Der Spiegel: sok nyertes volt az EU-csúcson, de csak egyetlen nagy vesztes: az Európai Parlament

Sok nyertes volt az EU-csúcson, de csak egyetlen nagy vesztes, nevezetesen az Európai Parlament – mondta a Der Spiegel kommentátora a hetilap honlapján közzétett interjúban.

Az Európai Parlament képviselőinek még el kell fogadniuk a megszületett megállapodást,

de már korábban világossá tették a követeléseiket: egyrészt több pénzt akartak a jövőbemutató programokra, mint amilyen a klímavédelem, a digitalizálás, a kutatás, vagy az ifjúsági munkanélküliség elleni küzdelem. Ezek a követelések azonban nem teljesültek, és ez kiválthatja a képviselők ellenállását.

Ami megszületett, az mindenesetre klasszikus brüsszeli kompromisszum

A déli országok százmilliárdokat kapnak vissza-nem-fizetendő segélyként; a „fukar négyek” az uniós befizetéseikre kaptak kedvezményeket; Finnország, amely társult a „fukarokhoz”, magasabb mezőgazdasági támogatást ért el. Ami az uniós pénzek jogállamisági kritériumokhoz kötését illeti, az állam- és kormányfők a kérdést egyszerűen továbbadták a minisztereknek: az ő feladatuk lesz, hogy döntsenek a Bizottság vonatkozó javaslatáról, mely javaslat azonban már két éve a Tanács előtt van, de nem történt vele semmi. Ezt akarják most pótolni.

A nagy trükk ebben az,

hogy a Tanácsban megkövetelt konszenzussal ellentétben, a miniszterek többséggel dönthetnek, nem is rendelkezik tehát senki vétóval, így Magyarország és Lengyelország sem. Tény azonban, hogy Orbán Viktornak mindig is erős oldala volt a szövetségesek keresése, és most is lehetséges, hogy le tudja csapni ezt a tervet. Az Európai Parlament képviselőire hatalmas nyomás nehezedik, hogy elfogadják az állam- és kormányfők kompromisszumát.

Ha ugyanis megtorpedózzák az újjáépítési csomagot és a költségvetést,

a déli tagállamoknak tovább kell várniuk a sürgősen szükséges pénzre.

Ugyanakkor a parlament hitelessége forog kockán, ezzel együtt az EU alapvető értékei, ami azt jelenti, hogy ezzel az alapja is.

provokatív

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük