Connect with us

Kerítésen innen

Doktorok, jobbra át, lépés iiiindulj – Pintér-miniszter kiképzőtáborba küldi a kórházigazgatókat?

Doktorok, jobbra át, lépés iiiindulj - Pintér-miniszter kiképzőtáborba küldi a kórházigazgatókat?
Megosztás

A Pintér Sándor nevével fémjelzett Belügyminisztérium bentlakásos kiképzésén kell részt venniük azoknak a kórházi vezetőknek, akik reményeik szerint a tavaly év végén váratlanul és extra gyorsasággal felmentett főigazgatók helyére kerülhetnek.

Június 17-én kell „bevonulniuk”

A Népszava úgy értesült, hogy az érintetteknek június 17-én kell „bevonulniuk” a remeteszőlősi Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendőrképző Akadémiájára. A honlapon dr. Horváth Ádám István r. ezredes, rendőrségi tanácsos, igazgató így köszönti az erre „kötelezetteket”

„A rendőri hivatás és életpályamodell egyik nélkülözhetetlen része a képzés és továbbképzés területe a generációs szemléletváltás tükrében. Ahhoz, hogy szolgálatunkat szakszerűen és jogszerűen – az állampolgári elvárásoknak megfelelően – tudjuk végezni a mindennapokban, annak elengedhetetlen feltétele ismereteink folyamatos szinten tartása és bővítése.

Célunk, hogy az állomány részére magas színvonalon, a 21. század kihívásainak megfelelően tudjuk a képzéseket biztosítani, a vezetéstechnikai oktatástól a tudományszervezés területéig bezárólag….”

Ettől lesz XXI. századi a magyar orvoslás?

Az ORFK irányítása alatt álló önálló rendőri szervként működő intézményben oktatják, képzik például

az utcai rendőrjárőröket, valamint az úgynevezett erdészeti szakembereket: a halászati és a mezőőröket, a hivatásos vadászokat.

A belügy a portál kérdésre közölte:

„személyes jelenlétet igénylő továbbképzés” indul.

Emlékeztetőül

Mint emlékezetes, a tavalyi intézményvezetői felmentésekkel egyik napról a másikra mintegy 25-26 kórház maradt főigazgató nélkül. Volt, akitől – érdemeit elismerve – a nyugdíjkor betöltésére hivatkozva vált meg a tárca, de akadtak olyanok is, akikkel elégedetlen lett az ágazat vezetése.

Tantárgyak?

A portál információja szerint a

30 napos bentlakásos kiképzésre, Remeteszőlősre kevesebb mint egy tucatnyi jelöltet „iskoláztak be.”

A képzés után várhatóan

a székesfehérvári, a miskolci, a Veszprém megyei, a nyíregyházi, a szolnoki, a dunaújvárosi kórházak, valamint a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatói posztjaira kerülhetnek a most kiválasztottak.

A Népszava érdeklődött a Belügyminisztériumban, mi indokolja, hogy a megüresedett intézményvezető posztokra esélyes jelölteket 30 napra a remeteszőlősi laktanyába vigyék.

  • Mi lesz a programjuk?
  • A tervezett harminc nap alatt elhagyhatják-e a laktanyát?
  • Vihetnek-e családot?

A tárca minderre csak annyit válaszolt, hogy a főigazgató-jelöltek kiválasztása az idei évtől kezdődően egy komplex vezető-kiválasztási rendszer alapján történik, ennek része a személyes jelenlétet igénylő továbbképzés is.

A továbbképzés alapvetően két részből – elméleti ismeret átadásból, illetve vezetői kompetenciafejlesztő tréningből – áll.

Csak úgy….

Idézet egy közösségi oldal bejegyzéséból:

„Szereted a rendet, ugye? És mennyire? – gondolkodjunk közösen!

Két hír:

1; Az 55+-os katonák némi képzés után iskolákba vezényelhető, tanórát tartó ööö… pedagógusokká lehetnek. Ha lehetnek, akkor lesznek is. Ez is a semlyén-sali egyik eleme. Jó, mondjuk értem: a katonáknak mindig fontos szerepe volt. Katasztrófák idején kivezénylik őket a katasztrófasújtott övezetbe a polgári lakosságot megsegíteni. Most épp az oktatásba. Mondjuk ott tényleg katasztrófa van. Van ebben logika! Ja, és a fiatalabbak meg mennek Csádba.

(A pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény módosítása így szól:

  • „(6) Ha olyan hivatásos vagy szerződéses szolgálati viszonyban álló tiszti vagy altiszti állománycsoportba tartozó honvéd vezénylésére kerül sor a tankerületi központhoz, aki az 55. életévét betöltötte, a tankerületi központ a vezényeltet köteles fogadni, amennyiben a vezényelt az alkalmazási feltételeknek megfelel. Ha a tankerületi központ nem rendelkezik olyan betölthető álláshellyel, amely a vezényelt végzettségének megfelel, a tankerületi központ gondoskodik az álláshely betöltéséhez szükséges képzés biztosításáról. A képzés elvégzéséig a tankerületi központ vezetője határozza meg a vezényelt által ellátandó feladatokat.
  • (7) A (6) bekezdés szerinti esetben az (1) bekezdéstől eltérően a nevelő-oktató munkát a tankerületi központhoz vezényelt hivatásos vagy szerződéses szolgálati viszonyban álló honvéd is elláthatja.”

Magyarán az átvezényelt 55 év feletti tiszteket és altiszteteket a tankerületeknek alkalmazniuk kell, ha pedig nincs olyan betöltetlen álláshely, ami megfelel az átvezényelt honvéd végzettségének, átképzésről a tankerületnek kell gondoskodnia. Lehet belőle például tanár, oktató-nevelő munkát ráadásul a tankerületi központhoz vezényelt hivatásos vagy szerződéses szolgálati viszonyban álló honvéd is elláthat.)

2; Rendőrképzőbe kell menniük a leendő kórházigazgatóknak. Gumibottal verik ki belőlünk a betegséget, asztma-spray helyett jöhet a könnygáz? Kicsit komolyabban: kevesen tiltakoztunk, mikor a belügy alá került az e.ü. és az oktatás. Minél kevésbé tiltakozunk, annál több ilyen fura dolog történik majd.

… és azon pörög a közélet, hogy mi az „atv-MP meccs” állása.”

Szerző