Bonifác, a baloldali kutya

Azt hiszem, egyetlen gazdi előtt sem kétséges, hogy létezik „ebtelepátia”. Biztos vagyok abban is, hogy mindenkinek van egy-két idevágó története.

A kutyák tudják, mire gondolunk

Az enyémek közül nekem a legkedvesebb a következő. Közös a hálószobánk. Este ültem az ágy szélén, készültem bevenni az esti gyógyszereket. A kutyám láthatólag aludt már. Az egyik tabletta elgurult, és hiába kúsztam-másztam körbe a szobát, nem találtam meg. Amikor lemondtam róla, a négylábú kedvenc fölkelt az ágyából, körülnézett, és odabökött az orrával az egyik sarokba. Ott volt a gyógyszer. De honnan tudta, hogy mit keresek?!

Egy magyar tanulmány eredményei szerint a kutyák valóban tudják, hogy mire gondolunk, és legalább annyira megértik a szándékunkat, mint a kisgyerekek.

A gazdik jó része azt gondolja, hogy kedvence elsősorban azért engedelmeskedik neki, mert megismeri a hangját. Pedig valójában a szemkontaktus legalább olyan fontos szerepet játszik a kommunikációban, mint az elhangzott utasítások. A kutatók megállapították, hogy a kutyák nem csak a kimondott szavakra reagálnak, hanem megértik azt is, hogy kommunikálni szeretnénk velük. A kutyák egy átlagos, két év körüli gyerek szintjén képesek értelmezni a szemkontaktust, tehát azt, amit a szemünkből olvasnak ki, anélkül, hogy a gondolatot kimondanánk.

Ebtelepátia

Egyre több bizonyíték támasztja alá azt a feltételezést, hogy léteznek közös szociális képességek az emberek és a kutyák között. Az emberi kommunikációs jelzések megértésében, valamint az ezekre adott reakciókban több hasonlóság is megfigyelhető a gyerekek és a kutyák között – mondta Topál József, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa.

A magyar kutatók arra a kérdésre keresték a választ, hogy vajon a kutya automatikusan követi-e az ember irányjelző fejfordítását (ha egyáltalán követi), vagy csak akkor, ha az irányjelző gesztust megelőzi a közlési szándék kinyilvánítása. A vizsgálatok során az ebek egy monitort figyeltek, amelyen elhelyeztek egy szemmozgást követő műszert. Majd levetítettek a kutyusoknak egy videót, amelynek kezdőképén egy lehajtott fejű ember állt, két oldalán egy-egy virágcseréppel.

Az első esetben az irányjelzést megelőzően a személy felhívta magára a kutya figyelmét: felnézett rá, magas hangon megszólította, majd ezt követően nézett az egyik cserépre. A másodiknál lefelé fordított fejjel, mély hangon szólította meg az állatot, és a szemkontaktust elkerülve fordította a fejét a cserép felé. A vizsgálati eredmények szerint a kutyák – a gyerekekhez hasonlóan – jobban teljesítettek abban a helyzetben, amikor az irányt mutató személy előzetesen felkeltette a figyelmüket.

Az „ebtelepátia” létezését amerikai tudósok által végzett kísérletek is igazolják. A kutyák feltehetően velük születetten képesek olvasni az emberek gondolataiban – erre a megállapításra jutottak. A kísérletet kutyákkal és farkasokkal végezték. Az állatoknak engedték, hogy két ember közül valamelyiktől ételt kunyeráljanak. Az egyik ember az állatokra  figyelt, a másik pedig közömbösséget sugallt.

Megérzik a hangulatváltozást is

A farkasok és a kutyák is rögtön érzékelték az emberi figyelmet, ám a kutyák erősebben. A kutatók arra jutottak, hogy az ebek elemi képessége az ember hangulatingadozásainak érzékelése. Állításuk szerint ez a képesség csak erősödik, ha az állat sokat van emberek között.

Végezetül még egy saját történet. Már nem mai, mert az Orbán-kormányt megelőző időből való. Az én Bonifácom – mint a többi kutyus – imádja a simogatást. Természetesen rögtön azt is tudja, hogy az utcán szembejövő ismeretlen hajlandó-e erre. Az egyik sétánk alkalmával ismét kiszúrt magának egy „áldozatot”. Minden rendben is volt, egészen addig, amíg a nagy dajkálás közepette azt találta mondani az illető, hogy „te többet érsz, mint az egész kormány”. És miután Bonifác ismeri a gondolataimat, érzéseimet, elfogult baloldaliságomat – alig tudtam visszatartani! Neki akart menni az őt becézgető embernek. Azóta tudom, hogy Bonifác teljes mértékben baloldali kutya.

Körmendi Zsuzsa

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük