Diákmunkát keresel? Figyelj, mert legalább minimálbért kell kapnod!

Ez órabérben bruttó 960 forintot jelent. Azoknál a munkáknál, ahol valamilyen szakirányú tevékenységet várnak el, ott lehet magasabb az arány.

Kevesebb a lehetőség….

Göbl Róbert az ATV Start című műsorában elmondta, hogy azok a hatások, amelyek a veszélyhelyzet következtében kialakultak, a diákmunka szektort is érintik.

„Ugyanis azok a vállalatok, amelyek kitettek a gazdasági problémáknak, kevesebb lehetőséget tudnak a diákoknak biztosítani- ami lényegében azt jelenti, hogy kevesebb helyen tudnak a diákok elhelyezkedni”

– mondta a Mind-Diák Szövetkezet cégvezetője.

A fizetés nem csökken….

Annak kapcsán, hogy a válság a bérekben tükröződni fog-e, a cégigazgató elmondta, hogy azoknál, akiknek sikerül munkát találniuk, nem történt visszaesés a bérszintekben. A munkák száma bár kevesebb, de már érzik, hogy fokozatosan erősödnek a megrendelések:

az áruházi, logisztikai igények reneszánszukat élik.

És azok a partnereik, akik még bizonytalanok, nem teljes gőzzel működnek, rugalmas munkavállalót keresnek, ezekhez az igényekhez pedig a diákok kiválóan tudnak illeszkedni, nem úgy, mint a teljes időben foglalkoztatottak.

15 éven felülieknek!

Göbl elmondta, hogy 15 éves kortól lehet dolgozni, de ennyi idősen csak a nyári szünetben.

Nappali tagozatos hallgatói jogviszony és diákigazolvány kell az elhelyezkedéshez.

A cégvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy kellő körültekintéssel csapjanak bele a munkába a fiatalok:

fontos, hogy munkavégzés előtt megtörténjen a szerződéskötés, a feltételeket tisztázzák és minden szükséges információt beszerezzenek.

Minimum a minimálbér….

Bérezés kapcsán elmondta, hogy legalább a minimálbért meg kell fizetni, ez az alsó határ. Ez órabérben bruttó 960 forint. Azoknál a munkáknál, ahol valamilyen szakirányú tevékenységet várnak el, ott lehet magasabb az arány.

Iskolaszövetkezeteken keresztül nagyjából 130 ezer diák dolgozik, de Göbl szerint

ez az arány a valóságban magasabb.

Az iskolaszövetkezetnek szerinte az az előnye, hogy egy szabályozott keretet teremt, és garantáltan kifizetésre kerül a diák, van, aki képviseli az érdekeit és tud a kérdéseire válaszolni.

Forrás

képviselőházban

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük