A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy az uniós államok hozzanak közös adószabályokat annak érdekében, hogy meg tudják adóztatni a multinacionális cégeket.


Az Orbán-kabinet Európa egyik „legmultibarátabb” kormánya

A DK EP-listájának vezetője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az Európai Bizottság felmérése szerint Belgium, Ciprus, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta és Magyarország az unión belüli „adóparadicsomok”, ugyanis leginkább ezek az országok működnek közre abban, hogy a multinacionális cégeknek ne kelljen adót fizetniük a profitjuk után.

Dobrev Klára ebből azt a következtetést vonta le, hogy az Orbán-kabinet Európa egyik „legmultibarátabb” kormánya. A magyar embereknek ebből kevés hasznuk származik, mert ezek a cégek nem, vagy csak kevés adót fizetnek, miközben sokkal alacsonyabb béreket adnak, mint ami elvárható lenne tőlük – közölte a politikus.

Azért van szükség az erős Európára, az európai egyesült államokra, mert ha a 28 uniós tagállam összefog és közösen tárgyal, akkor be tudja szedni azt a közel 150 milliárd eurót, ami évente eltűnik az „adóparadicsomokban” – érvelt Dobrev Klára. Ezt a pénzt egy közös szolidaritási alapba lehetne tenni és abból finanszírozhatnák az európai minimálbért, az európai minimálnyugdíjat és az európai családi pótlékot – jelentette ki.

Így nincs értelme közös uniós ellenzéki listának

A sajtótájékoztatón részt vett Rónai Sándor, a DK szóvivője is, aki egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy egy közös ellenzéki EP-listának akkor lenne értelme, ha azon valamennyi ellenzéki párt szerepelne. A Jobbik, a Momentum és az LMP azonban már jóval korábban jelezte, hogy nem kívánnak egy ilyen listán szerepelni – tette hozzá.

Újabb kérdésre azt válaszolta, hogy az EP-választás tisztán listás választás, az önkormányzatin azonban egyéni jelöltekre is lehet szavazni. Ezért utóbbi esetben arra törekszenek, hogy minden fideszes polgármesterjelölttel csak egy ellenzéki jelölt álljon szemben.

A politikusnál rákérdeztek Dobrev Klára korábbi szavaira is, amelyek szerint ha mandátumot szerez, megszűnik az általa vezetett Altus Zrt. Rónai Sándor azt válaszolta, hogy erre azért van szükség, mert összeférhetetlen, ha egy EP-képviselő egy uniós pályázatokon induló céget vezet.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Orbán rendszere azzal fenyeget, hogy Magyarország Európa perifériájára szorul

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét