Bíbictömegek és darucsapatok a Körös-Maros Nemzeti Park tájain

A hamisítatlan őszi idő, a rövidülő nappalok, a dércsípte hajnalok elhozták a mindig izgalmas madárvonulást a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira is.

A nálunk költő madarak többsége már messze délen jár, úton a telelőhelyek felé, északról viszont egyre több vendég érkezik hozzánk

A Kis-Sárréten ez leginkább a különböző vízimadarak tekintetében nyilvánul meg, lévén a kiterjedt Biharugrai- és Begécsi-halastavak és a környező mocsarak kitűnő pihenő- és táplálkozóhelyeket kínálnak számukra. Ez különösen igaz most, az őszi lehalászások idején. A vadrécék száma folyamatosan növekszik, jelenleg mintegy 6000 példány tartózkodik a térségben. Többségük most is tőkés réce, de kisebb számban előfordul csörgő, kanalas, kendermagos, kontyos és cigányréce, valamint barátréce is.

A récék között a napokban négy bütykös ásólúd is felbukkant

A vadludak száma szintén napról-napra növekszik, de egyelőre még a nyári ludak vannak többségben, mintegy háromezren, míg a tundrákról érkező nagy lilikek jóval kevesebben, körülbelül ezren vannak. Ez az arány azonban hamarosan változni fog, a nagy lilikek tábora lesz a népesebb. A csapolások iszapfelületén nagyszámú partimadár táplálkozik.

Bíbicekből ritkán látható, hatalmas tömeg jelent meg, számuk meghaladta a 4000 példányt

A nagy madártömegek vonzzák a ragadozókat, a rétisasok száma már eléri a húsz példányt, de egy-egy vándorsólyom is felbukkan. A pusztai területeken szegényesebb a madárvilág, kevés a ragadozó madár, a telelni érkező kék galambok száma viszont növekszik. A Bihari Madárvárta előtti kisebb vízálláson a napokban egy pásztorgémet is megfigyeltünk, amint a legelésző lovak között táplálkozott.

A Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén október 17-én a bíbicek száma elérte a 8800-at, elképzelhető, hogy ez már a vonulási csúcs. Érdekes módon darvakból is ugyanennyit számoltunk. Mivel a kardoskúti Fehér-tóban idén ősszel elegendő víz van, így a darvak a szokásosnál hamarább megálltak itt.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon visszafogott mértékű a vízimadarak vonulása, s szinte kizárólag a Kenderesszigeti-halastavakra koncentrálódik, mivel csak itt van az úszórécék és a ludak számára megfelelő állapotú, állandó vízfelület. Ugyanakkor az egyik tóegységen most fejeződött be a lehalászás és az alacsony vizű mederben kócsagok, gémek, különböző partimadár-fajok fordulnak elő, a korábbi években megszokottnál kisebb egyedszámban.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Makói Tájegységében a nappali órákban egyre nagyobb számban jelennek meg a darvak. Táplálkozni és pihenni járnak ide, de az éjszakákat a kardoskúti Fehér-tavon töltik.

Forrás: KMNP.hu