“Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak….” – véli a szerkesztőség

Ahogy azt korábban mi is beszámoltunk, Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki az Index.hu munkáltatói jogainak gyakorlója kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának megszüntetését szerdán.

Elfogadhatatlan az Index főszerkesztőjének kirúgása

– reagált szerda délután szerkesztőségi vezércikkben az Index, miután Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnöke délelőtt közölte Dull Szabolccsal, hogy távoznia kell a lap éléről.

“Évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: hogy se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült”

– áll a cikkben, amit a szerkesztőség tagjainak nagy része aláírt.

Az egyetlen dolog, amit Dull Szabolcs nem tudott kontrollálni, az a megszorításokkal fenyegető zsarolási folyamat…

“Amiről Bodolai beszél – az Indamedia által felkért tanácsadóknak az Index átalakításáról szóló koncepciójának kiszivárgása, majd ennek következtében az Index függetlenség-barométerének átállítása – egy hónapja történt. Azóta a szerkesztőség következetesen kiállt a főszerkesztő mellett. Az egyetlen dolog, amit Dull Szabolcs nem tudott kontrollálni, az a megszorításokkal fenyegető zsarolási folyamat volt, mellyel Bodolai László a mutató visszaállítását próbálta kikényszeríteni”

– értékelik a helyzetet.

A cikk végén úgy fogalmaznak:

Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudjuk másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni

Bodolai László korábban közleményében tudatta:

“Index.hu Zrt. igazgatósága mérlegelte az elmúlt időszak eseményeit, és az igazgatóság elnöke a mai napon kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetését. (…) A főszerkesztői pozíció jelenleg betöltetlen marad, ennek betöltéséről az igazgatóság később határoz.”

Bodolai László a korábban megüresedett vezérigazgatói posztra szerdán Szombathy Pál igazgatósági tagot nevezte ki, továbbá szerdán bekerült a társaság igazgatóságába Sztankóczy András, jogász, újságíró is.

A közlemény szerint Bodolai az Index munkatársaihoz eljuttatott levelében kiemelte:

az Index politikai függetlensége nem volt és most sincs veszélyben, “jelenleg egy belső aggódás által generált bizonytalanság gazdasági hatása a legnagyobb veszély, ami a lapra leselkedik”.

“Az utóbbi napok megmutatták, hogy a főszerkesztőnek nem volt módja a piaci helyzetet kedvezőtlenül befolyásoló belső folyamatokat megállítani vagy kontrollálni, ezért döntöttem a menesztéséről”

Az Index.hu Zrt. igazgatóságából múlt héten távozott a stratégiai partner Indamédia két vezetője, az egyik megüresedett helyet tölti be Sztankóczy András.

Az igazgatóság elnöke felkérte az igazgatóság tagjait,

hogy azonnali hatállyal tekintsék át a társaság jelenlegi helyzetét, és a lehető leghamarabb tegyenek javaslatot az igazgatóság számára a szükséges reorganizációs lépések megtételére.

Dull Szabolcs az Index.hu szerkesztőségének írt közleményben reagált a döntésre. Ebben egyebek mellett azt írta:

“Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot.”

Forrás: 444.hu, Index, MTI

Egy hozzászólás itt: ““Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak….” – véli a szerkesztőség

 • Avatar
  2020.07.22 - 19:00
  Közvetlen hivatkozás

  AZ ORIGÓ – PESTI SRÁCOK – 888 NEM INFORMÁCIÓS OLDALAK HANEM MINDENKIT MEGVEZETŐ
  SZENNY MOCSKOK. EZ KELL A FIDESZ NER LOVAGJAINAK ÉS AZON IDIÓTA SZAR MAGYARNAK AKIKNEK ÉRDEKE FÜZŐDIK EZEKHEZ A SZENNY OLDALAKHOZ. ÓCSKA SZAR SENKIHÁZIK IRÁNYITJÁK A MAGYAR MÉDIÁT. EZEK GÖBBELS-I METODUSOK DE EZEKEL LEHET HÜLYITENI A NÉPET.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük