Az Európa Tanács égisze alatt működő Velencei Bizottság reményét fejezi ki, hogy Magyarország megfogadja a közigazgatási bírósági törvényekre vonatkozó bizottsági  állásfoglalásban megfogalmazott ajánlásokat –  hangsúlyozta az egyik közösségi oldalra feltöltött üzenetében Gianni Buquicchio, a Velencei Bizottság elnöke hétfőn.

Az állásfoglalás

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testületének elnöke arra emlékeztetett, hogy  bírálat tárgyát képezik azok a magyar parlament előtt elfogadásra váró törvénymódosítások, amelyek Trócsányi László igazságügyi miniszter támogatását is élvezik.

- Hirdetés -

A Velencei Bizottság szombaton befejeződött kétnapos ülésén elfogadott állásfoglalása szerint a közigazgatási bírósági törvények nélkülözik a hatékony fékeket és ellensúlyokat. A szakértők ajánlásaikban többek között megfogalmazták: meg kell határozni, hogy a miniszter milyen kritériumok mentén változtathat a bírójelöltek rangsorán, és ehhez  Országos Közigazgatási Bírói Tanács személyi tanácsának  egyetértésére is szükség van, valamint lehetőséget kell adni a jogorvoslatra.

Valódi beleszólás

Fontosnak nevezték, hogy a közigazgatási törvényszékek elnökeinek kinevezésébe a személyi tanácsnak is legyen valódi beleszólása. Végezetül állapítsák meg annak módjait, hogy miként ellensúlyozhatók a felsőbírósági elnök előjogai azáltal, hogy az ügyekbe nagyobb beleszólást biztosítanak a bíráknak, a közigazgatási bírói tanácsoknak és/vagy az Országos Közigazgatási Bírói Tanácsnak, illetve legyen lehetőség jogorvoslatra bizonyos elnöki döntések esetén.

Mint írták, a független alkotmányjogászokból álló szervezet méltányolja, hogy a magyar hatóságok néhány napja a jogszabályok módosítását javasolták, tekintettel a megküldött ajánlásokra és bírálatokra.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Frissítve! Komoly kérdőjelek a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét