Blogbazár
Éteksor március 15-re hangolva
Hosszú évtizedek óta ma először nem tudják a politika szereplői aktualizálni, a maguk szája ízes szerint tálalni 1848-at. Használjuk ki az alkalmat, és a Konyhanyelven blog segítségével lássunk néhány, az ünnepre utaló ételt.
Ünnepi ételek, ételünnep
Március 15. nem tipikusan az az alkalom, melyhez jellegzetes ételeket, vagy különleges menüsorokat kapcsolunk.
Előételek:
Hideg libamellsaláta forradalmi esszenciával
Tokajiból redukciót forralunk almaecet és méz hozzáadásával, és hagyjuk kihűlni. A libamellfilét fűszerezzük és irdalt bőrével lefelé indítva, zsírján ropogós kérget pirítunk rá egy-két fokhagymagerezd társaságában. Ezután 180 fokos sütőben készre sütjük. Bikavérsalátából, bébispenót levekből és céklalevélsalátából keveréket készítünk. Hámozunk és magozunk paradicsomot, illetve uborkát, julienne-re vágjuk őket. Felcsíkozunk a hideg libamellből is adagnak megfelelően és a zöldségeinkkel a tokaji esszenciánkat használva beízesítjük a salátánkat. Ez a könnyed előétel, a zöldségek közé forgatott zamatos libamell, Jókai kedvenceként is ismert.
+ tipp: A mai tálalási szokásokhoz híven a libamellfilé finom szeletei salátagyűrűre terítve is szervírozhatóak.
Hideg fogasfilé vöröslencse salátával, remulád mártással
A fogasfilét olajos pácban pihentetjük néhány percig. A páchoz keverjünk össze olívaolajat, finomra vágott zöldpetrezselymet, szeletelt fokhagyma gerezdet, egy babérlevelet és egy egész citrom levét, illetve héját. A pácolt fogasfilét bőrével lefelé, forró serpenyőben süssük készre. A vöröslencsét áztatás után egész vöröshagyma és babér hozzáadásával puhára főzzük, fűszerezzük, majd hagyjuk a levében kihűlni. Remulád mártást készítünk majonézből, finomra vágott újhagymával, csemegeuborkával és kapribogyóval. Tányérunkra a lencséből szűrve kanalazunk, a mártással körítjük, a hideg fogasfilé szeletekkel koronázzuk, petrezselyemolajjal és zöldségsarjakkal díszítjük.
Levesek:
Tárkonyos bárányraguleves
Báránycombot vagy lapockát kockázunk és kevés olívaolajon hirtelen lepirítunk. Kivesszük az edényből, amelyben tovább pirítunk finomra vágott vöröshagymát és kockázott gyökérzöldségeket. A karamellizálódott pörzsanyagokat egy kevés fehérborral oldjuk. Felöntjük zöldségalaplével, hozzáadjuk a pirított bárányhúst és készre főzzük sóval, borssal és friss tárkonnyal fűszerezve. Az utolsó előtti fázisban zsengeborsóval gazdagíthatjuk. Tejfölös habarással sűrítjük, tálaláskor friss petrezselyemmel díszítjük.
+ tipp: A friss tárkonylevelek almaecetben kiválóan tartósíthatóak, és akár salátaöntetek alapját is képezhetik.
Aszalt szilvás orjaleves
Aszalt szilvát áztatunk egy éjszakára, majd a levéből, forrázott orjából és zöldségekből gazdag húslevest főzünk. A leves mennyiségét figyelembe véve literenként hozzáadunk egy-egy darabot az áztatott aszalt szilvából is. A leszűrt, gyöngyöző levest az orja hússal, zöldségekkel és adagonként 1 darab, főtt aszalt szilvával tálaljuk, igény szerint belefőzött eperlevél tésztával. Finomra vágott friss petrezselyemmel díszítjük. Széchényi nagy kedvence volt.
Friss
- Szent-Iványi István: ma választ Kanada – a választás most Trumpról szól
- dr. Czeglédy Csaba: az Ördög ügyvédje ügy – egy büntetőeljárás hat évének tanulságos krónikája
- ‘Szakmáké a jövő’ címmel olvasta fel kampánybeszédét Orbán Viktor – De mi lesz így a ‘sajátlábas’ srácaival…?
- Szoboszlai Dominik dombról hegyre ugrott
- Orbán menczeresedik – Napi Lendvaiságok….
- Nagy Márton kitiltotta a szendvicseket, de az ‘alkoholos italok’ maradhatnak – Miniszeri szabályozás repi- és protokoll-ügyben
- Pintérék pitlák bosszúja, amivel sikerülhetett pár választási Fidesz-százalékot bukni
- Orbán Viktor miniszterelnök úrnak – Budapest, Vár, Karmelita kolostor I. emelet, jobbra 1. ajtó
- ‘Jakupcsek elérte, hogy még nagyobb feszkó legyen az országban’ – kommentelék a szervezők közleményét
- ‘A szegények pápája volt, tanulhatna tőle emberséget, alázatot, szeretet, jóságot Orbán Viktor is’ – Ételosztás Debrecenben