A NATO bővítése soha nem provokáció, a csatlakozás minden esetben független és önálló országok döntésének eredménye – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben hétfőn.

Elkötelezettség a szövetség iránt

Stoltenberg a German Marshall Fund nevű, transzatlanti kapcsolatokkal foglalkozó, amerikai székhelyű intézmény brüsszeli fórumán arra emlékeztetett, hogy Csehország, Magyarország és Lengyelország idén ünnepli a NATO-csatlakozás huszadik évfordulóját, Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia tizenötödik, Albánia és Horvátország pedig a csatlakozás tizedik évfordulóját.

- Hirdetés -

A főtitkár beszédében kiemelte valamennyi ország elkötelezettségét a szövetség iránt, ami – mint utalt rá – magában foglalja hozzájárulásukat a NATO misszióihoz és műveleteihez Afganisztántól Irakon át, a Nyugat-Balkánig.

Szabadság, demokrácia, emberi jogok

Mint elmondta, az alapító és korábban csatlakozott tagállamok által mindig is fontosnak tartott bővítési politikának köszönhetően, az észak-atlanti katonai szövetség minden új ország csatlakozásával tovább erősödött.

A NATO mindig nyitva áll a vele szövetségre lépni akaró országok előtt – fogalmazott.

A nyitott kapuk politikája mindig is hozzájárult a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok védelméhez. A szövetség továbbra is azért dolgozik, hogy megőrizze ezeket az értékeket – mondta Stoltenberg.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Mesterházy Attilát a NATO baloldali képviselőcsoportja vezetőjévé választották

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét