Sorting by

×

Bauer Tamás: Gyurcsány félig igaza

Gyurcsánynak igaza van. Pár napja azt írta a Facebookon: „Előbb nézek el egy régi, mára megbánt embertelen szöveget, mint a mai kormánypárt országárulását, országdúlását.” Azután így folytatta: „Sokan voltak embertelenek, vagy éppen nácigyanús szövegek kimondói. Küzdöttünk ellenük. De ma nem ők veszélyesek. Hanem az újbarna, emberosztályozó, bélyegző, gyalázó kormány.”

Igaza van:

a hatalmon levő, az államhatalom minden eszközét gátlástalanul használó fasisztoid politikai erő összehasonlíthatatlanul veszélyesebb, mint az ellenzékben levő, és gondolkodásának fasisztoid elemeit most éppen rejtegető párt.

Igen, a Fidesz nyilvánvalóan veszélyesebb, mint a Jobbik

Erről jut eszembe, amikor sok-sok évvel ezelőtt, amikor még bejáratos voltam az ATV-be, egyszer azt találtam mondani Kálmán Olgának az Egyenes Beszédben, hogy két szélsőjobboldali párt van a magyar politikában. Csak egy, helyesbített Olga, és akkor ezen azt értette, hogy a Jobbik szélsőjobboldali, a Fidesz nem. Alighanem ma is helyesbítene, a DK politikusaként, de azért, mert a Jobbikot már nem tartaná szélsőjobboldalinak, a Fideszt meg alkalmasint igen. (A Mi Hazánkat most félreteszem.)

Én most is azt gondolom, hogy mindkettő. Akkor is, ha a Fidesz, mivel hatalmon van, összehasonlíthatatlanul veszélyesebb.

Miközben abban igaza van Gyurcsánynak, hogy a hatalmon levő fasisztoid politikai erő, a Fidesz összehasonlíthatatlanul veszélyesebb, mint a Jobbik, az már nem igaz, hogy a Jobbik a maga rejtőzködő, letagadott rasszizmusával, homofóbiájával, embertelenségével nem veszélyes. De az. Csak más adja a veszélyességét.

Rendszeresen mondják azt ellenzéki politikusok,

az ellenzéki szövetséget helyeslő újságírók, hogy a fontos kérdésekben a hat párt egyetért, csak másodlagos, harmadlagos ügyekben van köztük különbség. Hogy az „ideológiát”, amiben különböznek, félre kell tenni.

Eszerint az, hogy homofóbok vagyunk-e, hogy tűrjük-e a rasszizmust, hogy egyetértünk-e a Fidesz nacionalizmusával, vagy sem, az másodlagos, az csak ideológia, és nem politika.

Ez nem igaz. Az Orbán-kormányok nacionalista törvényeket hoznak, nacionalista külpolitikát folytatnak, rasszista alapokon álló intézkedéseket hoznak, homofób üzeneteket küldenek a társadalomnak. Ezeket gyakran támogatja a Jobbik. Ez nem csupán ideológia, ez vastagon politika. Ebben – nagyon remélem – a DK nem ért egyet a Jobbikkal. Gyurcsány a jegyzetében a szövetkező ellenzékiek „közös éntudatról” ír, ami aggasztó.

A Jobbik akkor jelent súlyos veszélyt,

ha a vele kötött választási szövetség oda vezet, hogy a demokratikus pártok lemondanak a politikák megkülönböztetéséről A Jobbik akkor veszélyes, ha demokratikus pártok elfogadják, magukévá teszik azt a nacionalizmust, amelyben a Jobbik egyetért a Fidesszel. A Jobbik akkor veszélyes, ha a demokratikus pártok tolerálhatónak tartják azt a rasszizmust, amelyben a Jobbik és a Fidesz között nincs vagy alig van különbség.

Gyurcsánynak tehát csak félig van igaza.

Forrás

Kapcsolódó

 

gyurcsány

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

 • 2021.08.12 - 08:26
  Közvetlen hivatkozás

  Szerintem meg teljesen igaza van! Ebben a pillanatban – mivel a Jobbik nincs ero pozicioban, igy az akaratat sem tudja keresztulhajtani – szerintem kozel nem olyan veszelyesek, mint a fidesz! Heller Agnes is megmondta, hogy osszefogni a Jobbikkal is, mert orbannal nincsen rosszabb meg a lathataron se! Pedig akkor meg az antiszemita Vona vezette a nagyon is szelsoseges partot, ami csak vona tavozasa utan kezdett konszolidalodni. Higgyunk most inkabb abban, hogy a Jobbik is tesz orban tronfosztasaert, mert kulonben elvesz a magyar!

  Válasz
 • 2021.08.12 - 11:06
  Közvetlen hivatkozás

  Szerintem lényegtelen, hogy kinek van igaza. A fontos az, hogy az ellenzék győzzön. Utána helyreállítható a demokratikus jogállam, és egy normális választási törvény megalkotása után szabad lehet a verseny. A Jobbik talán újra jobbra tolódik, ha Orbán megy, a Fidesznek szerintem annyi, elképzelhető, hogy felbomlik, és a választóik egy része átmegy a Jobbikhoz, mások viszont talán Pálinkásékhoz, egy új MDF-be, mindenesetre megszűnik a hatalomkoncentráció, és a mostani ellenzék pártjai szabadon képviselhetik a saját választóikat, az orbáni bilincsek többé nem kapcsolják egymáshoz őket. Új pártszövetségek, pártok jöhetnek létre, hogy minden választó megtalálhassa azt, amelyik neki megfelelő. De most csak egy dolog számít: az, hogy többé ne lehessen kifosztani az országot, kormánypropagandával meghülyíteni az embereket.
  A köztévében, közrádióban mindegyik pártnak legyen lehetősége megszólalni, megmutatkozni.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.