A világon elsőként ingyenessé teszik a tömegközlekedést

Tallinban már 2013 óta utazhatnak ingyen a városlakók. Július elsejétől Észtország a regionális buszokra is kiterjeszti az intézkedést.

Észtország kormánya a világon úttörőként bevezeti az ingyenes tömegközlekedést: napi 24 órában, a hét minden napján lehet majd ingyenesen buszozni az ország teljes területén, július 1-től. Tallinban már 2013 óta működik a rendszer, miszerint az ott élőknek nem kell fizetniük a buszok, vonatok és villamosok használatáért, a turistáknak és a nem helyieknek azonban ott is kell jegyet váltaniuk a járatokra.

Azok is tudjanak utazni, akiknek erre anyagi helyzetük miatt nem volt lehetőségük

Az ERR-nek nyilatkozó Kadri Simson gazdaságért és infrastruktúráért felelős miniszter szerint „nehéz és hosszú előkészületi fázison” vannak túl. 2017-ben 22 millió eurós állami támogatással valósították meg a rendszert, idén pedig további 13 millió euróval pótolják majd a bevételkiesést a tömegközlekedési vállalatoknak, miután elesnek a jegybevételektől. Az intézkedés célja az autóforgalom csökkentése mellett az, hogy így azok is tudjanak utazni, akiknek erre korábban anyagi helyzetük miatt nem volt lehetőségük.

Farmosi Nóra

Globoport

Kapcsolódó:

A turista-fosztogató ellenőr – maffia – igazi Hungarikum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük