Magyarország kettészakadt – Fagyi és viharkár

A kérdésre, hogy milyen időjárás várja, amikor ma elindul otthonról, közel sem egyértelmű a válasz. Az ország keleti felén még aránylag kellemes idő várható, a nyugati részen viszont vihar, vihart követ. Így volt ez az éjszaka is.

Fák dőlték, tűzoltók száguldoztak

Elsősorban Somogy és Zala megyében okoz gondot az erős szél

– közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján hétfőre virradó éjszaka. Azt írták, sok munkát adnak a tűzoltóknak a fakidőlések. A somogyi Marcaliban vezetékre zuhant egy vastag ág, amelyet a város hivatásos egysége darabolt fel. Kéthelyen, a Balaton utcában egy kerítésre dőlt fa eltávolításán dolgoznak. A Zala megyei Surdra ugyancsak kidőlt fához riasztották a tűzoltókat.

Muraszemenyén a főútról, míg Murakeresztúron a vasúti sínekről távolítottak el fatörzseket – olvasható a közleményben. Adta hírül az MTI éjjel 0.18 perckor

vihar
Illusztráció

Ez lesz….

Hétfőn az ország keleti, legtovább északkeleti felén szakadozott marad a felhőzet, nyugaton, délnyugaton viszont egyre többfelé elered az eső, záporokra, helyenként zivatarokra készülhetünk.

Szeles lesz az idő, északkeleten és a Dunántúlon többfelé viharossá fokozódik az északias szél. Jelentős lesz a hőmérsékleti kontraszt nyugat és kelet között, 8-25 fokig emelkedik a hőmérséklet, keleten lesz meleg, nyugaton jóval hűvösebb. Kettős front hatás várható. Írja az Időkép

Orvosmeteorológia + Pollenjelentés

Nyugaton hidegfront, a keleti, délkeleti országrészben melegfront jellegű hatás várható. Mindkét frontra érzékenyeknél előfordulhat fejfájás, migrén, illetve vérnyomás-ingadozás. A nyugaton élőknél nőhet a szervezet görcskészsége, epilepsziás rohamok léphetnek fel, szívkoszorúér fájdalmak jelentkezhetnek. Asztmatikus rohamok léphetnek fel. A keleten lakóknál álmatlanság jelentkezhet, csökkenhet a koncentráló-képesség, mind a munkában, mind az utakon.

pollen
pixabay

A következő napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul. A tölgy, a platán, a kőris, a nyír, valamint a ciprus- és a tiszafafélék pollenkoncentrációja jellemzően alacsony marad. Az útifű és a lórom pollenje általában szintén csak alacsony koncentrációban fordul elő. A kevésbé jelentős allergének közül a fenyőfélék pollenje többfelé magas koncentrációban lehet jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma általában alacsony-közepes szintet ér el.((OMSZ)

Persze volt már ilyen nem is egyszer, a helyzet tehát annak ellenére, hogy veszélyes, nem rendkívüli.

Egy szó mint száz, a hét első napja nem éppen a legbarátságosabb arcát mutatja felénk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük