Bizalom – Egy életműdíj margójára

Schmidt Mária kormányzati “történész”, a kurzus magasba emelt ideológusa nyílt levélben tiltakozik és fordul miniszterhez, államtitkárhoz, kormánybiztoshoz Szabó István életműdíja miatt.

Szóra sem lenne érdemes….

De nézzük meg közelebbről Schmidt érvelését:

“Szabó István ügynöki tevékenysége során számos terhelő adattal segítette az 1956 utáni kádári megtorlást.”

Azt mondanám erre, hogy költői túlzás, miközben világos, hogy Schmidt Mária szándékosan csúsztat.

Később írja, hogy “Képesi 1957–1961 között összesen 48 írásbeli jelentést készített, amikben 21 ember magánéleti titkairól, anyagi helyzetéről, jövedelmi viszonyairól is jelentett.”

Nyilvánvalóan Szabó István szerencsétlen szerepe, az általa elvállalt jelentések nem szolgáltattak semmilyen adattal az 56 utáni megtorlásokhoz. A később világhírűvé váló rendező talán már százszor megbűnhődte tetteit. Könnyű pálcát törni felette, ám éppen az általa elkészített filmek bizonyítják, hogy Szabó szembe nézett saját magával. Mai szemmel nézve filmjei egytől-egyig saját lelkiismeretének hű lenyomata. A direktor a mozivásznon mesélte el részben saját viszontagságait.

Amikor 14 évvel ezelőtt felszínre kerültek Szabó István jelentései, ő nem hárított, még csak nem is magyarázkodott

Elismerte, hogy megírta ezeket a jelentéseket és remélte, hogy ezzel nem ártott senkinek.

A filmes szakma egyöntetűen kiállt Szabó István mellett, még azok is Jancsó Miklóstól Töröcsik Mariig, akikről jelentést írt.

A minap az elhunyt Andorai Péterre emlékezve az M5 levetítette Szabó István Bizalom című filmjét. A két főszereplő a vérzivatar idején egyszerre egymásra utalt, szerelmesek egymásba és ugyanakkor nem tudják mi jár a másik fejében. Megrendítő film emberi kapcsolatokról, lelkiismeretről, érzelmi hullámvasútról.

A Bizalom a Berlini Filmfesztiválon a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve díjat kapta és jelölték Oscar-díjra is

Schmidt Mária nyílt levelében sárba tiporja Szabó egész életművét azzal, hogy veszett kutyaként rimánkodik az éppen ma uralkodó párt korifeusaihoz, hogy akadályozzák meg az Oscar-díjas rendező elismerését.

“Nyugtassanak meg, hogy a harmadik Orbán-kormány értékrendjébe nem fér bele a kommunista ügynökök magasztalása, tetteik súlyának elbagatellizálása, és mentegetése.

Kérem ezen felül az Önök segítségét abban, hogy ne egy leleplezett kommunista besúgó életét állítsuk 2020-ban hazánk nyilvánossága és gyermekeink, unokáink elé példaképként.”

Talán végleg elveszett a Bizalom…

2 hozzászólás

  • Avatar
    2020.02.04 - 21:22
    Közvetlen hivatkozás

    Mert kancsimarcsi tiszta, mint a maszuletett barany, nem is masitja meg az 1956-ban tortenteket, Dozsa Laszlot nem is emeli hamisan piedesztalra, es hat ugye, oneki, meg nyiro jozsefnek, wass albert nacizmusanak kene inkabb helyet adni gyerekeink unokaink elmejeben, mint Szabo Istvan ertekes eletmuvenek. Konyorogjel, mariska, majd bayerzsoti ezt is elintezi neked – mond nehany mocskosat, oszt jonapot

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük