Borrell: Oroszország el fogja veszteni a háborút, az EU Tanácsa újabb 500 millió eurót ad Ukrajnának

Oroszország egyre inkább elszigetelődik, erkölcsileg, politikailag és katonailag el fogja veszteni az ukrajnai háborút – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban hétfőn, az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos tanácskozása előtt.

A végső győzelem érdekében továbbra is támogatást kell biztosítani Ukrajnának

A főképviselő fontosnak nevezte az Európai Unió katonai segítségnyújtásának fenntartását Ukrajna számára, valamint azt, hogy megkezdjék a kiképzőmisszió munkáját az ország határain kívül. Az unió elkötelezett amellett, hogy az ukrajnai háborúban elkövetett háborús bűnök felelőseit elszámoltassák – hangsúlyozta.

Arról is tájékoztatott, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter videokapcsolaton keresztül részt vesz a miniszteri tanácskozáson.

AZ Európai Unió Tanácsa ma újabb támogatási intézkedéseket fogadott el az Európai Békekeret keretében, hogy tovább tudja támogatni az ukrán fegyveres erők képességeit és rezilienciáját. Ezzel az EU tovább erősíti az ahhoz nyújtott támogatást, hogy Ukrajna meg tudja őrizni szuverenitását és területi integritását országának nemzetközileg elismert határain belül, valamint hogy meg tudja védeni polgári lakosságát a nem szűnő orosz agresszióval szemben.

Ezzel az 500 millió euró összegű hatodik részlettel az EU-nak az Európai Békekeretből Ukrajnának nyújtott teljes hozzájárulása 3,1 milliárd euróra emelkedik.

Az új támogatási csomag keretében biztosítandó felszerelések köre összhangban van az ukrán kormány által megfogalmazott jelenlegi prioritásokkal. Ennek fényében a támogatási intézkedések egyrészt 490 millió eurót biztosítanak halálos erő célba juttatására tervezett, védelmi célú katonai felszerelésekre, másrészt 10 millió eurót olyan felszerelések és készletek biztosításával kapcsolatos költségek fedezésére, mint például az egyéni védőeszközök, az elsősegélycsomagok és az üzemanyag.

mellett mindkét támogatási intézkedés lehetővé teszi az uniós tagállamok által az Európai Békekeret keretében korábban Ukrajnának adományozott katonai felszerelések karbantartásának és javításának elvégzését.

“Az, hogy az uniós tagállamok további 500 millió EUR-t mobilizáltak, újabb bizonyítéka annak, hogy továbbra is eltökélten támogatjuk az ukrán fegyveres erőket abban, hogy meg tudják védeni országukat az eszkalálódó, jogellenes agresszióval szemben. Oroszország legutóbbi, ukrán civilek és polgári infrastruktúra ellen irányuló, megkülönböztetés nélküli támadásai ismételten azt mutatják, hogy Oroszország semmilyen mértékben nem tartja tiszteletben az emberi jogokat és a nemzetközi jogot. Az EU továbbra is támogatni fogja Ukrajnát – ameddig csak szükséges”

– jelentette ki Josep Borrell, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Forrás: EU Tanácsa / MTI

Friss híreink