Egy mutáns enzim lebontja a műanyagot

Kutatók véletlenül megalkottak egy mutáns enzimet, ami lebontja a műanyag palackokat. Ez óriási áttörést jelenthet a világot sújtó műanyagpalack-krízisben.

A kutatásot egy 2016-os felfedezés inspirálta: akkor Japánban, egy szeméttelepen fedeztek fel egy olyan baktériumot, ami természetes fejlődés után eljutott oda, hogy megegye a műanyagot. Ezután nyilvánosságra hozták a kulcsszerepet játszó enzim részletes szerkezetét – majd megkíséreltek módosítani ezen az enzimen, hogy kiderüljön, hogyan fejlődik. A tesztek pedig azt mutatták: a molekula ezután még inkább képes volt lebontani a PET-palackokat.

Döbbenetes volt, amikor kiderült, hogy még fejleszteni is lehet az enzimet – mondta Prof John McGeehan, a University of Portsmouth professzora, a kutatás vezetője.

A mutáns enzimnek néhány nap kell, hogy lebontsa a műanyagot – sokkal kevesebb, mint az óceánoknak, amik évszázadok alatt képesek erre.

Percenként egymillió műanyag palackot adnak el világszerte, ennek pedig csak 14 százalékát hasznosítják újra, jelentős része így az óceánokba került.

(Forrás: 444)

Kapcsolódó:

A Föld halála

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest