Ismét beteljesült az Orbán-átok, a magyar miniszterelnök újabb barátja bukott meg – Csehország új elnöke: Petr Pavel

A nyugalmazott tábornok Petr Pavel, csaknem egymillió vokssal kapott többet Andrej Babiš volt kormányfőnél, Orbán Viktor fő csehországi szövetségesénél. Ahogy mondani szokás ez sima győzelem volt.

Fölényes győzelem

2023. március 9-én léphet hivatalba Petr Pavel, Csehország új elnöke, aki az elnökválasztás második, január 27-28-i fordulójában legyőzte ellenfelét, a volt kormányfő Andrej Babišt. A szinte teljes, 99,84 százalékos feldolgozottság – derül ki az iDnes által is közölt adatokból – szerint Petr Pavel simán, a szavazatok 58,28 százalékával nyert, Andrej Babiš megállt 41,71 százalékon. Ez 3 349 764 voksot jelent 2 397 541-gyel szemben 70,2 százalékos részvételi arány mellett. Andrej Babiš a populista ANO elnöke 2017 decemberétől 2021 decemberéig Csehország miniszterelnöke volt. Ő számít Orbán Viktor fő cseh szövetségesének, a második fordulóra egészen orbáni szólamokkal hangolt- írja a Népszava.

Kicsoda Petr Pavel

A 61 éves nyugalmazott tábornok, 2012-2015 között cseh hadsereg vezérkari főnöke, majd 2015-2018 között a NATO Katonai Bizottságának elnöke volt. Az elmúlt években élesen bírálta Milos Zeman elnököt az oroszpárti politikája miatt. Szlogenjének azt választotta: „Hozzuk vissza a rendet és a békét a Cseh Köztársaságba.” Egy interjújában elmondta, az a célja, hogy a populizmus – vagy ami még rosszabb, a szélsőségesség – ne szivároghasson be az elnöki rezidenciára, a prágai várba.

Eredményváróján Petr Pavel elárulta, hogy Petr Fiala miniszterelnök már gratulált az elnökválasztási győzelméhez, azt viszont, hogy Andrej Babiš megtette-e, nem tudja, mert nincs meg neki a volt kormányfő telefonszáma. Milos Zeman 2013 óta tölti be az államfői tisztséget. Második mandátuma valamivel több mint egy hónap múlva lejár, a cseh törvények értelmében nem indulhatott újra.

Előzmény