Blogbazár
Éteksor március 15-re hangolva
Hosszú évtizedek óta ma először nem tudják a politika szereplői aktualizálni, a maguk szája ízes szerint tálalni 1848-at. Használjuk ki az alkalmat, és a Konyhanyelven blog segítségével lássunk néhány, az ünnepre utaló ételt.
Ünnepi ételek, ételünnep
Március 15. nem tipikusan az az alkalom, melyhez jellegzetes ételeket, vagy különleges menüsorokat kapcsolunk.
Előételek:
Hideg libamellsaláta forradalmi esszenciával
Tokajiból redukciót forralunk almaecet és méz hozzáadásával, és hagyjuk kihűlni. A libamellfilét fűszerezzük és irdalt bőrével lefelé indítva, zsírján ropogós kérget pirítunk rá egy-két fokhagymagerezd társaságában. Ezután 180 fokos sütőben készre sütjük. Bikavérsalátából, bébispenót levekből és céklalevélsalátából keveréket készítünk. Hámozunk és magozunk paradicsomot, illetve uborkát, julienne-re vágjuk őket. Felcsíkozunk a hideg libamellből is adagnak megfelelően és a zöldségeinkkel a tokaji esszenciánkat használva beízesítjük a salátánkat. Ez a könnyed előétel, a zöldségek közé forgatott zamatos libamell, Jókai kedvenceként is ismert.
+ tipp: A mai tálalási szokásokhoz híven a libamellfilé finom szeletei salátagyűrűre terítve is szervírozhatóak.
Hideg fogasfilé vöröslencse salátával, remulád mártással
A fogasfilét olajos pácban pihentetjük néhány percig. A páchoz keverjünk össze olívaolajat, finomra vágott zöldpetrezselymet, szeletelt fokhagyma gerezdet, egy babérlevelet és egy egész citrom levét, illetve héját. A pácolt fogasfilét bőrével lefelé, forró serpenyőben süssük készre. A vöröslencsét áztatás után egész vöröshagyma és babér hozzáadásával puhára főzzük, fűszerezzük, majd hagyjuk a levében kihűlni. Remulád mártást készítünk majonézből, finomra vágott újhagymával, csemegeuborkával és kapribogyóval. Tányérunkra a lencséből szűrve kanalazunk, a mártással körítjük, a hideg fogasfilé szeletekkel koronázzuk, petrezselyemolajjal és zöldségsarjakkal díszítjük.
Levesek:
Tárkonyos bárányraguleves
Báránycombot vagy lapockát kockázunk és kevés olívaolajon hirtelen lepirítunk. Kivesszük az edényből, amelyben tovább pirítunk finomra vágott vöröshagymát és kockázott gyökérzöldségeket. A karamellizálódott pörzsanyagokat egy kevés fehérborral oldjuk. Felöntjük zöldségalaplével, hozzáadjuk a pirított bárányhúst és készre főzzük sóval, borssal és friss tárkonnyal fűszerezve. Az utolsó előtti fázisban zsengeborsóval gazdagíthatjuk. Tejfölös habarással sűrítjük, tálaláskor friss petrezselyemmel díszítjük.
+ tipp: A friss tárkonylevelek almaecetben kiválóan tartósíthatóak, és akár salátaöntetek alapját is képezhetik.
Aszalt szilvás orjaleves
Aszalt szilvát áztatunk egy éjszakára, majd a levéből, forrázott orjából és zöldségekből gazdag húslevest főzünk. A leves mennyiségét figyelembe véve literenként hozzáadunk egy-egy darabot az áztatott aszalt szilvából is. A leszűrt, gyöngyöző levest az orja hússal, zöldségekkel és adagonként 1 darab, főtt aszalt szilvával tálaljuk, igény szerint belefőzött eperlevél tésztával. Finomra vágott friss petrezselyemmel díszítjük. Széchényi nagy kedvence volt.
Friss
- Hankó miniszter-közszolga: a Bokros-csomag és a ‘Ratkó-dédunokák’ meg nem születése okán nincs elég kisded Magyarországon
- Lázár János pikírten Rákosrendező-ügyben: a kormánynak az a fontos, hogy a budapestieknek jó legyen
- Bajnai Gordon: akiket érdekelnek a tények és persze a saját lelki higiéniám érdekében 3 állítás
- Én már elvesztettem a fonalat, tudja valaki, hogy mennyinél tartunk? – Heti Jusztság…
- A hülyeség nem kifizetődő – Szijjártó ez esetben ‘nem a pénzre megy…’
- Felfoghatatlan: 11-12 éves gyerekek hónapok óta brutálisan bántalmazhatták társaikat – Aki hallgat, bűnrészes…
- Már csak 4 hónapnyit kell aludni és újra ‘támad’ a CPAC Hungary, az alkalom, ahol Orbán újra ‘főszónokolhat’
- Egy a Robert De Niroról terjedő combos, hamis hír nyomában
- Pintérék nem tanulnak semmiből – Hiába volt a bombariadó rossz tapasztalata, marad a mobilszigor az iskolákban
- Magyar György: mini-Dubai ügyben minden út a bírósághoz vezet