Gyorshír

A tejfog életet menthet, ne dobja ki!

tejfog

A gyerekek nagyon boldogak, amikor az első tejfogakat elveszítik, mivel már nagyok, ráadásul ezzel dicsekedni is lehet és még a fogtündér is hozhat valamit cserébe. A szülőknek tudniuk kellene, hogy a legújabb kutatások szerint a tejfogakat meg kell tartani, mert fontos szerepük lehet!

A tejfogak őssejteket tartalmaznak, amelyek az idegek, a csontok alapjai.

Az őssejtek használatával rengeteg betegség kezelhető. A leukémia és több más betegség eddig csak fájdalmas beavatkozásokkal volt gyógyítható. A legújabb vizsgálatok szerint azonban több súlyos betegség is gyógyítható őssejtekkel, amelyek a tejfogakban is megtalálhatóak.

2013-ban, egy Songtao Shi nevű fogász a regenerálódást vizsgálván vett észre valami különlegeset. Ha kilyukad egy fog, akkor a dentin – a zománc alatti belső, kemény szövet, ami az ideget védi – felépül. Azaz a fog úgy próbálja megvédeni magát, hogy természetes anyagot állít elő. Ebből azt szűrte le Shi, hogy az őssejtek a fogban is fellelhetőek.

Míg a köldökzsinórvér és méhlepény szövet inkább vérképző sejtekből áll, amelyekről jó ideje tudjuk, hogy közel 80 kór esetén bevethetőek, addig a tejfogból inkább MSC-sejtek szerezhetők be, melyekből ideg, csont, porc, izom és zsír képződhet. Ez utóbbi sejtek megtalálhatóak a köldökzsinórvérben is, de a tejfogban lévők jóval több mindenre használhatóak fel: dentin és csont egyaránt lehet belőlük.

A fogászati őssejt megszerzése kényes és érzékeny művelet.

Először is a puha szövetet kell kinyerni, aztán pedig úgy folytatni, hogy ne jusson belé valami fertőzés (ugyanis a száj mindenféle baktérium melegágya). A zománc és a dentin átfúrása után a fogbél jön, ahol az áhított anyag lapul. Ez kell kiszedni, egy enzimmel megküldeni, majd tenyészteni a sejteket. Komoly munka, de megtérül. Egy csipetnyi fogbél százmillió őssejtet is tartalmazhat.

A szülők sokasága tetette félre a gyermek őssejtjeit, de erre csak szülés után van lehetőség és akár sokba is kerülhet, így nem mindenkinek volt rá lehetősége. Aki nem tudta félretetetni, annak fontos, hogy legalább a tejfogakat lefagyasztassa!

A tejfogak megőrzéséhez is hidegre van szükség,

a világ több pontján vannak már olyan speciális őssejt tárolási bankok, ahol a tejfogakat is megőrzik. Fontos, hogy a kiesett tejfogat 48 órán beleül le kell fagyasztani.

A fogbankok kísérleti szakaszban vannak. Míg nem látják kellően bizonyítottnak az eljárás előnyeit, addig nem ugranak belé fejest a tudósok tömegesen. A páciensek sem szívesen dobnak ki sok pénzt bizonytalan dologra.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(forrás: bidista.com)

About Author

Szólj hozzá!