Barack Obama volt amerikai elnök békés cselekvésre szólított fel

Békés cselekvésre szólított fel Barack Obama, az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke hétfőn kiadott közleményében.

Közleményben arra buzdította a tüntetőket:

alakítsák “a mi igazolható haragunkat békés, fenntartható és hatékony cselekvéssé”.

Obama kifejtette, hogy szerinte az embereknek muszáj még erőteljesebben tudatosítaniuk az igazságtalanságokat, ezt tüntetések révén kell megtenniük, ám aztán ezt a tudatosságot nagyobb választási részvételben kell megjeleníteniük és olyan kormányzatot kell választaniuk, amelynek “tisztségviselői válaszolnak a követeléseinkre”.

A volt elnök elutasította a tüntetéseken tapasztalható erőszakot és fosztogatásokat

Ugyanakkor elismerte, hogy a tüntetések olyan régóta fennálló problémákra válaszolnak, amelyekkel a korábbi választott tisztségviselők sem foglalkoztak.

obama

Mint Obama fogalmazott: az országszerte zajló tüntetéssorozat

“a rendőri gyakorlat és szélesebb értelemben véve az igazságszolgáltatási rendszer reformjának elmaradása miatti őszinte és legitim csalódottságot” jelzi.

Konkrétumok említése nélkül, “igazi változásokat” sürgetett az országban szerinte létező “folyamatos és bomlasztó” rasszizmus ellen.

Mozgósításra sürgette az embereket és leszögezte, hogy

“meg kell szerveznünk és le kell adnunk voksainkat ahhoz, hogy olyan jelölteket válasszunk meg, akik reformokat hajtanak végre”.

 

Floyd a rendőri intézkedés miatt halt meg

A május 25-én este Minneapolisban egy rendőri intézkedés után meghalt John Floyd családja nem fogadta el a hivatalos boncolási jegyzőkönyvet, és újabb szakértőt kért fel a vizsgálatok elvégzésére. Az eredményt a család ügyvédje, Ben Crump ismertette hétfőn délután.

obama

Az újabb boncolási jegyzőkönyv szerint a férfi halálát fulladás okozta, amelyet a hosszú percekig – a rendőrségi jelentés szerint 8-9 percig – a nyakán térdelő rendőr idézett elő. A halál körülbelül az ötödik percben állt be – olvasható az új halottkémi jelentésben.

Az újabb boncolást két orvos, Michael Baden és Allecia Wilson végezte. Baden az az orvos, aki a New Yorkban 2014-ben, szintén rendőri erőszak következtében meghalt afroamerikai Eric Garner boncolását vezette.

A múlt héten nyilvánosságra hozott hivatalos halottkémi jelentésben az állt, hogy a holttest “nem mutatott olyan fizikai bizonyítékot, amely alátámasztaná a trauma miatti fulladás vagy fojtogatás diagnosztizálását”.

A rendőrség által kiadott dokumentum azt állapította meg, hogy Floyd halálához “hozzájárulhatott korábbi egészségi állapota, beleértve a koszorúér-betegségét és a magas vérnyomást”.

George Floydot négy rendőr igazoltatta, és egyikük, Derek Chauvin térdelt a férfi nyakára

Floyd csak annyit tudott suttogni, hogy nem kap levegőt.

Beszállították a rendőrőrsre, és azonnal mentőt hívtak hozzá, de már nem tudták megmenteni.

A négy rendőrt másnap elbocsátották, Derek Chauvint pedig három nap elteltével letartóztatták, és gyilkosság gyanúja miatt vádat emeltek ellene. Azóta kiderült az is, hogy az erőszakos rendőrnek már korábban is voltak túlkapásai, de az akkori ügyész nem indított eljárást ellene. Az akkori ügyész Amy Klobuchar volt, aki jelenleg demokrata párti szenátor Washingtonban, és versenyben volt a Demokrata Párt elnökjelöltségéért is.

(MTI)

obama

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük