Az alábbi videó közlésére, megosztására egy budakeszi lokálpatrióta olvasónk kérte a Városi Kurírt.

Fűrészgépekkel „árnyéktalanítják” a környéket

Mint megtudtuk tőle, Budakeszin új iskola épül a kerekmezői településrészen, felettébb különös – bár a budapestiek számára a Városligetből már ismert és a Római parton még fenyegető, környezettudatosnak semmiképp nem nevezhető – fideszes módon.

- Hirdetés -

Új úton írtjak az összes fát az epitkezesnel

Gepostet von Attila Janicsek am Dienstag, 25. Juni 2019

Fűrészgépekkel „árnyéktalanítják” a környéket. Az új, még bejezetlen iskolaépület előtti fasort irtják éppen a képeken. Az ott lakók információja szerint állítólag azért, hogy helyet csináljanak a majdan az iskola előtt parkoló autóknak. Aki érdeklődik, az sem sok érdemit tudhat meg a fadöntő melósoktól. Azok csak vállat vonnak: – Ez van a tervrajzon – és fűrészelnek tovább…

A videó készítője azt is elmondta: az épülő iskolát védő, lélegeztető, árnyat adó, szinte utolsó nagyobb zöldfelület volt ez. Igen nagy kár érte. Aki nem hiszi, parkoljon csak le ott egy kánikulai délelőttön, és ücsörögjön fél napig az autójában…

Egy kis magyarázkodás a helyi önkormányzattól

Tisztelt Hozzászólók!  Az épülő Árpád fejedelem téri általános iskola kivitelezésének egyik végső projektje az épület előtti parkoló megépítése, a zöldfelület rendezése. Az épület használatba vételi engedélyét csak akkor kaphatja meg az önkormányzat, ha ezek kivitelezése a tervek szerint megtörténik.
A tervek alapján feltétlenül szükséges összesen maximum 12 db fa, illetve cserje kivágása a parkoló kiépítése és a kertrendezés céljából. A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet értelmében az illetékes jegyző engedélye szükséges a közterületen lévő fák kivágásához, azonban magántulajdonú ingatlanon (ide kell számítani az önkormányzati tulajdonú ingatlant is, amely nem közterületnek minősül) történő fakivágás sem engedélyhez, sem bejelentéshez nincs kötve.
A kivitelező – mielőtt az épület előtt megkezdte a parkolók kialakítását és a tervben szereplő fák, cserjék kivágását – tájékoztatta a tulajdonos önkormányzatot a munkálatok szükségességéről. Tekintettel arra, hogy az egész érintett terület önkormányzati tulajdonban van, a kivágásokra – a fenti rendelet értelmében – külön hatósági engedély kiadása nem szükséges.
A fák pótlása érdekében az iskola parkolója mellett egy külső kertet alakít ki a kivitelező, ahol a gyepesítés mellett 35-40 kisebb és nagyobb lombkoronájú fát, a kerítés mellett cserjéket is ültet. A növényzet újratelepítése természetesen a körülményeknek és a környezetnek megfelelő fajtákkal történik.

 „Csak annyit kérek Tőled..

Erről jut eszünkbe

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét