Bauer Tamás: Weber és Orbán

Manfred Weber európai néppárti frakcióvezető közismert ultimátuma azt jelenti, hogy bizony van esély a Fidesz kizárására a Néppártból. Külön érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a CEU-val kapcsolatos feltételt Weber úgy fogalmazta meg: maradjon a CEU Budapesten és adhasson ki amerikai diplomát.

Erre nem válasz az a fideszes szöveg,

hogy tessék megnézni a Nádor utcában, a CEU itt van. Itt van, de nem adhat ki a következő tanévtől amerikai diplomát. Természetesen bocsánatot sem fognak kérni, ezt már elutasították.

Miért adott Weber ilyen ultimátumot?

Véletlenül láttam az egyik német televízióban Alexander Lambsdorffnak, a német liberális párt korábbi EP-képviselőjének, ma a Bundestag képviselőjének és a liberális párt egyik legtekintélyesebb politikusának nyilatkozatát, miszerint nem támogathatják Weber bizottsági elnöki ambícióit, mivel ő Orbántól függ. Weber az Európai Néppárt jelöltje a Bizottság elnöki pozíciójára, megválasztani csak más frakciók, köztük a liberálisok és/vagy a szocialisták támogatásával lehet.

Ha Weber elnök akar lenni, akkor meg kell szabadulnia Orbántól. Szerintem az ultimátum komoly. Az a gyanúm, hogy a CDU és a CSU most, tekintettel Weber helyzetére, kénytelen feladni Orbánnal kapcsolatos eddigi magatartását. Ha Markus Söder bajor miniszterelnök, a CSU új elnöke olyan élesen támadhatta a nacionalistákat és populistákat, ahogy hamvazószerdai beszédében tette, akkor azt valószínűsíthetjük, hogy ha a német pártok nem is szálltak be a kizárás kezdeményezői közé, nem fogják továbbra is megvédeni Orbánt.

Miért feszítette Orbán idáig a húrt?

Mire kellett neki a Junckert és Sorost kipécéző plakátkampány? Orbán számára a legfontosabb a minél nagyobb arányú választási győzelem, mert az erősíti meg a hatalmát. Az EU-val és Sorossal szembeni konfliktus kiélezése saját szavazóinak mozgósítását szolgálja. Minden áron meg akar szerezni az eddigi 12-nél több, 13-14 európai parlamenti mandátumot, és ehhez kell mozgósítani a saját táborát.

Saját közvélemény-kutatásaikból úgy tudják, hogy ezt a szavazótábort egyáltalán nem érdekli, hogy benn marad a Fidesz az Európai Néppártban vagy sem. Vállalják a konfliktust, amely a kampányban a Néppártnak árthat, a Fidesznek viszont használ. Orbánék számoltak azzal, hogy ki fogják őket zárni, és úgy döntöttek, vállalják ezt. Erre utal Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgatónak az a nyilatkozata, hogy saját fő céljaikat („kereszténység”, bevándorlás-ellenesség) fontosabbnak tekintik, mint a pártfegyelmet.

Ha valóban bekövetkezik a szakítás,

legalább még világosabb lesz ország s világ számára, hogy kikkel állunk szemben. Ne felejtsük el, hogy a lengyel Jog és Igazságosság kormányával szemben kezdettől fogva keményebben lépett fel az EU, mint a Fidesszel, mivel a Jog és Igazságosság nem a Néppárt tagja. Ha a Néppárt szakít a Fidesszel, az EU fellépése is keményebb lesz az Orbán-kormánnyal szemben. Legfőbb ideje.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük