Dobrev Klára: vagy európai kormányunk lesz, vagy elfelejthetjük az összes EU-s pénzt

Az Európai Néppárt csúcsjelöltje egy olyan független testületet hozna létre, amely a jogállamiságot vizsgáló elemzéseket készítene az EU tagországairól. Sárga és piros lapokat vezetne be a renitenseknek.

Piros lap, vagy európaiság

Tekintélyes jogászokból, a tagállami legfelső bíróságok és alkotmánybíróságok, és az Európai Unió Bírósága egykori tagjaiból álló független testületnek kellene ellenőriznie a jogállami elvek érvényesülését az Európai Unió tagállamaiban – érvelt Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti választási csúcsjelöltje – írja a nepszava.hu.

A héten Magyarországon járt német politikus a szövetségi alkotmánybíróság egy köztiszteletben álló egykori bírájával, Udo di Fabióval a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című konzervatív német vasárnapi lapban közösen közzétett írásában kifejtette, hogy a legfeljebb kilenc tagból álló testületet azzal a feladattal kellene megbízni, hogy

kétévente az EU valamennyi tagországáról készítsen a jogállamiság érvényesülését vizsgáló elemzést.

Weber ízelítőt kapott az orbáni Magyarországból – Rendőri intézkedés indult a DK szóvivője és aktivistái ellen

Vége a következmény nélküli lenyúlásnak?

Az elképzelés szerint a hosszú hivatali időre megválasztott testület azt vizsgálná, hogy az egyes tagállamokban mennyire érvényesül a jog uralma a bíróságok függetlenségét, a korrupció veszélyét és a sajtó szabad működését tekintve. Nyilvános jelentései javaslatot is tartalmaznának a feltárt gondok megoldására, és arra is, hogy milyen következményekkel kellene járnia a problémamegoldás esetleges kudarcának.

A testület úgynevezett piros lapot mutatna fel a jogállamiság komoly, súlyos sérülése esetén. Ebben az esetben az ügy az Európai Unió Bírósága elé kerülne, az EB pedig szankciókat javasolna az EP-nek és a tagállami állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanácsnak.

Juszt László: “Minden Budapest, illetve a Fidesz magatartásán múlik” – húzta alá Weber. Ez a fidesz szavazókat is érinti! Ha felfogják, ha nem

Dobrev Klára szerint….

A DK európai parlamenti képviselőjelöltje közösségi oldalán fejtette ki gondolatát:

“Vagy európai kormányunk lesz, vagy elfelejthetjük az összes EU-s pénzt. Az Európai Egyesült Államok már épül: lesz európai ügyészség, jogállamisághoz kötött támogatások, európai minimálbér, nyugdíjminimum, családi pótlék.

A kérdés inkább az, hogy mi, magyarok benne leszünk-e. Orbán Viktorral biztosan nem. Ne hagyjuk, hogy elvegye tőlünk az európai álmot!”

Trócsányi László szerint …. – mecsoda különbség!

Magyarországon szerinte semmi sem veszélyezteti a bírák függetlenségét:

Magyarországon 1869 és 1949 között volt önálló közigazgatási bíráskodás, a kommunista rezsim szüntette meg, ezért is sajnálatos, hogy ennek visszaállítására csak harminc évvel a rendszerváltozás után kerülhet sor. A közigazgatási bíráskodás a jogvédelmet erősíti, nem véletlen, hogy számos európai országban szervezetileg elkülönült közigazgatási bírósági rendszer működik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest