BlogbazárKiemelt hírek

Egészségügyi fertőtlenítés (tananyag)

mosoda

Az egész úgy kezdődött, megpoloskásodott az egyik általunk kezelt lakás. Nem az invazív márványpoloska, hanem az emberiséget a barlangok óta kínzó ágyi poloska került abba a lakásba, amit egyébként sem szerettünk. Az ágyi poloskák rejtőzködéséhez kiváló búvóhelyek a nem illeszkedő laminált padlólapok és a hézagos vezetékcsatornák a fal mellett.

A poloskák beköltöztek és változatos táplálékot nyújtottak számukra a soknemzetiségű vendégek

Már ha van valamennyi eltérés a vér ízében, attól függően, ázsiai vendégek, vagy amerikai lánycsapat vette ki a lakást. A poloska irtás Bécs városában 700 euró körül mozog. Egy irtás. Nekünk öt irtásra volt szükség, amíg megszabadultunk a vérszívóktól. Így született meg az ötlet, rovarirtás az igazi biznisz, messze túlmutat az Airbnb-n szerezhető nyereségen. J-vel beiratkoztunk a budapesti kártevőirtó tanfolyamra, amelynek az egyik modulja az egészségügyi fertőtlenítés. A gyakorlati oktatás a Jahn Ferenc kórházban történt.

Az első részben a kórházban használt eszközök csíramentesítését mutatták be

Három féle fertőtlenítést használnak. Az egyik a forró gőzzel, autoklávban. A kórház egyetlen működő autoklávja műtős textilekkel volt körbeszigetelve az alján. Jól látható foltokban terjedt a kicsapódó víz a zöld textilen. Ebben az autoklávban bérfertőtlenítést is végeznek a környék orvosi rendelőinek. Az itt dolgozó személyzet, segédmunkás pozícióban végzi a munkáját, az ennek megfelelő bérezéssel. Reggel fél hattól sokszor este tizenegyig bent vannak a munkások. Minden kézi erővel történik. Minden egyes elmosott darab a megfelelő csomagolás, címkézés után kerül az autoklávba.

Maga a raktárhelység üres volt, de a polcokon, a szellőztető berendezés rácsozatában állt a por. Az ablak koszos volt, a vezetékek több helyen lógtak, a világítás hiányos volt. Ide kerülnek majd a fertőtlenített és elméletileg csíramentes kórházi eszközök. Ez a helység, egy OSB lappal volt elválasztva a csomagoló szobától. A fertőtlenítő helység felújítás alatt állt. Ennek megfelelően építési törmelék a folyosón és mi utcai ruhában és utcai cipőben látogattuk végig a fertőtlenítőt. A műtőstálcák négy réteg textilbe csavarva elméletileg két hétig számítanak csíramentesnek. Ez a módszer Nyugat-Európában már nem elfogadott, kizárólag a tasakban fertőtlenített eszköz számít sterilnek.

Az eszközfertőtlenítő után a kórházi mosoda került sorra

Tudnotok kell, hogy a kórházi mosodák majdnem teljes egészében felszámolásra kerültek. Például a Szent László kórház, ahol fertőző betegek után maradt textíliák is vannak, megszüntette a saját mosodáját és a privát mosodák egyikébe hordják mosatni a szennyest. Mondjuk, olyan privát mosodába, ahol éttermek, szállodák és más, nem beteg emberek, nem vérrel és fekáliával szennyezett dolgait is mossák. Nem kell nagy fantázia elképzelni, hogy a hatékonyság és a költségek leszorítása érdekében nem minden esetben tartják be a higiéniai követelményeket és a szigorú elkülönítést.

Az ÁNTSZ évi kétszer kötelezően ellenőrzi a mosodákat, hogy a fennmaradó időben mi történik, azt nem lehet tudni. Az egyik, 180 kg szennyes mosására alkalmas gépet épp a Szent László kórháztól vette meg a mosoda kétszázezer forintért. A többi fémhulladék árban ment a méh telepre. Az új beszerzési ára tizennyolcmillió forint.

A géppark legfiatalabb tagja ez a mosógép, tizennyolc éves

A többi, 1979, 1980-ban gyártott NDK gépek. Kizárólag a karbantartók leleményességének köszönhető, hogy bármelyik még üzemel. Természetesen itt is mindenki segédmunkás bérezést kap. Minden egyes darab textil, legyen az bármivel szennyezett, kézi válogatáson megy át. Havi huszonnégyezer plusz veszélyességi pótlékkal. Az itt dolgozók nyáron ötven fokban dolgoznak, zajban, az ósdi mángorlógépek között. Nincs légkondicionálás. Napi négy tonna kórházi szennyest mozgatnak meg, itt is kizárólag kézi erővel. Az egyik nagy mosógépet, fúróval lehet csak kinyitni, a karbantartóknak köszönhetően, legalább ezzel a sufnituninggal ki lehet nyitni.

Itt is végeznek bérmunkát, hajléktalanszállóknak. Mindez kizárólag emberi erővel történik. Minden egyes darab mosógépbe helyezése, kiszedése, válogatása. Be a vasalógépbe és a másik oldalon a monoton hajtogatás, majd a raktári polcokra helyezés. Az élmény infernális. Az angol ipari forradalom idejében képzeltem így a kizsigerelt munkásosztályt. A munka nehézségi fokát. A hő és zajterhelést. Légkondicionálás helyett, szintén a karbantartók megoldásaként, a levegőztető berendezésre rögzített textilkürtő ad kevés enyhülést, ha beáll valamelyik dolgozó pár pillanatra a hőségben. 2019 Budapest, Dél-Pest.

Magyarországon a legmagasabb az EU tagállamai között a kórházi fertőzések aránya

A multirezisztens baktériumok ellen az infekciókontroll erősítése lenne a legfőbb cél. Ilyen körülmények és ilyen kórházi fizetések mellett lehetetlen.

Lovas Nagy Anna, Bécs

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

Jól megfőzött bacihullákat a műtéti sebbe? Olcsóbb, az biztos

About Author

Szólj hozzá!