145 évvel ezelőtt, március 17-én született, és 13 évvel később ugyancsak március 17-én halt meg a csodálatos magyar versenyló, Kincsem. Kisbéren született és ott is fejezte be életét (születési helyéről vita van, ha előre tudják, micsoda sporttörténeti esemény Kincsem megszületése, bizonyára pontosan dokumentálták volna), a kettő között pedig beutazta a világot, végigverte a riválisait, és nagyszerű utódoknak adott életet.


3200 méteres távon, hat hosszal

Legnagyobb sikereit Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Angliában és Franciaországban érte el. Híres versenye volt négyéves korában egy baden-badeni futam, ahol holtversenyt hirdettek, ám Kincsem tulajdonosa újrafutást követelt, és másodszorra a magyar csodaló hat hosszal győzött a 3200 méteres távon!

Ménverő kanca

Kincsem sokat tett a kancák becsületéért, mert gyepen az összes mént csúfosan megverte, akár egy kilométernél rövidebb, akár 4000 méter volt a verseny távja.

A világhírű magyar kanca sorsa összefonódott a szintén világhírű magyar lovasdinasztia, a Hesp-család történetével. Trénere az Angliából Magyarországra, Gödre települt Hesp Róbert volt.

Szomjazott, de kivárta a megfelelő vizet

Ahogyan egy igazi zsenihez illik, Kincsem kissé „bogaras” és kényes jószág volt, különösen a vízre volt érzékeny. Egy anekdota szerint egy alkalommal csak komoly bonyodalmak árán sikerült a baden-badeni versenypálya közelében megfelelő vizet találni, mivel a már egy napja szomjazó Kincsem rá sem hederített az addig felkínált ivóvízre.

Mindenki Csalogányt kereste

Az is a különc zseni képéhez illik, hogy kit fogadott barátságába. Legkedvesebb társa egy fekete-fehér nőstény macska, Csalogány volt. Nélküle Kincsem egyetlen versenyére sem volt hajlandó elindulni. Sejteni lehet, mekkora grimbusz lett abból, amikor egy alkalommal Kincsem egész istállószemélyzete kétségbeesetten kereste a boulogne-i kikötőben elkóborolt macskát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét