Csaba László: beüthet a krach, amikor Orbán nem tudja pénzelni a haveri kört

Csaba László közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területe a világgazdaságtan, ezen belül az összehasonlító gazdaságtan, valamint a nemzetközi gazdasági kapcsolatok. a professzor sok éve még Orbán csapatát erősítette, az utóbbi években azonban már nem tud azonosulni vele. 

Válság kezelés vagy”nem kezelés?”

A közgazdásznak igen lesújtó véleménye van az Orbán – kormány mostani válságkezeléséről.

“Úgy látom, nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal. Mert nincs logikus magyarázat arra, hogy miért kell 36 ezer kórházi ágyat felszabadítani, amikor valamivel több, mint háromezer fertőzöttről van tudomásunk, és a statisztikák is azt mutatják, a megbetegedettek 80 százaléka tünet nélkül esik át a betegségen, a tünetet mutatóknak pedig csak töredéke igényel kórházi ellátást. Az sem érthető, hogy egyszer azt hallom hivatalos forrásból, hogy senkit nem küldtek haza a kórházakból, majd néhány perccel később ugyanabból a forrásból, hogy már a szükséges kórházi ágyak felét felszabadították. Nagy a fejetlenség, szemmel láthatóan még most sincs kidolgozott forgatókönyv a járvány kezelésére. Most, a baj idején derül ki, hogy milyen rossz állapotban van a magyar egészségügy.”

-olvastuk a Magyar Hangnak adott interjúban.

Túlmozgásos kormány

Meggyőződése, felesleges volt, hogy a magyar kormány határidő nélküli felhatalmazást kért az Országgyűléstől, a rendeleti kormányzás meghosszabbítására. Minden eszköz a kormány kezében van, ami a válság kezeléséhez szükséges:

“Ennek a – száz évvel ezelőtti gondolkodásra utaló – rendszernek, amely szerint a központban mindenre tudják a választ, van egy hátulütője. Minden felvetődő nehézségért – még ami nem is miatta következett be – az egyszemélyi vezető lesz a felelős, és nem mutogathat senkire, amikor a nyakába szakadnak a problémák. Márpedig a válság legjobb kezelése mellett is súlyos következményekre lehet számítani. Minden bajért a pártközpontot, vagyis a kormányt és személy szerint Orbán Viktort fogják hibáztatni az emberek.”

Csaba László átrendeződést jósol

Az akadémikus biztos abban, hogy a koronavírus – járvány, illetve annak gazdasági hatásai átrendezik a politikai palettát:

“A kormánypártok uralmukat a fogyasztás folyamatos növekedésére építették, ez azonban nem tartható fenn örökké. A mostani válság pedig nagyon súlyos visszaesést hoz majd, s ezzel a mindenhatóság mítoszának csúfos vége lesz. Szó sincs arról, amit a jegybankelnök mond, nevezetesen, hogy újabb aranykor következik. Mindezzel persze a kormány is tisztában van.”

A szakértő úgy látja, tömeges kiábrándulásra kell számítani a gazdasági visszaesés miatt, illetve mert nőni fog a munkanélküliek száma:

“Megjelennek majd a szavazók között azok, akiket eddig nem érdekelt a politika, mert jól elvoltak az évente folyamatosan emelkedő bérekkel. Ennek azonban most vége van. Futótűzként terjed majd az elégedetlenség, mert hatalmas lesz a gazdasági és társadalmi megrázkódtatás, amit most még el sem tudnak képzelni az emberek.”

Mai tudásunk szerint a várhatóan a megszokottnál jóval kisebb uniós támogatás jut majd a következő ciklusban Magyarországnak:

“Mindez önmagában nem rendítené meg a rendszert, de a korábban már említett társadalmi elégedetlenség, illetve az, hogy már a kormánypárti képviselők ellen is elindultak a bűnvádi eljárások, és a haverok számára juttatott összeg jelentősen kisebb lesz, felszínre hozza a mélyben megbúvó ellentéteket. Ezen tényezők együttes hatása már elegendő lesz ahhoz, hogy alapjaiban rázza meg a jelenlegi rendszert.”

Csaba László hangsúlyozta, azt jelenleg még nem lehet tudni, ki nyer ezen, de az biztos, hogy hamarosan elindul a politikai paletta átalakulása, új erők jelennek meg:

“Gondoljunk csak bele, egyre több olyan fiatal szavazó van, akinek semmiféle élménye nincs a rendszerváltás utáni első két évtized politikai szereplőiről. Nekik a szocialisták vagy Gyurcsány Ferenc kormányzása legfeljebb a történelemkönyvekből lehet ismert. Gondolkodásuk alapjaiban tér el az idősebb generáció gondolkodásától. Pragmatikusabbak, és számuk folyamatosan növekszik.”

(Hajdú Péter teljes cikke a Magyar Hangban olvasható.)

koronavírus

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük