Sorting by

×

Nem szűnő hányinger — Lapzsemle

Heti lapzsemle arról, hogy mi, magyarok, nem tanulunk semmiből. A legszörnyűbb bűneink sem késztetnek bennünket önvizsgálatra.

Egy régi botrány és mai következménye

A Magyar Helsinki Bizottság 2021 nyári kampányában a jogaikért bátran kiálló emberek és csoportok történeteit osztotta meg a nyilvánossággal. Egyik cikkükben a 2012-es devecseri cigányellenes tüntetésről írtak.
A több száz felhergelt tüntető a rendőrség szeme láttára vonult végig a település cigányok lakta utcáin, és halállal fenyegették az ott lakókat. A fenyegetésnek nyomatékot is adtak a portákat megdobálva. Az ügy bíróság elé került, mert a megfenyegetett közösségből többen beperelték a rendőrséget tétlenségéért. Miután a magyar fórumokon folyamatosan pert vesztettek, az ügyet az Európai Bíróság elé vitték, ahol nekik adtak igazat: a magyar rendőrség akkor sem nézhette tétlenül, és ezután sem nézheti tétlenül, hogy önbíráskodók fenyegetik az általuk kiszemelt célpontokat.

Szennyes kommentáradat

A történetet a Magyar Helsinki Bizottság Facebook-hirdetésben is közzétette.
Lapzsemle sorozatomban szokatlan műfaj következik: ezúttal nem cikkeket, rádióműsorokat, egyéb szerkesztett anyagokat szemlézek, hanem az említett Facebook-poszthoz érkezett kommentárokból válogatok.

Mindjárt az elején valaki előhozta Olaszliszkát, a szörnyű lincselés emlékét:
„Lehet mondani bármit de ez is megtörtént, akkor hol volt a bizottság??”

Mindjárt felmerült az önbíráskodás dicsérete is:
„A mindenkori kormány feladata lenne a rend helyreállítása, ez igaz. De ha az a kormány csak a diktatúra kiépítésén, és a megtermelt javak elrablásán dolgozik akkor kénytelenek a civil szervezetek a kezükbe venni az önvédelmet.”

Nem kellett sokat várni az ultrajobberek friss témáira sem:
„Jászapáti? És még sokan sorolhatnák a településeket amelyek ki vannak téve bizonyos népcsoportú népek atrocitásának.Szándékosan nem romának nevezem.”

A szokásos szöveg is előjött persze:
„Érdekes arról nem írtok, hogy miért ment ki a gárda akkor. Biztos csak annyira rasszisták és unatkoztak, hogy csukott szemmel ráböktek a térképre és épp Devecser lett az.”

Soros, Gyöngyöspata, és minden egyéb:
„Érdekes hogy harcoltak a Soros által védett cigányok ért. És követelték Gyöngyöspatán a kártérítést.”

A szélsőjobboldali propagandafórumok lelkes fogyasztói is előkerültek:
„A cigányvajda elmondta (alfahir, KO: Főbetyár vs. Fővajda) hogy a jogvédő liberális banda megfenyegette mert szóba állt egy vitaműsorban a betyársereggel.
Elmondta azt is hogy ezek a lobbiszervezetek mesterséges árkokat ásnak a társadalomban.
Nem céljuk a közös nevező, a megoldás.”

Ezt a szöveget is jól ismerjük:
„Nos, elvtársak, inkább adjatok hálát a Jóistennek, hogy nem olyan környékén laktok, ahol napi szinten részesei vagytok az “eltérő kultúra” megnyilvánulásainak. Akik meg ott élnek, egyetlen reményük a volt Gárda, ma meg a Möm, mert a hatóságok szarnak rájuk.”

És egy kéretlen elemző mindenért az EU-t teszi felelőssé:
„Na ezért kell elhatárolódni az európai uniótól.”

Az is régi szokás, hogy azt képzelik, a liberálisok, jogvédők azért harcolnak védenceik igzáért, mert nincs eléginformációjuk. Ezért lökheti oda az alábbi kérdést:
„Sokat jártatok arra, mi??”

Megjött a hevenyészett szociológiai elemzés is:
„Kevesebbet kell bűnözni, akkor majd nem fogják őket útálni!”

És egy lelkes aktivista mindjárt szöveget is hozott: Toroczkai beszédét ajánlotta ezzel a kommentárral:
„Ez volt 2012-ben. Ez van 2021-ben is.”

És így tovább, folytatják vég nélkül:
„A kedves Helsinki bizottsági tagok költözzenek Devecserre csak 1 évre. Miután mindenüket ellopták és párat megöltek vagy összevertek közülük utána ők hívják majd a gárdát.”

„Szerintem az okot is ki kellene ennyire vesézni.”

„Milyen erőszakról beszél??…milyen sérülés történt…melyik személyek sebesültek meg???…hány ház égett le…kiket bántottak ??…soha semmi ilyen nem történt…ellenben Olaszliszkán Szögi Lajos tanár urat agyonrugdosták ezek a fajta…”

„Ja ha már ezen 400 “helyi” éveken keresztül be volt csicskulva a helyi renitens rétegtől”

„Támogassuk a cig@’nyokat akik lopnak, vandalizálnak, bandákban támadnak, és élhetetlenné tesznek egész falvakat?”

„A ma esti RTL TV híradóban történt bűncselekményeket vajon milyen rasszhoz tartozó személyek követték el? Miért nem lehet megmutatni mindig az elkövetőket, gyanúsítottakat?”

„Szegény ártatlan romáknak micsoda atrocitásokat kellett kiállniuk. Majdnem akkorát mint Marian Cozmának.”

„Amikor meg 40 cigány ment rá egy magyar családra és a segítségükre siető szomszédjára nyílt etnikai gyűlölettől vezérelve, akkor az életükért küzdő családot mint gyanúsítottakat hozták be ide Ajkára a zsaruk!! Azért nem minden “arany” ám , ami “fénylik”!! Bizonyos esetekben a rasszizmusnak nevezett megnyilvánulás valójában csupán reakció!! A cigányság egy része sem mentes az etnikai sovinizmustól , és sajnos a magyarság egy része is hajlik a negatív vagy éppen a pozitív általánosításra!! Érzelmi elfogultság miatt sokan valóban hiteltelennek tekintik a magukat demokratikusnak és jogvédőknek nevező szervezetek,mint például titeket is, mert egyoldalúságot tapasztalnak, aztán lélektani szempontból törvényszerűvé válik a szélsőségesnek tekintett csoportok megerősödése!! A történelem újra és újra ismétli magát , ha az emberek újra elkövetik az odavezető hibákat!!”

Mindez a 2008-2009-es sorozatgyilkosság után…

Az önmagukat és egymást hergelő hozzászólók ugyanazt a mintát követik, amit másfél-két évtizeddel ezelőtt a „cigánybűnözést harsogó” szélsőjobboldaliak már kidolgoztak, a folyamatosan egyre mélyebbre süllyedő fideszes média teljes támogatásával.
A megdöbbentő és szégyenletes az egészben az, hogy jól látszik: a magyar közvéleménynek a cigányokat okoló, gyalázó, a cigányok jogait kétségbe vonó, a jogvédőket becsmérlő része semmit sem tanult abból, hogy az állandó hergelés hová vezetett 2008-2009-ben. Annak idején a rasszista embervadász különítmény főkolomposa kibökte, hogy mennyire egyetértettek a „cigánybűnözés-kampánnyal”, és a cigányokat megfélemlítő gyakorlati lépésekkel is. Nem a cigánygyűlölettel volt bajuk, éppen ellenkezőleg: kevesellték a „gárda” keménységét és kétségbe vonták hatékonyságát. Ők aztán kemény „gyakorlati lépésekre” vágytak, ezért kezdtek találomra faluszéli cigány célpontokat keresni és gyilkolni…

„Cigánygyilkosság”?

Ha pedig a 2008-2009-es borzasztó rasszista embervadászatról szó esett, lapszemlém függelékében kitérek egy figyelemre méltó párbeszédre.
Balogh Rodrigóval, a kitűnő Független Színház művészeti vezetőjével beszélgetett a Klubrádió Művészbejáró című műsorában Bóta Gábor.
Szó esik arról, hogy angliai szponzorok a Tollfosztás című darabjuk kapcsán figyeltek fel rájuk. Bóta Gábor közbeszúrta, hogy igen, ez a darab a „cigánygyilkosságokról” szólt, mire Balogh Rodrigó bólintott, de udvariasan helyesbített: „igen, a cigányok ellen elkövetett rasszista sorozatgyilkosságról”… (Az itt kiemelt rész a hangfelvételen a 10. perc után kezdődik.)

„Ne kenjük még ezt is a cigányokra!” — javasoltam magam is az elterjedt szóhasználatot bírálva egy pár évvel ezelőtti cikkemben, így:
„…egy rasszista cigányvadász (helyesbítve: rasszista, cigánygyűlölő embervadász) terrorcsoport sorozatbűncselekményét is képesek vagyunk úgy nevezni, mintha „roma gyilkosokról” lenne szó.
Mivel – szerencsére – az utóbbi években még hasonló, hónapokon át végrehajtott embervadászat sem történt Magyarországon, egyértelmű megnevezés lenne a szóban forgó ügyet és valószínű tetteseit „sorozatgyilkosságnak”, „sorozatgyilkosoknak” nevezni – amíg jobbat nem találunk.”

lapzsemle

 

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Nem szűnő hányinger — Lapzsemle

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.