Egy kommentelő szerint a hajléktalanoknak erősebb az immunrendszere

Sajnos, vagy szerencsére az ember munkaköri kötelessége, hogy a reggeli kávé után kinyissa az internetet, azon belül is a facebookot és kövesse vissza nagyjából mi történt az elmúlt 7-8 órában, amíg a kötelező alvással volt elfoglalva.

Már húsz évvel ezelőtt, ha az ember beült egy online ügyeletre szerkeszteni, az volt a minimum, hogy visszaolvasta az előző 12 óra történéseit a saját felületén is és a hírforrások egy résznél is.

Amíg ezzel nem végzett, nehezen kezdhette volna el az aznapi szerkesztést, ahogy mi mondtuk a iNteRNeTTo 2.0-ában a “hegesztést”.

A megszokás nagy úr,

így hiába van éppen vasárnap reggel, természetesen ki kellett nyitnom a fészbúkot, belekukkantani, hogy milyen visszajelzések, üzenetek érkeztek.  Még az is megesik, hogy a facebookról tud meg az ember egy fontos hírt. Így volt ez péntek este, amikor a szon.hu jelentette a szomorú hírt, miszerint elhunyt Sitku Ernő kosárlabdázó.

Vasárnap reggel csak a szokásos ellenőrzést végeztem és görgettem visszafelé a bejegyzéseket, amikor a “Változás akarunk” csoportban figyeltem fel egy bejegyzésre.

A kiemelt post szerint:

“Milyen érdekes, hogy nem hallottunk koronavírusban meghalni hajléktalant, aki még tisztálkodni sem tud!”

Érdekes felvetés, aminek nem sok valóság alapja van. A magyar nemzeti népegészségügy egyetlen ilyen adatot sem volt hajlandó kiadni, vagy nem is rendelkeznek ilyennel.

Azonnal le is csapott egy kommentelő, aki szerint

“Az ő immunrendszerük sokkal erősebb…, mert a koszhoz, az igénytelenséghez szokott a szervezetük, ellentétben azokkal akik adnak a higéniára.”

Karakán határozott állítás, ami semmiképp nem nevezhető véleménynek. Nem akartam én magamnak a bajt, de kénytelen voltam megereszteni ezt:

“Szimpla marhaság, amit az immunrendszerükről írsz, mint valami sarlatán. Gratulálok! Osszad a hülyeséget!”

Így a reggeli kávé közben, után nem voltam valami diplomatikus, ám

ezt a “karakán” kijelentést kénytelen voltam megkérdőjelezni

És gyorsan elkezdődött egy méltatlan vita, amelyben a “vitapartner” első dolga rögtön az volt, hogy lecsekkolja az adatlapomat, ki is lehetek. Jött is a kioktató válasz:

Nem vagyok sarlatán, de ez bizony így van, ha tetszik ha nem!!! De az sem érdekel, hogy önnek mi a véleménye (mint firkásznak) nekem ez, és vannak akik egyet is értenek evvel a megállapítással! Hogy önnek ez nem tetszik szíve joga megtenni! Tudomásul veszem ennyi!!!!”

Figyelemre méltó, hogy a hölgy, aki természetesen maradjon anonim rögtön váltott és azt írja, hogy neki ez a véleménye. Mármint, hogy a

“hajléktalanoknak erősebb az immunrendszere”

Természetesen kijelentését semmivel nem tudta alátámasztani, még csak meg sem próbált érveket felhozni.

A kommentelő “szerencséjére” beszállt egy őt megvédeni igyekvő másik hölgy is a “vitába”:

“Az immunrendszer kialakulásához kell bizonyos mennyiségű szennyezés. Ez nem sarlatánság. Kérdezd meg bármelyik orvost. Nyilván ez nem azt jelenti mocsokban kell élni. De az agyonmosott , fertőtlenített gyerekeknek rossz is az immunrendszerük.”

Ez sem valami veretes érv, vagy bizonyíték az első állításra, ám az internet népe már csak ilyen. Valamit, valahol hallott és azt olyannyira készpénznek veszi, hogy már feljogosítva érzi magát arra, hogy terjessze is. Ilyenkor keletkeznek azok a hamis hírek (fake news), amik nem is rossz szándékból, csupán tudatlanságból fakadnak.

Arra a felvetésemre, hogy

Kérdezzük meg Zacher Gábort?

rögtön újabb érdekes poszt érkezett az első állítást tevő hölgy megvédésére.

“hát Zacher Gábor gondolom rengeteg hajléktalant látott el. Bizonyára így kellett lennie , hisz a Zacher félék pontosan erről vannak elhíresülve.”

Szóval a kitűnő orvosból mindjárt “Zacher-félék” lett. Közben az eredeti állítás tevő hölgy kiszállt a vitából.

Természetesen senki nem tudta ezt igazolni

“Miközben európaiak milliói képesek betartani ezeket az egészségügyi tanácsokat, a hajléktalanok, akiknek gyengébb az immunrendszerük, nem jutnak hozzá a kézmosáshoz szükséges vízhez, szükség esetén nem képesek elkülöníteni magukat, és különösen kiszolgáltatottak mind a zsúfolt szállásokon, mind hajlék nélkül, rossz tisztasági és higiéniai körülmények között élve.Az EU-ban legalább 700 000 ember fedél nélkül tölti az éjszakát.” via Európai Parlament, 2020. március 19.

Valahogy így keletkeznek és terjednek a hamis hírek, állítások

Pontosan négy héttel ezelőtt voltam tanúja annak, hogy a Tömő utcában egy igazoltatás után az egyik hajléktalant, akinek karanténban kellett volna lennie beszállították az egyik kórházba és ismét koronavírus tesztet végeztek el nála.

Szerencsére egy héttel később már ismét az utcán láttam a hölgyet.

Néhány órával később érkezett egy lezáró hozzászólás:

“Akkor senki ne tisztálkodjon, legyünk retkesek és a korona elkerül minket! Ilyen hülye commentet!”

hajléktalanoknak

 

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük