Kerítésen innenGyorshírKiemelt hírek

Zacher Gábor: A hazai egészségügy már működésképtelen, ám a benne dolgozó „hülye barmok” miatt nincs összeomlás

zacher

A hétvége híre, hogy a Honvéd Kórház nem tudta ügyelete alatt fogadni az életveszélyes sérülteket. Zacher Gábor, a sürgősségi osztály egykori vezetője 2018 augusztusában hagyta ott a Honvéd Kórházat, ahová valamilyen rejtélyes, de legalábbis nem publikus okból sem tanítani, sem életet menteni nem engedték vissza. Már akkor aggályosnak tartotta az intézmény helyzetét. A toxikológus a rendszer alfahímjeiről és alfanőstényeiről, hálapénzről, lelazulásról és a jó példák égető hiányáról beszélt akkor a Magyar Hangnak.

Honvéd-titok

Mi lehet az oka, hogy egy kórház, ahol égető szükség van a tapasztalt, felkészült orvosokra, válaszra sem méltatja azt, aki mindezt már bizonyította és szívesen mentene továbbra is életeket. Zacher Gábor elmondta a portálnak, hogy ehelyett miként tesz meg minden tőle telhetőt a rászorulókért:

“Egy orvosi ügyeleteket és betegszállítást biztosító cégnél vagyok orvosigazgató. Ezt már csinálom tíz éve, csak annyi változott, hogy ez lett a főállásom. Folytatom az egyetemi oktatást is, klinikai toxikológiát tanítok ötödéves gyógyszerész-hallgatóknak. Az előző félévben Szegeden, a következőben pedig Budapesten tartok előadást, ám hogy hol, még nem tudom.

A Honvédkórház, szemben az eddigiekkel, nem járult hozzá, hogy ott tartsam az órákat, habár azok a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ neve alatt futnak. Mindezek mellett egészségügyi orvosszakértőként ténykedem, és ahogy eddig is, járom az országot, hogy fiataloknak beszéljek a drog- és alkoholfogyasztás veszélyeiről. December elsejével pedig visszatértem az Országos Mentőszolgálat kötelékébe, mentőzöm havi kétszer 24 órában.”

Zacher Gábornak kívül tágasabb – A miniszter nem tart igényt a felmondási ideje letöltésére

Nem is válaszoltak….

Arról, hogy miért akar visszamenni oda, ahol láthatólag a vezetés nem látja szívesen, ezt mondta:

“Október 17-én kértem a felvételem a Honvédba. Az osztályvezetés egyáltalán nem hiányzik, húsz év ebből éppen elegendő volt. De részállásba szívesen visszamennék, mert hiányzik a betegágy melletti munka és a kollégáim. Ami érdekes, hogy a kérvényemre három hónapja nem kaptam választ.”

Előadásain folyamatosan rengeteg fiatallal találkozik és a függőséggel kapcsolatban azt tapasztalta, hogy változóban vannak a szerek és a beszerzési források is.

“A rendszerváltás előtt nem volt számottevő a drogprobléma, majd a kilencvenes évektől elterjed a fű, a kokain, az amfetamin, az ecstasy meg körülbelül húszféle egyéb szer. Aztán a 2010-es évek elején megjelent egy csomó szintetikus partidrog meg a biofüvek, amikről semmit nem tudunk. Több mint négyszázféle anyag van a piacon, amelyeket pár száz forintért be lehet szerezni pillanatok alatt. Mindez a szegénységi drogfogyasztást erősíti, különösen a fiataloknál, mert az idősebbek maradnak a jól bevált piánál.”

Zacher Gábor kitálal

Pár óra mámor….

Sok honfitársunk él a tudatmódosító szerek pillanatnyi megnyugvást hozó álmegoldás bűvöletében. Ilyenkor nem dirigál senki, nem gond a pénztelenség, de amikor múlik a szer hatása…..:

“A 800 ezer alkoholistával a világranglista nyolcadik helyén vagyunk, és körülbelül kilencvenezren vannak, akik nyugtatókon élnek. Ehhez képest elenyésző a körülbelül húszezer drogfüggő. Tehát a lakosság tíz százaléka tudatmódosítókkal kezeli a hétköznapi stresszt: ha hülye a főnök, ha nem jövök ki a férjemmel, feleségemmel, ha zűrjei vannak a gyereknek az iskolában, vagy néhány üveg sörrel lazítjuk le magunkat, vagy bevesszük az orvos által felírt vagy a neten rendelt leszarom tablettát, és legalább alszunk egy jót.”

Az alkohol tartja az első helyét

“Ami a fiatalokat illeti, 18 éves korig negyven százalékuk kipróbál valamilyen szert, ami nemzetközi összehasonlításban nem nagy szám. A 15-16 éves magyar fiatalok azonban leisszák az európai mezőnyt. Egyértelmű, hogy az alkohol az első számú tudatmódosító szer, amely évente harmincezer áldozatot követel.”

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

A teljes interjút a Magyar Hang 2019/3 számában, vagy elektronikus formában a Digitalstandon olvashatja!

About Author

Szólj hozzá!