Csak büdös a Mészáros-erőmű, de nem mérgező – nyugiság van…..

Mint arról beszámoltunk, Szél Bernadett közösségi oldalán állította, hogy szemben a a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatásával, a Mátrai Erőműben tapasztalt gázszivárgás károsan hat környezetére.

Cáfolat

Nem jelent veszélyt a környező települések lakóira a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén kialakult gázképződés, illetve a jelenség okainak felszámolása – közölte a Heves megyei katasztrófavédelmi szóvivő szerdán az MTI-vel.

Nagy Csaba tájékoztatása szerint az eddig elvégzett műszeres mérések szerint a telephely területén lévő technológiaivíz-tározóban – valószínűleg az ott felgyűlt szerves anyagok bomlása miatt – képződött kén- és foszfortartalmú gáz erőteljes szagú, ám a környéken élőkre nem jelent veszélyt. Az érintett településeken nem volt kimutatható veszélyes anyag jelenléte

– tette hozzá.

A katasztrófavédelem az Őzse-völgyi tározó és a Bene-patak kapcsán történt lakossági bejelentés óta folyamatosan végzett és jelenleg is végez méréseket mobillaborok segítségével az erőmű területén és annak környezetében.

A probléma elhárítása érdekében

az erőmű munkatársai még november 12-én megkezdték a technológiaivíz-tározó leeresztését. Emiatt pénteken ismét felerősödtek a bomlási folyamatok, így a leeresztést szüneteltetni kellett. Aznap két, később több mobillaborral mérték a veszélyes anyagok koncentrációját. Ezeket a vizsgálatokat Detk és Visonta önkormányzati képviselői, valamint lakói a helyszínen figyelemmel kísérhették, annak eredményeit megismerhették – hangsúlyozta a szóvivő.

Emellett szakértők bevonásával vizsgálták a lehetséges kockázatokat,

beleértve a tározó leeresztését. Ennek eredményeként semlegesítő anyag és jelentős mennyiségű hígítóvíz hozzáadásával a bomlási folyamatból eredő szaghatáson túl egyéb káros következménnyel a jelenség felszámolása eddig nem járt, tette hozzá.

A fentiekkel szemben…

Szél Bernadett közösségi oldalán a fentiekkel ellentétben kifejtette:

Ezek a gázok a katasztrófavédelem közlésével ellentétben

rendkívül mérgezőnek számítanak és egészségkárosodást is okozhatnak. A kiszivárgott anyagból az is kiderült, hogy a szennyezést Mészáros Lőrinc búzafeldolgozójából és keményítőgyárából, a Viresol Kft.-ből származó, magas szervesanyag-tartalmú szennyvíz okozhatta.

A létesítményt a kormány 6,2 milliárd forinttal támogatta

Azt várom a kormánytól, hogy azonnal nyújtson teljeskörű tájékoztatást a lakosságnak, számoljon be a mérgezés okairól és a megtett intézkedésekről. Azt is elvárom, hogy vizsgálja ki a katasztrófavédelem eljárását.

Egy hozzászólás itt: “Csak büdös a Mészáros-erőmű, de nem mérgező – nyugiság van…..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük