságának vizsgálatát”

egy egyébként nem részletezett

“Minőségi Követelmények”

szerint. Arra sincs semmilyen információ a szerződésben, hogy a leadott mintákat hol és hogyan tárolják. Mindössze azt írják, hogy a

“Minta feldolgozása, bevizsgálása és krioprezerválása után a Termék a vonatkozó európai uniós jogi előírások szerint kerül tárolásra”.

A céginformációs rendszer szerint a kilenc főt alkalmazó Cryo-Save-et 2013-ban alapították, jelenleg egy holland kft. a 100 százalékos tulajdonosa. A 2017-es árbevétele több mint 140 millió forint volt, nyoma sincs annak, hogy a cég csődbe ment volna vagy adótartozása lenne. Az viszont felettébb érdekes, hogy a fő tevékenysége reklámügynökségi tevékenység. 2018-ig közel egymilliárd forint volt az árbevétele.

A Cryo-Save weboldalán egy svájci cég elérhetőségei is fel vannak tüntetve

A svájci cégnél felvették a telefont. Elismerték, hogy több kliens is panaszkodik amiatt, mert a magyar cég elérhetetlen, de a vonal másik végén azzal nyugtattak minket, hogy a minták megvannak. De arra a kérdésre, hogy ha igen, hol tárolják őket és miért nem elérhető a magyar cég, nem kaptunk megnyugtató választ. A svájci cégnél ugyanakkor napokkal ezelőtt ígéretet kaptunk arra, hogy a kinti cégvezető visszahív minket – amint ezt megtörténik, frissítjük a cikkünket.

Cikkünk megjelenése után egy olvasónk, aki szintén a Cryo-Save ügyele, jelezte, hogy ők szerdán – tehát az Index válasz nélkül hagyott érdeklődése után – levelet kaptak a Cryótól. Ebben többek között az áll,

“A CryoSave-nél mindig örömmel állunk rendelkezésére és szeretettel üdvözöljük ügyfeleink körében a jövőben is”, valamint hogy “gyermekének őssejtjeit a Belgiumban és Genfben található laboratóriumainkban a legszigorúbb előírásoknak és magas színvonalú szabványoknak megfelelően dolgozzuk fel.”

A cég arról is tájékoztatta ügyfeleit, hogy a közelmúltban megállapodást kötött a Közegészségügyi Hatóságok által is hivatalosan elismert, varsói PBKM nevű vállalattal, amely laboratóriumot üzemeltet és hosszú távú tárolási szolgáltatást kínál. Közölték azt is, hogy ettől még a gyermek őssejtjeinek tárolása a Cryo ellenőrzése és felügyelete alatt marad, továbbra is ők a belépési pont.

Korábban a Qubitnek Uher Ferenc őssejtbiológus beszélt arról, milyen kicsi az esélye annak, hogy valakit a saját köldökzsinórvérével lehessen kezelni.

“Egymillióból nagyjából egyetlen olyan ember lehet, akinél nincs ellenjavallata a saját köldökzsinórvér-őssejtek használatának”

– mondta Uher. Abban a cikkben írták azt is, hogy Magyarországon összesen öt intézmény kínál köldökzsinórvér-tárolást.

Kapcsolódó

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás

About Author

Szólj hozzá!