Sorting by

×

Budapesten is a svájci gárda védi a pápát, de kik is ők?

Szeptember 12-én, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjét celebrálja Ferenc pápa a Hősök terén. A pápa védelmét, bárhová is utazzon, a svájci gárda biztosítja.

Irodalom és valóság

Svájc neve hallatán a csokoládé, és a pontos órák után  svájci gárda, a pápa testőrsége jut mindenki eszébe, amelyről legutóbb Dan Brown bestselleréében az “Angyalok és démonokban” olvashatott a világ. A mű meglehetősen pontosan festi le ennek a legújabb kori pretotiánus gárdának a felépítését, belső viszonyait, majd ehhez teszi hozzá a művészi szabadság alkotta eseményeket. Minden ellenkező híreszteléssel szemben a gárda védi majd rövid magyarországi tartózkodása alatt  is a pápát. Az  1506-ban alakult gárda, tagjai pedig mind a mai napig csak svájci állampolgárok, férfiak lehetnek, akik teljesítették a katonai szolgálatot a svájci fegyveres erőknél – írja a Ripost. A gárda élén a parancsnok áll, mellette pedig káplán, tisztek altisztek és alabárdosok alkotják a védelmi csapatot. A pápai testőrség pisztolyokkal, géppuskákkal, gépkarabéllyal és számos egyéb lőfegyverrel is felszerelt.

A svájci gárdisták alapkiképzése két hónap: ennek során tanulnak többek közt életmentést, tűzoltást, lövészetet, önvédelmet, emberismeretet és olasz nyelvet is.

Kapcsolódó

svájci gárda

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.