Kósa Lajos a fideszes ifjak okosítása gyanánt hétvégén zsidózott egy nagyot, ahogy arról a Városi Kurír is többféle megközelítésben is beszámolt. A Fidesz alelnöke több nap késéssel -alighanem némi ösztökélés hatására- megeresztett egy gyengécske bocsánatkérést.

Amikor már nem mentség, hogy Lajos nem a legélesebb kés a fiókban

Mi a Városi Kurírnál erről azt gondoljuk, hogy aki antiszemita mondatot mond, az maga is az, kérhet bár-ahányszor bocsánatot. Vannak bűnök, amik megbocsáthatatlanok. Debreceni olvasónk is e témához szólt hozzá.

Kósa Lajos mindannyiunk szégyenére az önkormányzati választásokkal kapcsolatban többek között ezt mondta:

“zsidók kénytelenek voltak-vagy lehet, hogy jól is esett nekik -a nyilast megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben.”

Majd, a tőle már megszokott “nagyvonalúsággal” megállapította, hogy a zsidók a fideszeseket jobban utalják, mint a nácikat, jobban mint a globalisták az antiglobalistákat.

Eddig is tudtuk, hogy Kósa nem a legélesebb kés a nagyobbik kormánypártban,

de a szombati mondatai szerény véleményem szerint minden határon túlmentek. Egy európai kultúrkörben nevelődött politikus, de egyáltalán: ember ilyet a holokauszt után nem mondhat. Aki erre képes, egy normális országban azonnal kiírta volna magát a politikából, pártja rögvest elküldte volna melegebb éghajlatra, ahol a saját zsebéből kereshetné tovább a szórványmagyarságot, vagy jelentkezhetne az édesanyjánál munkára a sertéshizlaldában.

Magyarország azonban nem “normális “ország.

Nálunk az ilyen és hasonló kijelentések szinte alig vágják ki a biztosítékot, ez része a politikai “kultúrának”. Eddig legalábbis nem találkoztam azzal, hogy a Várban trónoló kormányfő elhatárolódott volna az egykori debreceni polgármestertől és útilaput kötött volna a talpára. De itt Debrecenben sem vonultak tömegek az utcára, hogy elítélje a város egykori /? / ura által mondottakat és felszólítsák Kósát, távozzon a közéletből.

A zsidó szervezetek vezetői és néhány értelmiségi tiltakozásán túl, advent első vasárnapján Kósa mondatai nem rázták meg túlságosan az országot. Készülünk a Megváltó születésének az ünnepére, miközben olyan eszmék mételyezik a lelkeket, amelyek rombolnak, amelyek jegyében milliók vesztették nem oly régen életüket származásuk miatt.

Debrecen zsidó lakosságát gyakorlatilag kiirtották

A közelmúltban csendes főhajtáson vettem részt Debrecenben, ahol a Horthy vészkorszak zsidó áldozatairól emlékeztünk meg. A második világháború előtt Debrecen lakosságának mintegy 10 százaléka volt izraelita. Többségük a gázkamrákban végezte. A debreceni zsidóság vesztesége a deportálások és a munkaszolgálat következtében 4028 fő volt. az egész közösség fele. A túlélők közül sokan nem tértek vissza a cívisvárosba, a legtöbben az Egyesült Államokban és Izraelben telepedtek le. Ma már elenyésző zsidó él a városban, és a megyében.

A megemlékezésen kihelyezett táblákon a végzetes dátumok mellett ott szerepelt az elhurcolt zsidók száma is. Szomorú mementója egy olyan kornak, ” mikor az ember úgy elaljasult, hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra”

“A Dolgok Lelke”

Az emlékezésen többek között részletet hallgattunk meg a Debrecenből elhurcolt Fahidi Éva visszaemlékezéséből, aki fiatal lányként élte át a holokausztot. Családjával együtt deportálták Auschwitzba, ahonnan csupán egymaga tért vissza. Emlékeiről sokáig nem beszélhetett, míg végül A Dolgok Lelke című visszaemlékezésben örökítette meg családja történetét.

Debrecen
Az emlékezés köve (kép: bl)

Az esemény végén gyertyák gyújtásával, a városok neveit tartozó kavicsok elhelyezésével tisztelegtünk a holokauszt debreceni, és megyei ártatlan áldozatai emléke előtt.

Az ember fejében Kósa mondatatait olvasva kavarognak a gondolatok

Milyen erők vezérelhetnek ma egy magyar politikust, aki a pártja vereségét úgy próbálja kimagyarázni, hogy zsidózik egy nagyot. Igaz, Kósa urat nem láttam a megemlékezésen, de talán tisztában van a város zsidóságával történtekkel.

Súlyos és megválaszolatlan kérdések lógnak a levegőben. Debrecenben és az ország számos településén magyar darutollasok hurcolták el a zsidókat, kínozták őket halálra. Miképp lehetséges az, hogy napjainkban Orbán Viktor és a nemzet történészasszonya gyakorlatilag rehabilitálta Horthy Miklóst? Úgy tesznek mintha nem magyar csendőrök voltak azok, akik kíméletlenségükkel a végletekig alázták a magyar zsidókat. Hogyan lehetne ezért felmentést adni a kormányzónak, akinek súlyos felelőssége van a magyar zsidóság százezreinek az elpusztításában. Erre nincs mentség, tisztességes ember elítéli a holokausztot, nem tesz úgy, mintha ahhoz a magyar fegyveres testületeknek semmi köze sem lett volna.

Ebbe a közegbe rondított bele a Fidesz-alelnök

Nem felejthetünk, mert nap mint mint nap láthatjuk,újra ordas eszmék uralják a magyar közéletet. Félek attól, hogy Kósa nem magától mondta mindazt, ami a nyilvánosságra került. Az ő közegében ez elfogadott, helye van, így “szocializálódtak” a pártjában. Örülnék, ha érdemi elhatárolódást olvashatnék a legnagyobb kormánypárt első emberétől.Tartok attól, azt várhatom.

Nem tudom mi lesz ebből az országból, de amerre haladunk, annak a végkimenetele -félek- fájdalmas lesz. Napról napra erősödik a gyűlölködés, az ellenségkeresés, ezt a többségi társadalom újra a zsidókban és a cigányságban találja meg. Hiányzik a tolerancia, a megértés, a szív az emberekből. A politika erre még rá is játszik, sőt felerősíti ezeket a nézeteket.

Minden magyar demokratának, hazafinak minden lehetséges módon tiltakoznia kell a gyűlölködés, a zsidózás, a faji megkülönböztetés minden formája ellen. Gondoljunk a debreceni áldozatokra, akik “bűne” az volt, hogy zsidók.

Kósa Lajos számára nincs mentség. Amennyiben van még benne az egykori fiatal demokratából egy picinyke, akkor veszi a kalapját, és tisztes civil foglalkozás után néz.

(W.Z.)

(A véleményrovatban megjelenő cikk nem feltétlenül tükrözi a Városi Kurír álláspontját, de itt a helye, mert sokakat érdeklő problémát vet fel. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, ([email protected]) csak bátran! Olvasnál még Kósa Lajosról a Városi Kuríron? Ide kattints!)

megoszt

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét